sik0r Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Witam mam problem zatarłem dziś warkę jednak okazało się że jedyne drożdże z gęstwy które mam w domy nie startują, w ogóle to pociemniały i brzydko pachną. Jutro niedziela a i tak kupić mogę tylko przez internet. Zastanawiam się czy nie fermentować na piekarskich, pewnie wyjdzie syf. Ewentualnie może winiarskie albo Gorzelnicze bo takie akurat mam. Pewnie na uzyskanie drożdży z piwa niepasteryzowanego niema co liczyć, bo i to mi do głowy przyszło. Pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 a może napiszesz skąd jesteś, może w okolicy jest piwowar, który Cię poratuj? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Szukałbym pomocy u piwowara w okolicy. Jeśli jednak jej nie uzyskasz to leciałbym na winiarskich. Niektórzy na tym forum z powodzeniem fermentowali na bayanusach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sik0r Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Jestem z Ostrowi Mazowieckiej. Było by fantastycznie jak by się ktoś znalazł, ba nawet mogę podjechać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 G-995 dają radę, chociaż ostatnio przeprosiłem się z piwnymi, bo tam flokulacja słaba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Jestem z Ostrowi Mazowieckiej. Było by fantastycznie jak by się ktoś znalazł, ba nawet mogę podjechać No niestety, Ostrów jest "w samym środku niczego". Najbliżej masz do Sokołowa albo do mnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Wiem, że to nie w temacie, przepraszam ale... Czy ta miejscowość nie nazywa się przypadkiem Ostrów Mazowiecka? Zawsze fascynowała mnie fleksja tej nazwy. Ostrów etymologicznie to wyspa, więc rodzajnik niby się zgadza, ale skoro tak, to czemu w Polsce funkcjonują takie nazwy jak Ostrów Wielkopolski albo Ostrów Tumski? Jeśli miałbym się trzymać rodzajnika męskiego to nazwa Ostrów Mazowiecka nie ma sensu. Czy ktoś potrafi mi to wytłumaczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Krzyko napij sie piwka a wszystko będzie jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 No milusi jesteś... Ale ja poważnie pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Fermentuj na piekarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 oczywiście sprawa już pewnie bezprzedmiotowa, ale w takiej sytuacji po prostu zrobiłbym koncentrat, zredukował do mniej-więcej 1/3, spasteryzował zadziałał w wolnej chwili... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się