PiwoLab Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab trawiata 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamwnukers Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 @andrzejk2 można wiedzieć jak montujesz grzałki w garnkach bez spawania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Podłączająć się do tego tematu chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy. Mam zamiar pomału zabierać się za budowę browaru, który byłby trochę wygodniejszy i bardziej ekonomiczny niż "kaczkowanie" w jednym garnku 30L i fermentorze. Narazie zastanawiam się nad hermsem bądź zacieraniem tradycyjnym grzałką w kadzi zaciernej, chciałbym wykonać go z 2-3 KEGów 50L. W tym momencie posiadam taboret gazowy i chłodnice zanurzeniową z miedzi fi3/8" oraz wspomniany gar 30L emaliowany z rzeczy które mogą się przydać. Czy któś byłby w stanie udzilić mi odpowiedzi na pytania: -Czy w hermsie można chmielić w HLT (potem chłodzenie wężownicą która już jest)? i czy lepiej ogrzewać go Taboretem gazowym czy grzałką? -Mam możliwość wykonania wszelkich połączeń rurkami AL-PEX, czy ktoś sprawdzał je u siebie bojowo? -Z doświadczeń kolegów taniej wyjdzie herms czy ogrzewanie bezpośrednie + mieszadło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamwnukers Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 To wątek o kosztach budowy hermsa. Zamierzam utworzyć w przyszłości wątek z budowy mojego mikrobrowaru. Tak będą montowane grzałki: Podobnie jak jak. W sumie nie pomyślałem o tym, żeby wspawaną mufę zastąpić dużą nakrętką. Rozumiem, że ty też nie izolujesz grałki od garnka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Dzięki temu wszelkie prądy "błądzące" znajdą szybką drogę do ziemi, a nie popłyną inną drogą stwarzając zagrożenie porażeniem. Co prawda prądy "błądzące", a uziemienie w domu to raczej różne sprawy, ale ważne, że wiesz o konieczność uziemienia urządzeń. marcin_l85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vald Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Camlocki niestety podbijaja koszt HERMSa bo wychodza dosc drogo kupowane w Polsce, a sprowadzane z USA (gdzie sa mega tanie) maja gwinty NPT.. Warto jednak w nie zainwestowac, zwłaszcza jeżeli zamierza się mieć przenośną instalację bazującą na wężach silikonowych, a nie stalowych rurach (wtedy pewnie warto zainwestować jeszcze większą kasę w tri-clampy). Mam pytanie - jakie pompy kupiles? Mi sie marza Chuggery ktore mozna w US kupic, niestety musze jeszcze poczekac z zamowieniem ich. Co do porownania z Braumeisterem to wydaje mi sie ze z takim wlasnorecznie zrobionym HERMsem (zakladajac elektroniczna automatyzacje pewnych etapow) masz jednak o wiele potezniejsze narzedzie. Edytowane 11 Września 2013 przez vald Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 One tylko na 110V. Trafa 110/230 nie są drogie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vald Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Na brewhardware.com koles ma Chuggery na 230V za 139$. Niestety o ile sam koszt pompy moglby byc do zaakceptowania to narzut na wysylke rzedu 60$ juz nie jest taki fajny. Dlatego nadal sie waham - nawet zamowienie z kims moze nie zmniejszyc tych kosztow za bardzo bo pompa swoje wazy zapewne. Zerkne na aliexpress i zobacze co tam maja - Chugger jest takim moim american dream Edytowane 11 Września 2013 przez vald Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vald Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 CAMLOCK'i to i tak tylko zastępują mój pierwotny wybór złączy NITO. Te to pierwsza liga. Niestety, ale budżet każdy swój ma. Wg mnie instalacja HERMS musi mieć węże rozłączne, nie wyobrażam sobie rur na sztywno. Jak to czyścić? Naczytalem sie troche amerykanskich forow i tam czesto robia na rurach jak nie musza tego przenosic (garaz albo w ogole dedykowane pomieszczenie do warzenia, takim to dobrze). Jak uzywaja tri-clampow to jest to bardzo sanitarne rozwiazanie, o wiele bardziej niz gwintowana armatura. Do tego robia CIP (clean in place) i po prostu pompuja srodki czyszczace przez caly system zaraz po skonczonej robocie. Niestety w Polsce raczej malo kto sobie moze na to pozwolic wiec pozostaja nam wezyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 ale wyjdzie drogi sprzęt ... rurka na wymiennik za 550zł to naprawdę szaleństwo ... na wymiennik sprawdza się idealnie cienkościenna rurka karbowana z KO http://www.karbowane.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 a dlaczego się nie nadaje ? stal KO karbowana idealna wymiana ciepła co do pompy to ostatnio wpadło mi w łapy coś takiego http://www.iwakipumps.jp/en/products/rotary/mdg przepływ 14/17 l z KO do 95 stC http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=iwaki+pump+MDG-H15&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.Xiwaki+pump+MDG&_nkw=iwaki+pump+MDG&_sacat=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vald Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Byc moze chodzi o to ze recyrkulujesz w niej brzeczke ktora nie jest tak jednorodna i neutralna jak woda i moze gdzies w tych karbach zalegac. Ale moim zdaniem jezeli nie doprowadzi sie do zaschniecia i zaraz po robocie przepusci sie tam ciepla wode z jakims srodkiem czyszczacym to nie powinno byc problemu - tak na zdrowy rozsadek mi sie wydaje. Sam zastanawiam sie nad karbowana do wszelkich wymiennikow. Inna sprawa ze jest to cold-side i nie musi byc idealnie sterylna w srodku, byle by nie bylo jakiejs plesni i innego syfu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 beż przesady, mycie karbów nie stanowi problemu, każdy środek stosowany do mycia spożywki poradzi sobie z pozostałości na wymienniku, nie mówiąc już o środkach zasadowych ... Wiktor pisał teoretycznie o problemie mycia wymiennika z karbowanej w fermentatorze stożkowym ale to jego subiektywne teoretyczne zdanie. Sam sobie zaprzecza bo sprzedaje wymienniki z karbowanki i ma doświadczenie z myciem CIP ... szkoda gadać ps co Ty browarek rzemieślniczy stawiasz, że o sanepidzie piszesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamwnukers Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) Panowie pięknym budżetem dysponujecie. Ja decydując się na hermsa miałem na wydanie 2k zł. Mam już wszystko co potrzebne i wydałem 1896 zł, nie licząc własnego czasu i robocizny. Oczywiście wszystko u mnie nie będzie wyglądać tak profesjonalnie jak u Was. Dodam tylko, ze nie mam żadnych niebezpiecznych materiałów w instalacji i wszystko jest w wersji budżetowej. Również za jakiś czas zamierzam zrobić relacje foto z montowania. Oczywiście z czasem zamierzam ulepszać swojego hermsa. Pozdrawiam Edytowane 12 Września 2013 przez jamwnukers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 (edytowane) Jakby co, to ja każdą wydaną złotówkę zapisywałem sobie w excelu, więc jak coś to mogę Ci wysłać taki plik. Zapisywałem też co, gdzie kupowałem. Często to było allegro albo koledzy z tego forum. Kolego, a mógłbym poprosić o ten plik excel z częściami jakie kupiłeś na swojego HERMS'a - sam właśnie planuję takie urządzenie i chciałbym porównać ze swoją listą zakupów i części, które muszę zgromadzić. Do wszystkich kolegów --> co sądzicie o tych garnkach z allegro (chcę zrobić HRMS o wybiciu ok. 50l ): http://allegro.pl/ga...3528733438.html Edytowane 13 Września 2013 przez Kamot1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamwnukers Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Nie lepiej kupić kegi 50l i przerobić. Wyjdzie o połowe taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się