Skocz do zawartości

Browar Wilczy Pasterz


Volo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po moich 3 piwach z Kit'ów przyszedł czas na pierwsze warzenie :)

Z racji osobistych upodobań wybór padł na nieco zmienioną recepturę z BA, piwo Czarnobrody 16°Blg (Stout Foreign Extra);

 

Składnniki:

- słód pale ale - 3,6 kg,

- słód karmelowy ciemny - 0,2 kg,

- słód monachijski - 0,3 kg,

- słód barwiący - 0,2 kg,

- palony jęczmień - 0,25 kg,

- płatki owsiane - 0,6 kg,

- chmiel goryczkowy Marynka granulat - 35 g,

- drożdże suche Safale S-04.

Zacieranie:

- słody jasne + płatki w 66-68°C - 45 minut,

- wsypanie słodów ciemnych, po negatywnej próbie jodowej i przerwa w temp. 72°C - 10 minut.

Chmielenie:

- gotowanie 60 minut.

- 35g Marynki od początku (bez siateczek, granulat bezpośrednio do brzeczki).

 

Nie dodałem tylko palonego jęczmienia, płatków dodałem tylko 0,4kg i chmielu dałem 45g w porcjach 25 i 20.

Zobaczymy co z tego wyjdzie i jak będzie smakowało.

 

Oczywiście kierowany brakiem doświadczenia słód zadałem zbyt małą ilością wody (ok 12l) i filtrowanie z wysładzaniem zajęło mi trochę więcej czasu, na przyszłość zrobię rzadszy zacier.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.