bnp Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 cieplej się zrobiło i już mam 2 apteki pod rząd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Jak Ty to robisz? Przeszło dwa tygodnie temu zostawiłem półtora litra brzęczki w odkrytym naczyniu. Dziś widzę że coś fermentuje, ale pomimo dużych chęci, apteki nie wyczuwam. Chyba muszę zmienić nos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 to pewnie jakaś specyficzna mikroflora tak jak belgijskie lambiki, tylko że ja nie mogę tego odoru apteki w piwie, ludzie to piją, ja nie mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Seria piw powstałych na X Bialską Giełdę Birofilów http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=91668&highlight=bialska+gie%C5%82da Sponsorem większości surowców został sklep http://www.centrumpiwowarstwa.pl/ - dzięki Czarnuch z Białej (piwo czarne) Monachijski I - 1kg Monachijski II- 1 kg Cararoma 300-400- 0,2 kg Karmelowy jasny -0,3 kg Pilźnieński- 2,5 kg kasza jęczmienna- 0,5 kg Czekoladowy 900 EBC- 0,1kg Jęczmień palony - 0,05 kg Carafa 1500EBC- 0,05 kg 20 g CaCO3 marynka - 30 g lubelski- 15 g us-04 wyszło coś koło 22 l 16 blg koziołek Monachijski I - 0,5kg Monachijski II- 0,5kg Wiedeński- 0,5kg Karmelowy jasny -0,3 kg Pilźnieński- 3,5 kg marynka - 30 g lubelski- 30 g Saflager W34/70 wyszło coś koło 20 l 17 blg Lager Karmelowy jasny -0,1 kg Pilźnieński- 4 kg marynka - 30 g lubelski- 30 g Saflager W34/70 wyszło coś koło 20 l 12 blg Carne pójdzie w butelki a reszta w kegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 wczoraj na giełdzie powstała luźna interpretacja stylu Imperial IPA Monachijski I - 2kg Monachijski II- 0,5 kg Cararoma 300-400- 0,1 kg Karmelowy jasny -0,1 kg Pilźnieński- 2 kg ryż 2 kg marynka granulat - 30 g marynka szyszka 100g Ryż zatarty 12 h wcześniej a amylazą słody wsypane do ok 15 l brzeczki ryżowej 12 blg infuzja 30/40 min 64/72 st C pod koniec przerwy dekstrynującej dodany chmiel w granulacie gotowanie ok 1,5 h z dodatkiem od początku 100 g szyszki marynki wyszło coś koło 19 l 18 blg niemiłosiernie gorzkiej brzeczki poszło na us-05 wydajność słaba ale i tak dobrze bo pierwszy raz warzyłem w warunkach polowych w między czasie robiąc za barmana itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 25 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 od jakiegoś czasu stosuję nową metodę warzenia/robienia piwa słód zacieram normalnie np 50°C 10 min 64 °C 30 min 72°C 30min następnie dodaję kompot chmielowy gotowany 10-60 min + 1,5 ml termostabilnej a amylazy całość ( zacier (ze słodem)) podgrzewam do 100°C i gotuję przez ok 5-15 min Po tym czasie zostawiam bez mieszania na kolejne 5 min. W tym czasie następuje super ekstra przełom i przystępuję do filtracji. Klarowną brzeczkę studzę i zadaję drożdżami. Takim sposobem poprawiłem wydajność o ok 5-8 %, zaoszczędziłem w kij czasu bo całość z posprzątaniem zajmuje mi 2,5h piwo wychodzi ok, znaczy mi i mym znajomym skuje. Na plus dochodzi efekt pseudo dekokcji co nadaje piwu super słodowy smak. Oczywiście bez oceny prawdziwego znawcy się nie obejdzie. Mam jeszcze parę dni to może się zbiorę i podeślę piwa do Żywca. z ciekawych pozycji to ostatnio postawiłem nową metodą: - Standard American Lager 11 °Blg http://www.wiki.piwo.org/index.php/Standard_American_Lager 5 kg słodu pilźnieńskiego 5 kg ryżu 0,3 kg słodu karmelowego 120 EBC 50 g magnum Danish Lager gęstwa wyszło ok 53 l brzeczki o d-11°Blg kolońskie 12 °Blg pale ale 13 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 (edytowane) No tak, z termostabilnym enzymem to się musi udać, ale czy, Ty wyczuwasz różnice pomiędzy piwem tak warzonym/robionym, a piwem tradycyjnie warzonym? Jakie dajesz dawki enzymu, znaczy się do czego je odnosisz? Edytowane 25 Maja 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 (edytowane) edit : źle zrozumiałem. Edytowane 25 Maja 2011 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 ciekawy sposób. chyba spróbuję. tylko czy nie należy zwiększyć dawki chmielu w stosunku do tradycyjnego warzenia? cześć kompotu wyrzucimy pewnie z młótem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 26 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 No tak, z termostabilnym enzymem to się musi udać, ale czy, Ty wyczuwasz różnice pomiędzy piwem tak warzonym/robionym, a piwem tradycyjnie warzonym? Jakie dajesz dawki enzymu, znaczy się do czego je odnosisz? Czy wyczuwam różnicę ? nie wiem, raczej się nie da tego jednoznacznie określić. Jestem po prostu nieobiektywny. W dodatku nie jestem powtarzalny więc każde piwo z tej samej receptury wychodzi nieco inne. Ktoś z doświadczonych piwowarów musiałby ocenić. Dawkę a amylazy dostosowałem doświadczalnie. Nadmiar enzymu wynika z częściowej koagulacji amylazy po dodaniu kompotu chmielowego. Stosuję normalne dawki chmielu nie widzę większej różnicy w poziomie goryczki. Chmiel aromatyczny w pończoszce dodaję do fermentatora podczas filtracji gorącej brzeczki i usuwam po wychłodzeniu brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 BNP nie widzę w Twoich wpisach informacji, czy Ty nie wysładzasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 wysładzam wysładzam zazwyczaj do określonej objętości, taninami się nie przejmuję bo zazwyczaj są usuwane w przełomie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 zastanawiałem się tylko w wktórym momencie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 jak warzę normalnie to standardowo po filtracji po podgrzaniu do 78 °C a jak nowym sposobem to wysładzam wrzątkiem po filtracji gotowanego zacieru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) odgrzewam kotleta jak już wcześniej pisałem nie opisuję cienkich piw bo nie widzę sensu opisywania lagera czy ejla 12 blg. W tym sezonie uwarzyłem jak do tej pory ze 20 piw w tym wity, lagery i ipy . Wity się spiły na bieżąco, lagery ida w kanał bo maja jakąś wadę ( oddam znajomym bo nie mam zamiaru spijac piwa, które mi nie smakuje ) ipy jeszcze zostały. Miałem przerwę koło 2 miesięcy przez nieszczęsny sabotaż piwnicy .. teraz już zabrałem się za prawdziwe piwa powstało Imperial White IPA 4,5 kg pilźnieński 4 kg kaszy manny 0,5 kg owsa 1ml a-amylazy chmile 1,5 garści lupuliny z szyszką odmian chmielu uprawianego w PL drożdże Nottingham gęstwa skórki z 2 cytryn i z 1 grejpfruta 10 g kolendry na zimno pójdą chmiele z USA \\ wyszło coś koło 25 l 20 blg Trochę miałem problemów, mała wydajność i kłopoty z filtracją , która trwała ze 35 minut dziś warzę Imperial Witbiera idzie lepiej Edytowane 17 Czerwca 2013 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 kłopoty z filtracją , która trwała ze 35 minut To miałeś błyskawiczną filtrację. Mnie jak filtruje się ponad godzinę to mogę mówić o kłopocie. 1/2 godziny to całkiem ekspresowy czas w tym przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 kłopoty z filtracją , która trwała ze 35 minut Razem z wysładzaniem?Skakał bym pod sufit z radości przy takim zasypie pozazdrościć -jaki masz filtrator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Imperial Witbier 4,5 kg pilźnieński 4 kg kaszy manny błyskawicznej 1ml a-amylazy chmile 50 g starego lublelskiego w granulacie drożdże S-33 gęstwa skórki z 2 cytryn 15 g kolendry 50C 20min 64C 35 min 72 40 min wysładzanie wcześniej przygotowanym zacierem składającym się z 0,75 kg słodu + 0,75kg kaszy w 20 l wody wyszło coś koło 26 l 21 blg filtracja z wysładzaniem koło 40 min Edytowane 17 Czerwca 2013 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 kłopoty z filtracją , która trwała ze 35 minut Razem z wysładzaniem?Skakał bym pod sufit z radości przy takim zasypie pozazdrościć -jaki masz filtrator? tak razem z wysładzaniem, dodam że mam słód zielony prawie na mąkę, bo mi rolnik puścił 2 woreczki na śrutowniku ustawionym na zboże a nie na słód i przemieliło prawe na mąkę filtrator mam rurkowy z rurek od ciepłej wody 25 l warkę 12 blg filtruję z zawracaniem i z wysładzaniem ok 15-20 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 25 l warkę 12 blg filtruję z zawracaniem i z wysładzaniem ok 15-20 min Wrzuć relację video Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) mógłbyś wrzucić foto tego filtratora? Ja też mam z rurek do ciepłej wody-tych do klejenia-nie do zgrzewania,szczelina nacięta na frezarce 0,7mm co 6mm na prawie połowę rurki,cztery rurki,cztery kolanka jeden trójnik-prostokąt 21cm x 11cm - może za mały? może szczeliny pogrubić do 1mm? przy "niepszenicznych" jest ok ale robiłem wg Twojej recepturki orzeźwiające z kaszą manną i była tragedia.... fakt,że nie dałem owsa ,bo nie miałem i zamiast tego sypnąłem 0,5kg płatków owsianych błyskawicznych-jedna papka Edytowane 17 Czerwca 2013 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 moim zdaniem się nie znasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 (edytowane) moim zdaniem się nie znasz. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź Gdybym się znał (tak jak Ty) to nie zadawałbym tu pytań ,tylko odpowiadał innym. A pytanie było do Norberta Edytowane 18 Czerwca 2013 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 rurka nacinana zwykłą tarcza od szlifierki chyba 1 mm więc szczeliny mam jeszcze szersze, nacinałem najciaśniej jak się da ale tak by rurka się nie łamała. Filtrator siedzi w garze 40 l, filtrator ma średnicę koło 42 cm. dając płatki zakleiłeś złoże, tez tak parę razy miałem i odszedłem od płatków. Na szybkość filtracji ma największy wpływ lepkość filtratu. Ja ją zmniejszam poprzez -przerwę białkową - dodatek chmielu do zacierania ( po przerwie dekstrynujacej) -podgrzewanie zacieru do 100 stC cml i e-prezes 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 foto marbelka i Kamilo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się