bnp Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 wsaczuk, to prawda ale w bloku trudno o temp ~ 10 st przez cały rok a pić się chce cały rok Takie ale zrobię w 2 tygodnie i jest git a lagerek trochę dłużej musi postać. Jestem dobrej myśli, mam jeszcze trochę słodu to się pobawię. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 jest nadzieja dziś powąchałem piwsko, czysty słodowo-chmielowy zapaszek, jest nadzieja że piwsko będzie fajne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 piwko kończy pracę obecnie ma 4 °Blg i zaczyna się klarować, jeszcze ze 3 dni i pójdzie w kega. Smak bardzo czysty niemalże jak na us-05 ale martwi mnie blg końcowe, trochę za płytko odfermentowało ale może jeszcze spadnie 1 blg pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 dziś powąchałem piwsko, czysty słodowo-chmielowy zapaszek, jest nadzieja że piwsko będzie fajne bnp wiem że to Twój dziennik ale weź też pod uwagę czytających? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 że niby co ? jakieś błędy ortograficzne ? co do stylistyki to tak już mam, ponoć przez to że w szkole książek nie czytałem a ze zdrobnień i zgrubień nie mam zamiaru rezygnować, jestem przyzwyczajony jak się ludzie na mnie patrzą jak na żonę mówię baba odpuść sobie, regulamin forum nic nie wspomina o takich rzeczach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Cześć piwko kończy pracę obecnie ma 4 °Blg i zaczyna się klarować, jeszcze ze 3 dni i pójdzie w kegar Na Notthigamach tylko 4 blg, cud jakiś ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Cześć piwko kończy pracę obecnie ma 4 °Blg i zaczyna się klarować, jeszcze ze 3 dni i pójdzie w kegar Na Notthigamach tylko 4 blg, cud jakiś ;-) Pachnie mi to granatami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Cześć Pachnie mi to granatami Na szczęście Bnp będzie lał do kegów:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 no właśnie, też mnie to zdziwiło ale nie ma co przeżywać bo piwsko zostanie wyklarowane i pójdzie w kega. Tak więc może sobie dofermentować jak zechce do -1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 9 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 czas uzupełnić dziennik coś w stylu Cream ale 19/10 4,5 kg słodu pilźnieńskiego 2 kg ryżu 0,05g karmelowego jasnego 70 g magnum 40 g lubelskiego Danstar Nottingham, gęstwa z poprzedniej warki zacieranie infuzyjne 40/40' chmielone kompotami chmielowymi pod koniec przerwy dekstrynującej gotowanie 10 min wyszło ok 35 l 13,5 blg po tygodniu burzliwej zlazło do 3 °Blg tak jak ostatnio. Jutro wyklaruję i pójdzie w 2 kegi z dodatkiem 3 l wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 9 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 20/10 witek Nie miałem pomysłu na piwo a ostatnio spiłem witka koncernowego i nie był by zły gdyby nie te posmaki weizenowe, dlatego dałem drożdzaki neutralne 2,5 kg słodu pilźnieńskiego 2 kg kaszy mannej 30 g marynki 2 ml a- amylazy 10 g kolendry skórki z pomarańczy i cytryny kaszka zatarta a-amylazą filtrat wykorzystany do zatarcia słodu pilźnieńskiego Danstar Nottingham, gęstwa z poprzedniej warki zacieranie infuzyjne 30/30' chmielone kompotem z Marynki pod koniec przerwy dekstrynującej gotowanie 10 min 5 min przed końcem skórki + kolendra wyszło coś koło 25 l 11,5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 17 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 (edytowane) witek klaruje się na balkonie, zapowiada się całkiem przyjemne piwko. Co prawda następnym razem zastosuję 5-7 g kolendry oraz max połowę skórki z 1 pomarańcza. Chyba że po spiciu warki przyzwyczaję się do tych smaków. dubbel 21/10 5 kg pilźnieńskiego 0,5 kg pszenicznego 0,4 Special B 400 EBC 0,4 Crystal 150EBC 1,5 kg cukier kandyzowany ciemny (produkcja własna) 40 g marynki granulat Drożdże WY Belgian Abbey II -gęstwa infuzja 64 °C 40'/72°C 40' 1h gotowania z chmielem wyszło ~ 33 l 17 °Blg Edytowane 17 Września 2010 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Cześć infuzja 40/40 °C dość nisko zacierałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Cześć infuzja 40/40 °C dość nisko zacierałeś Może to jakaś nowa technika bnp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 17 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 czujni jesteście już poprawiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 22/10 prawie jak Biere de Champagne jak rzekłem to trzeba było uwarzyć 5 kg słodu pilźnieńskiego 2 kg słodu pilźnieńskiego własnego 0,15 kg Crystal 120 0,1 kg owsianego karmelowego 1,5 kg cukru 30 g marynki granulat Drożdże WY Belgian Abbey II -gęstwa własny słód zagotowany (by całkowicie upłynnić skrobię ) infuzja 64 °C 60'/72°C 30' 1h gotowania z chmielem wyszło ~ 21-22 l 27 °Blg Drożdże miały problem ze startem ale po 10 h ruszyły jak szalone i po 3 dniach mam już 6 blg Może trochę za wysoka temp bo 24, mam nadzieję że mocnych rozpuszczalnikowych nut nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 23/10 lager 4kg słodu pilźnieńskiego 300g pszenicznego s-23 30 g marynki infuzja 30/40 min 64/72 st C gotowanie 60 min z chmielem na cichą dałem ok 30 g lubelskiego który dał sianowaty zapach i smak piwa- nie dam rady tego spić, cały keg piwska pójdzie w kanał 24/10 ale 5kg słodu pale ale 50 g crystal 120 EBC 30 g marynki Danstar Nottingham infuzja 30/40 min 64/72 st C gotowanie 60 min z chmielem wyszło coś koło 25l 13 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 25/10 pils 5kg słodu pilźnieńskiego 30 g marynki szyszka s-23 infuzja 30/40 min 64/72 st C gotowanie 60 min z chmielem wyszło coś koło 25l 12 blg 26/10 Piwo bożonarodzeniowe 2,5 kg słodu pilźnieńskiego 2,5 kg pale ale 3 kg kaszy manny crystal 120 0,1kg crystal 400 0,1 kg cararoma 0,05 kg kawowy 250 0,15 kg karmelowy ciemny 0,1 kg biscuit 0,15 kg aroma 0,15kg rodzynki 0,4kg śliwki 0,2 kg skórka z 1 pomarańczy łyżeczka cynamonu w kawałkach łyżeczka imbiru 6 goździków 6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 4 listki żubrówki szczypta gałki muszkatałowej 10 ziaren jałowca 20 g marynki kaszka zatarta a-amylazą filtrat wykorzystany do zatarcia słodów infuzja 10/60 min 64/72 st C gotowanie 60 min z chmielem T-58 wyszło coś koło 25l 26 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 (edytowane) kriek 27/10 3 kg słodu pilźnieńskiego 2,5 kg kasza manna 0,1 crystal 400 0,25 cukru kandyzowanego ciemnego (produkcja własna) 2 kg wiśni mrożonych 1 soku/syropu z sokownika parowego (produkcja własna) 15 g marynki szyszka Danstar Nottingham- gęstwa kaszka zatarta a-amylazą filtrat wykorzystany do zatarcia słodów infuzja 40/40 min 64/72 st C gotowanie 60 min z chmielem wyszło coś koło 17 l 27 blg wiśnie poszły do fermentacji burzliwej Edytowane 21 Listopada 2010 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 do krieka poszło 8 opalonych- zwęglonych 20 cm szczapek dębowych, wcześniej wyparzonych 2 krotnie by pozbyć się nadmiaru taniny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 coś tam jeszcze planujesz bakterii zadać później czy takie owocowe po prostu ma być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 zostanie kriek na bazie ale, chyba, że coś podłapie. Mam nadzieję, że nie bo z 27 już jest 5 °Blg Może w przyszłości skuszę się na krieka na bazie lambika ale muszę go najpierw spróbować. Kończą mi się pomysły na ciekawe piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Kończą mi się pomysły na ciekawe piwa http://www.themadfermentationist.com/ http://stoutfellow.wordpress.com/2010/09/21/a-barrel-full-of-imperial-stout/ Ot, tak na szybko :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Cześć Schwarzbiera nie warzyłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Schwarzbier oraz RIS to ciemne piwa a u mnie ciemne cienko wychodzą, mam problem z kwasowościa pochodzącą od słodów palonych. mam miękką wodę może tu problem :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się