domin-w Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 (edytowane) Witam, Planuję pierwszą warkę z zacieraniem. 20L; 11,5oBLG Skład: 1. Pale Ale Muntons Pearl Blend - 3,4 kg 2. Caraaroma Weyermann - 0,2 kg 3. Crystal 150 Muntons - 0,2 kg 4. Pszeniczny jasny Weyermann - 0,2 kg 5. Challenger 7,2% - 30 g 6. East Kent Goldings 5,6 % - 20 g 7. Mech Irlandzki 8. Drożdże Danster Nottingham lub Safale S-04 Warzenie: 67oC - 90 minut - wszystkie słody Gotowanie: 60 min - Challenger 10 min - East Kent Goldings 10 min - mech irlandzki W związku z powyższym kilka pytań. 1. Czy ogólny skład jest OK ? 2. Słód pszeniczny dla polepszenia piany - jest sens ? 3. Czy wystarczy 60 min warzenia ? 4. Fermentacja możliwa w temperaturze 22/23 oC - czy to nie jest za wysoka temperatura jak na Danster Nottingham ? Może bezpieczniej S-04 ? to chyba tyle z góry dziękuję za podpowiedzi Edytowane 6 Września 2013 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Jeżeli 23 to temperatura otoczenia, to lepiej jednak troszeczkę niżej, jeżeli temperatura w wiadrze to ujdzie, ale też sugerowałbym odrobinę mniej. W wiadrze jest zawsze ze dwa stopnie więcej w trakcie fermentacji. Taki dodatek pszenicznego wiele nie zmieni, ale i na pewno nic nie popsuje. Coś tam sympatycznego z tego wyjdzie... Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Jak chcesz polepszyć pianę, to ten słód pszeniczny zastąp 0,2kg błyskawicznych płatków owsianych lub jęczmiennych powodzedzia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Ostatnio użyłem do stoutu 0,4 kg płatków blyskawicznych owsianych i piana do kitu ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 a zrobiłeś chociaż z 10' białkowej, że by miała się z czego tworzyć? Surowce niesłodowane to nie wszystko! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się