przemski Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 słody naprawdę stare... ponad rok... ześrutowane... pilzneński i różne słody specjalne... trzymane w suchym miejscu czy można je jakoś wykorzystać czy tylko do kosza się nadają? - zrobić z nich piwko nie licząc na jakiś porażający smakowo efekt? - a może dodawać po 0,5-1kg do warzenia z normalnych czyli świeżych słodów? - czy lepiej da sobie spokój bo szkoda czasu? przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Żeś się obudził. Na wiosnę jakbyś z nich coś zrobił, to by było do podlewania grilla. Wymieszaj ze świeżymi, da się wypić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus1973 Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 ja wyrzuciłem stare ześrutowane słody. Uwarzyłem jedną warkę - sandałem jechała brzeczka. A przy okazji siema zgoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Jeżeli były dobrze przechowywane to śmiało warz piwo. Możesz się ewentualnie spodziewać trochę dłuższego scukrzania, ale roczny ześrutowany słód to naprawdę jeszcze nie tragedia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 czyli zdania tradycyjnie podzielone uwarzę na próbę, a co tam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mudulinek Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 I co z tego Ci wyszło? Bo kupiłem sobie zapas i nie wiem czy zostawiać(Brak butelek) czy warzyc.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Nie ryzykuj. Warz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 piwko zrobione zacierałem na 68st ale miałem problem ze scukrzeniem więc przeciągnąłem zacieranie do 1,5h może za mało enzymów w starym słodzie ale z drugiej strony to była premiera kociołka Lidla i miałem problemy z temperaturą więc może zabiłem trochę enzymów przez ten kociołek brzeczka słodka (12Blg) tylko strasznie mętna - niestety nie miałem mchu a dodatkowo chcmielenie odbywało się lekko poniżej granicy wrzenia (kociołek nie pracował pełną parą i przy 97-98st sterownik wyłączął moc grzałki co opisałem w innym poście) więc może to dlatego a może to skrobia... nie wiem w każdym razie fermentacja przebiega obecnie całkiem burzliwie, brzeczka po nachmieleniu smakuje tak jak powinna i nie zalatuje starą ścierką cudów się nie spodziewam ale mam nadzieję że piwo będzie pijalne; no i że się wyklaruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 wydaje mi się że stare ześrutowane słody spowodują co najwyżej mniejsza wydajność oraz wydłużony proces scukrzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Jeśli były w mało wilgotnym pomieszczeniu przetrzymywane i nie zatęchły lekko to nie powinno być większych powodów do obaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 wydaje mi się że stare ześrutowane słody spowodują co najwyżej mniejsza wydajność oraz wydłużony proces scukrzania Często na forum ludzie straszą mniejszą wydajnością w przypadku starego, ześrutowanego słodu, ale nie bardzo wiem, co miałoby tą mniejszą wydajność spowodować. Skrobi w słodzie nie ubyło, a zacieramy tak samo do negatywnej próby jodowej, choć faktycznie może to trwać dlużej. Ja w każdym bądz razie mniejszej wydajności nie zaobserwowałem, natomiast czas scukrzania czasami mogł być dłuższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 jakiś czas temu zadałem to pytanie bezpośrednio w słodowni Strzegom - poniżej odpowiedź: Witam, Okres przydatności to 1 rok, w suchych warunkach magazynowych, szczególnie bez dostępu wilgoci. Słód ześrutowany będzie na pewno bardziej higroskopijny. Pozdrawiam / Best regards, Marta Pająk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się