Skocz do zawartości

u bnp


bnp

Rekomendowane odpowiedzi

wsaczuk, to prawda ale w bloku trudno o temp ~ 10 st przez cały rok a pić się chce cały rok :)

Takie ale zrobię w 2 tygodnie i jest git a lagerek trochę dłużej musi postać.

 

Jestem dobrej myśli, mam jeszcze trochę słodu to się pobawię.

 

pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

piwko kończy pracę obecnie ma 4 °Blg i zaczyna się klarować, jeszcze ze 3 dni i pójdzie w kega.

Smak bardzo czysty niemalże jak na us-05 ale martwi mnie blg końcowe, trochę za płytko odfermentowało ale może jeszcze spadnie 1 blg

 

pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

że niby co ?

jakieś błędy ortograficzne ?

co do stylistyki to tak już mam, ponoć przez to że w szkole książek nie czytałem :D

a ze zdrobnień i zgrubień nie mam zamiaru rezygnować, jestem przyzwyczajony jak się ludzie na mnie patrzą jak na żonę mówię baba :/

 

odpuść sobie, regulamin forum nic nie wspomina o takich rzeczach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

czas uzupełnić dziennik

 

coś w stylu Cream ale 19/10

 

4,5 kg słodu pilźnieńskiego

2 kg ryżu

0,05g karmelowego jasnego

70 g magnum

40 g lubelskiego

 

Danstar Nottingham, gęstwa z poprzedniej warki

 

zacieranie infuzyjne 40/40'

chmielone kompotami chmielowymi pod koniec przerwy dekstrynującej

gotowanie 10 min

 

wyszło ok 35 l 13,5 blg

po tygodniu burzliwej zlazło do 3 °Blg tak jak ostatnio. Jutro wyklaruję i pójdzie w 2 kegi z dodatkiem 3 l wody

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20/10 witek

 

 

 

Nie miałem pomysłu na piwo a ostatnio spiłem witka koncernowego i nie był by zły gdyby nie te posmaki weizenowe, dlatego dałem drożdzaki neutralne

 

2,5 kg słodu pilźnieńskiego

2 kg kaszy mannej

30 g marynki

2 ml a- amylazy

10 g kolendry

skórki z pomarańczy i cytryny

 

kaszka zatarta a-amylazą filtrat wykorzystany do zatarcia słodu pilźnieńskiego

 

Danstar Nottingham, gęstwa z poprzedniej warki

 

zacieranie infuzyjne 30/30'

chmielone kompotem z Marynki pod koniec przerwy dekstrynującej

gotowanie 10 min 5 min przed końcem skórki + kolendra

 

wyszło coś koło 25 l 11,5 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witek klaruje się na balkonie, zapowiada się całkiem przyjemne piwko. Co prawda następnym razem zastosuję 5-7 g kolendry oraz max połowę skórki z 1 pomarańcza. Chyba że po spiciu warki przyzwyczaję się do tych smaków.

 

 

dubbel 21/10

 

5 kg pilźnieńskiego

0,5 kg pszenicznego

0,4 Special B 400 EBC

0,4 Crystal 150EBC

 

1,5 kg cukier kandyzowany ciemny (produkcja własna)

 

40 g marynki granulat

 

Drożdże WY Belgian Abbey II -gęstwa

 

infuzja 64 °C 40'/72°C 40'

1h gotowania z chmielem

 

wyszło ~ 33 l 17 °Blg

Edytowane przez bnp
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

22/10

 

prawie jak Biere de Champagne

 

 

jak rzekłem to trzeba było uwarzyć

 

 

5 kg słodu pilźnieńskiego

2 kg słodu pilźnieńskiego własnego

0,15 kg Crystal 120

0,1 kg owsianego karmelowego

1,5 kg cukru

 

30 g marynki granulat

 

Drożdże WY Belgian Abbey II -gęstwa

 

własny słód zagotowany (by całkowicie upłynnić skrobię )

infuzja 64 °C 60'/72°C 30'

1h gotowania z chmielem

 

wyszło ~ 21-22 l 27 °Blg

 

Drożdże miały problem ze startem ale po 10 h ruszyły jak szalone i po 3 dniach mam już 6 blg ;)

Może trochę za wysoka temp bo 24, mam nadzieję że mocnych rozpuszczalnikowych nut nie będzie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

23/10

 

lager

4kg słodu pilźnieńskiego

300g pszenicznego

s-23

30 g marynki

 

infuzja 30/40 min 64/72 st C

 

gotowanie 60 min z chmielem

 

na cichą dałem ok 30 g lubelskiego który dał sianowaty zapach i smak piwa- nie dam rady tego spić, cały keg piwska pójdzie w kanał ;)

 

 

 

24/10

ale

 

5kg słodu pale ale

50 g crystal 120 EBC

 

30 g marynki

 

Danstar Nottingham

 

infuzja 30/40 min 64/72 st C

 

gotowanie 60 min z chmielem

 

wyszło coś koło 25l 13 blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

25/10 pils

 

 

5kg słodu pilźnieńskiego

 

30 g marynki szyszka

 

s-23

 

infuzja 30/40 min 64/72 st C

 

gotowanie 60 min z chmielem

 

wyszło coś koło 25l 12 blg

 

 

26/10 Piwo bożonarodzeniowe

 

2,5 kg słodu pilźnieńskiego

2,5 kg pale ale

3 kg kaszy manny

crystal 120 0,1kg

crystal 400 0,1 kg

cararoma 0,05 kg

kawowy 250 0,15 kg

karmelowy ciemny 0,1 kg

biscuit 0,15 kg

aroma 0,15kg

 

 

rodzynki 0,4kg

śliwki 0,2 kg

skórka z 1 pomarańczy

łyżeczka cynamonu w kawałkach

łyżeczka imbiru

6 goździków

6 ziaren ziela angielskiego

3 listki laurowe

4 listki żubrówki

szczypta gałki muszkatałowej

10 ziaren jałowca

 

20 g marynki

 

kaszka zatarta a-amylazą filtrat wykorzystany do zatarcia słodów

 

 

infuzja 10/60 min 64/72 st C

 

gotowanie 60 min z chmielem

 

T-58

 

wyszło coś koło 25l 26 blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kriek 27/10

 

3 kg słodu pilźnieńskiego

2,5 kg kasza manna

0,1 crystal 400

0,25 cukru kandyzowanego ciemnego (produkcja własna)

 

2 kg wiśni mrożonych

1 soku/syropu z sokownika parowego (produkcja własna)

 

 

15 g marynki szyszka

 

Danstar Nottingham- gęstwa

 

kaszka zatarta a-amylazą filtrat wykorzystany do zatarcia słodów

 

infuzja 40/40 min 64/72 st C

 

gotowanie 60 min z chmielem

 

wyszło coś koło 17 l 27 blg

 

 

wiśnie poszły do fermentacji burzliwej

Edytowane przez bnp
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zostanie kriek na bazie ale, chyba, że coś podłapie. Mam nadzieję, że nie bo z 27 już jest 5 °Blg

Może w przyszłości skuszę się na krieka na bazie lambika ale muszę go najpierw spróbować.

 

Kończą mi się pomysły na ciekawe piwa :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.