Kasanga Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Zastanawiam się nad zamiana słodu pilzneńskiego na monachijski typ I lub wiedeński. Robił ktoś takie piwo , czego mogę się spodziewać. pozdrawiam Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 (edytowane) Robiłem z wiedeńskim zamiast pilzneńskiego (warka nr 9 i 19 ). Wydaje mi się, że miało bardziej pomarańczowy kolor w porównaniu z pilzneńskim. Jedne z lepszych pszenicznych jakie zrobiłem. Edytowane 6 Września 2013 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Ja również robię z wiedeńskim. 3 kilo pszenicznego i 1 kg wiedeńskiego, zmiany w kolorze piwa nie zaobserwowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 A jak zmiana słodu wpływa na smak i pianę no bo kolor to wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Wiedeński może wnieść więcej nut słodowych i trochę "ciała" do piwa. Ja stosuję tą recpeturę za Kaiserem: http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Weissbier_Hell Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi