Jump to content

Browar Wilczy Pasterz


Recommended Posts

Witam po moich 3 piwach z Kit'ów przyszedł czas na pierwsze warzenie :)

Z racji osobistych upodobań wybór padł na nieco zmienioną recepturę z BA, piwo Czarnobrody 16°Blg (Stout Foreign Extra);

 

Składnniki:

- słód pale ale - 3,6 kg,

- słód karmelowy ciemny - 0,2 kg,

- słód monachijski - 0,3 kg,

- słód barwiący - 0,2 kg,

- palony jęczmień - 0,25 kg,

- płatki owsiane - 0,6 kg,

- chmiel goryczkowy Marynka granulat - 35 g,

- drożdże suche Safale S-04.

Zacieranie:

- słody jasne + płatki w 66-68°C - 45 minut,

- wsypanie słodów ciemnych, po negatywnej próbie jodowej i przerwa w temp. 72°C - 10 minut.

Chmielenie:

- gotowanie 60 minut.

- 35g Marynki od początku (bez siateczek, granulat bezpośrednio do brzeczki).

 

Nie dodałem tylko palonego jęczmienia, płatków dodałem tylko 0,4kg i chmielu dałem 45g w porcjach 25 i 20.

Zobaczymy co z tego wyjdzie i jak będzie smakowało.

 

Oczywiście kierowany brakiem doświadczenia słód zadałem zbyt małą ilością wody (ok 12l) i filtrowanie z wysładzaniem zajęło mi trochę więcej czasu, na przyszłość zrobię rzadszy zacier.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.