TOMASZ Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Witam, Posiadam brewkit IPA oraz ekstrakt słodowy jasny i ciemny. Który mam użyć jako zamiennik sacharozy? Różnica polega tylko na kolorze gotowego piwa czy czymś jeszcze? I drugi temat: nabyłem chmiel aromatyczny lubelski 30g - czy i jak go mogę wykorzystać do piwa powyżej. Dzieki za podpowiedzi. Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Co do ekstraktu, jeśli producent przewidział dodawanie do brzeczki cukru, a Ty chcesz go zastąpić ekstraktem to logicznym jest żeby użyć jasnego. Lubelskim możesz sobie podnieść smak lub aromat, czyli możesz pogotować go w brzeczce przez ok 1 - 15 min. Ewentualnie można go też użyć chmieląc na zimno w trakcie cichej fermentacji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMASZ Opublikowano 10 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Ok dodam jasnego. Jeżeli chodzi o chmiel to w obu przypadkach w jaki sposób go dodać: poprostu wsypać granulat? Czy granulat rozpuści się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 poprostu wsypać granulat? Czy granulat rozpuści się? Tak, wsypać i się rozpuści. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 bardziej rozpadnie niż rozpuści jak by rozpuścił to by śladu po nim nie było,a tak chmieliny zostaną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 bardziej rozpadnie niż rozpuści oczywiście zasugerowałem się pierwotnym stwierdzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matekk Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Tak jeszcze dodam, że jeśli będziesz chmielił na zimno, to możliwe że będziesz musiał podczas zlewania z cichej użyć rajstopy/pończochy nylonowej, żeby odfiltrować chmieliny. Niedawno chmieliłem na zimno Lubelskim właśnie i nie chciał skubaniec opaść ładnie na dno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Chmielu możesz dodać śmielej . Ja pierwszego chmielonego brewkita z St. Petersa potraktowałem 30 g fuggles do gotowania i goryczki było za mało ( ale ja lubię dużo , więc może to jest subiektywne ) Warto dodać na zimną też trochę , ew. hop aroma tabs bo z samego brekita nie będzie jej wyraźnie czuć , będzie raczej płaska . Jeśli lubisz dobrze chmielone piwo daj 50 g do gotowania i 50 na cichą . Chmiel jakiś typowy dla angielskich IPA , włąśnie np. Fuggles , lub to co tam masz ( może coś polskiego ) - zdecydowanie poprawi to nachmielenie "fabryczne " Jeśli chodzi o filtrację chmielin ostatnio wymyśliłem patent , który mi się świetnie sprawdził . Ponieważ w poprzedniej warce przy butelkowaniu chmieliny jakoś się dostawały do rurki z zaworkiem i zmniejszały mi prędkość butelkowania , wziąłem średniej wielkości lejek , w wąską część wcisnąłem wąż ( pasował idealnie ) , na szeroką naciągnąłem gazę jałową i zrobiłem coś w rodzaju ssaka . Zassałem i poszło pięknie , grube chmieliny odfiltrowało w 100% . Sam bylem zaskoczony efektem . Chmiel na cichej pływał swobodnie . Wstępnie zdekantowałem ze zbiornika "cichego" do "kadzi rozlewowej" w której miałem rozcieńczony cukier . Ale i tak zawsze się coś dostanie . Lejek pomógł ochronić zaworek przed zapchaniem . Edytowane 11 Września 2013 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się