Skocz do zawartości

u bnp


bnp

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

Seria piw powstałych na X Bialską Giełdę Birofilów http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=91668&highlight=bialska+gie%C5%82da

 

Sponsorem większości surowców został sklep http://www.centrumpiwowarstwa.pl/ - dzięki

 

Czarnuch z Białej (piwo czarne) :tort:

 

Monachijski I - 1kg

Monachijski II- 1 kg

Cararoma 300-400- 0,2 kg

Karmelowy jasny -0,3 kg

Pilźnieński- 2,5 kg

kasza jęczmienna- 0,5 kg

Czekoladowy 900 EBC- 0,1kg

Jęczmień palony - 0,05 kg

Carafa 1500EBC- 0,05 kg

20 g CaCO3

marynka - 30 g

lubelski- 15 g

us-04

 

wyszło coś koło 22 l 16 blg

 

 

 

koziołek

 

 

Monachijski I - 0,5kg

Monachijski II- 0,5kg

Wiedeński- 0,5kg

Karmelowy jasny -0,3 kg

Pilźnieński- 3,5 kg

 

marynka - 30 g

lubelski- 30 g

Saflager W34/70

 

wyszło coś koło 20 l 17 blg

 

 

Lager

 

 

Karmelowy jasny -0,1 kg

Pilźnieński- 4 kg

 

marynka - 30 g

lubelski- 30 g

Saflager W34/70

 

wyszło coś koło 20 l 12 blg

 

Carne pójdzie w butelki a reszta w kegi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

wczoraj na giełdzie powstała luźna interpretacja stylu

 

Imperial IPA

 

Monachijski I - 2kg

Monachijski II- 0,5 kg

Cararoma 300-400- 0,1 kg

Karmelowy jasny -0,1 kg

Pilźnieński- 2 kg

ryż 2 kg

 

 

marynka granulat - 30 g

marynka szyszka 100g

 

 

Ryż zatarty 12 h wcześniej a amylazą

 

słody wsypane do ok 15 l brzeczki ryżowej 12 blg

infuzja 30/40 min 64/72 st C

pod koniec przerwy dekstrynującej dodany chmiel w granulacie

gotowanie ok 1,5 h z dodatkiem od początku 100 g szyszki marynki

 

 

 

wyszło coś koło 19 l 18 blg niemiłosiernie gorzkiej brzeczki

 

poszło na

us-05

 

wydajność słaba ale i tak dobrze bo pierwszy raz warzyłem w warunkach polowych w między czasie robiąc za barmana itp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

od jakiegoś czasu stosuję nową metodę warzenia/robienia piwa

 

słód zacieram normalnie

np

50°C 10 min

64 °C 30 min

72°C 30min

następnie dodaję kompot chmielowy gotowany 10-60 min + 1,5 ml termostabilnej a amylazy

całość ( zacier (ze słodem)) podgrzewam do 100°C i gotuję przez ok 5-15 min

Po tym czasie zostawiam bez mieszania na kolejne 5 min. W tym czasie następuje super ekstra przełom i przystępuję do filtracji.

Klarowną brzeczkę studzę i zadaję drożdżami.

 

Takim sposobem poprawiłem wydajność o ok 5-8 %, zaoszczędziłem w kij czasu bo całość z posprzątaniem zajmuje mi 2,5h

piwo wychodzi ok, znaczy mi i mym znajomym skuje. Na plus dochodzi efekt pseudo dekokcji co nadaje piwu super słodowy smak.

Oczywiście bez oceny prawdziwego znawcy się nie obejdzie. Mam jeszcze parę dni to może się zbiorę i podeślę piwa do Żywca.

 

z ciekawych pozycji to ostatnio postawiłem nową metodą:

 

- Standard American Lager 11 °Blg

 

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Standard_American_Lager

 

5 kg słodu pilźnieńskiego

5 kg ryżu

0,3 kg słodu karmelowego 120 EBC

50 g magnum

Danish Lager gęstwa

 

wyszło ok 53 l brzeczki o d-11°Blg

 

kolońskie 12 °Blg

pale ale 13 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak, z termostabilnym enzymem to się musi udać, ale czy, :smilies: Ty wyczuwasz różnice pomiędzy piwem tak warzonym/robionym, a piwem tradycyjnie warzonym?

 

Jakie dajesz dawki enzymu, znaczy się do czego je odnosisz?

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak, z termostabilnym enzymem to się musi udać, ale czy, :beer: Ty wyczuwasz różnice pomiędzy piwem tak warzonym/robionym, a piwem tradycyjnie warzonym?

 

Jakie dajesz dawki enzymu, znaczy się do czego je odnosisz?

Czy wyczuwam różnicę ? nie wiem, raczej się nie da tego jednoznacznie określić. Jestem po prostu nieobiektywny. W dodatku nie jestem powtarzalny więc każde piwo z tej samej receptury wychodzi nieco inne.

Ktoś z doświadczonych piwowarów musiałby ocenić.

 

Dawkę a amylazy dostosowałem doświadczalnie. Nadmiar enzymu wynika z częściowej koagulacji amylazy po dodaniu kompotu chmielowego.

 

Stosuję normalne dawki chmielu nie widzę większej różnicy w poziomie goryczki.

Chmiel aromatyczny w pończoszce dodaję do fermentatora podczas filtracji gorącej brzeczki i usuwam po wychłodzeniu brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

odgrzewam kotleta

 

jak już wcześniej pisałem nie opisuję cienkich piw bo nie widzę sensu opisywania lagera czy ejla 12 blg.

 

W tym sezonie uwarzyłem jak do tej pory ze 20 piw w tym wity, lagery i ipy . Wity się spiły na bieżąco, lagery ida w kanał bo maja jakąś wadę ( oddam znajomym bo nie mam zamiaru spijac piwa, które mi nie smakuje ) ipy jeszcze zostały. Miałem przerwę koło 2 miesięcy przez nieszczęsny sabotaż piwnicy ..

 

 

teraz już zabrałem się za prawdziwe piwa

 

 

powstało Imperial White IPA

 

4,5 kg pilźnieński

4 kg kaszy manny

0,5 kg owsa

1ml a-amylazy

chmile

1,5 garści lupuliny z szyszką odmian chmielu uprawianego w PL

 

drożdże

Nottingham gęstwa

 

skórki z 2 cytryn i z 1 grejpfruta

10 g kolendry

 

na zimno pójdą chmiele z USA \\

 

 

wyszło coś koło 25 l 20 blg

Trochę miałem problemów, mała wydajność i kłopoty z filtracją :roll: , która trwała ze 35 minut

 

dziś

 

warzę

 

 

Imperial Witbiera

 

idzie lepiej :)

Edytowane przez bnp
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kłopoty z filtracją :roll: , która trwała ze 35 minut

 

To miałeś błyskawiczną filtrację. Mnie jak filtruje się ponad godzinę to mogę mówić o kłopocie. 1/2 godziny to całkiem ekspresowy czas w tym przypadku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Imperial Witbier

 

4,5 kg pilźnieński

4 kg kaszy manny błyskawicznej

1ml a-amylazy

 

chmile

50 g starego lublelskiego w granulacie

 

drożdże

S-33 gęstwa

 

skórki z 2 cytryn

15 g kolendry

 

50C 20min

64C 35 min

72 40 min

 

 

wysładzanie wcześniej przygotowanym zacierem składającym się z 0,75 kg słodu + 0,75kg kaszy w 20 l wody

 

 

wyszło coś koło 26 l 21 blg

filtracja z wysładzaniem koło 40 min

Edytowane przez bnp
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kłopoty z filtracją :roll: , która trwała ze 35 minut

Razem z wysładzaniem?Skakał bym pod sufit z radości przy takim zasypie :) pozazdrościć -jaki masz filtrator?

 

tak razem z wysładzaniem, dodam że mam słód zielony prawie na mąkę, bo mi rolnik puścił 2 woreczki na śrutowniku ustawionym na zboże a nie na słód i przemieliło prawe na mąkę :smilies:

 

filtrator mam rurkowy z rurek od ciepłej wody

 

25 l warkę 12 blg filtruję z zawracaniem i z wysładzaniem ok 15-20 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mógłbyś wrzucić foto tego filtratora? Ja też mam z rurek do ciepłej wody-tych do klejenia-nie do zgrzewania,szczelina nacięta na frezarce 0,7mm co 6mm na prawie połowę rurki,cztery rurki,cztery kolanka jeden trójnik-prostokąt 21cm x 11cm - może za mały? może szczeliny pogrubić do 1mm?

przy "niepszenicznych" jest ok ale robiłem wg Twojej recepturki orzeźwiające z kaszą manną i była tragedia....

fakt,że nie dałem owsa ,bo nie miałem i zamiast tego sypnąłem 0,5kg płatków owsianych błyskawicznych-jedna papka :)

Edytowane przez marbelka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rurka nacinana zwykłą tarcza od szlifierki chyba 1 mm więc szczeliny mam jeszcze szersze, nacinałem najciaśniej jak się da ale tak by rurka się nie łamała. Filtrator siedzi w garze 40 l, filtrator ma średnicę koło 42 cm.

dając płatki zakleiłeś złoże, tez tak parę razy miałem i odszedłem od płatków.

 

Na szybkość filtracji ma największy wpływ lepkość filtratu.

Ja ją zmniejszam poprzez

-przerwę białkową

- dodatek chmielu do zacierania ( po przerwie dekstrynujacej)

-podgrzewanie zacieru do 100 stC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.