Sizla Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 witam to moje drugiepiwko i jednocześnie piewsze z zacieraniem ,,,, zrobiłem je nie tak jak należy ale licze ze coś z tego bedzi e, dlatego rady jak je " uratować " mile widziane : P Skład zestawu słód pilzneński Strzegom-4kg słód monachijski Strzegom-2kg słód pszeniczny -2kg płatki ryżowe-0,2kg trawa cytrynowa 20 g chmiel: Northem Brewer -25g + 50g lubelski Safale s33 jak zrobiłem : zacierałem na 2 razy najpierw ~5 kg mieszanki 2 pierwszych słodów 63-67* 45 minut potem 72* ~30 minut potem chwila w 78* potem pozostały słód w 50% czystej wody i 50% brzeczki z poprzedniego zacierania 63* 20minut potem koło 50 minut 72* ---> jako ze 72* daje bardziej tresciwą brzeczke chciałem uzyskać bardziej pszeniczny smak w ten sposób to rozdzielajac ---> ma to jakiś sens ? chmielowanie przeprowadziłem w osobnym garku , dodałem chmiele do wody około 50* wraz z trawą cytrynową i zagotowalem , po ~10 minutach gotowania zlalem wode do fermentatora a pozostały chmiel i przyprawy zalałem woda 50* i zostawiłem na 12 godzin po czym ponownie zlałem do fermentatora Filtrowanie - tutaj słabo , przefiltrowałem przez sito wyłożone gazą - brzeczka jest mętna po filtrowaniu zmiesząłem brzeczkę z nachmieloną woda i zagotowwałem , utrzymujac gotowanie 1,5 godziny aby odparowac niechciane syfy przelałem do fermentatora , i postawiłem w zimym miejscu do ostudzenia drożdze najpierw rozmieszalem z ostudzona brzeczką -- ładnie i szybko ruszyły , jak ostygl baniak to dodałem drożdze i już ( po 4 godzinach od dodania drozdzy ) ładnie bąbelkuje uzyskałem BLG około 15 zastanawiam się nad dochmieleniem piwka co o tym myślicie ? co z tego wyjdzie ? czy cos jeszcze moge zlrobić by wysżlo lepsze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Niezła kombinatoryka i utrudnianie sobie życia. Co to znaczy pszeniczny smak? Dlaczego nie chcesz robić tak jak pan Bóg przykazał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 hmmm co to znaczy smak przeniczny .... nie wiem , w sesie zeby bardziej smakowało jak piwo przeniczne niz jak powiedzmy żywiec czytałem ze w przerwie 72* uzyskuje się cukry nie fermentowalne tzn te które odpowiadają za smak piwa a nie wytrawnośc/ alkochol wiec uznałem ze jak słod pszeniczny zatrę dłuzej w 72* a wiekszośc słodów " podstawowych " zatrę w 62* to uzyskam piwo bardziej prszeniczne bo wiecej (procentowo ) będzie nie fermentowalnych cukrów z pszenicy niz jak bym całośc zatarł powiedzmy w 68* myliłem się ? chcę robić jak bóg przykazał ale pogóbiłem się trochę logistycznie - jak pisałem moje pierwsz epiwo z zacieraniem , na następne kupie sobie fermentatoro filtrator i już powinno być mi łatwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Smak piwa pszenicznego dają drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Nie chce wyjść na ignoranta. Totalny chaos xD, na sam początek, to wydaję mi się, że powinieneś zrobić herbatkę chmielowa i dodac na cicha fermentację, bo gorycz z powyższego wyjdzie chyba zerowa - jaką ilość, którego chmielu gotowałeś? 10min to niewiele gotowania dla chmielu. To co wykonałeś można nazwać maceracją chmielu i trawy, nie jestem pewien, jaka jest wydajnośc tego typu ekstrakcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 S 33 chyba ujdą ? pisało ze stosuje je się do piw pszenicznych ? piwo bulga co 3 sekundy wiec przynajmniej drozdzy nie zabiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) Kilus 25 g granulatu Northem Brewer i 50 gram szyszek lubelskiego + 20 g trawy cytrynowej na 5 litrów od 50 * do 100°C chmiel był w wodzie około 30 minut potem 10 minut wrzenia potem jakies 30 minut stygnięcia przed zlaniem wody i potem kolejne 5 litrów + stary chmiel z trawą na ~12 godzin , ostygło pewnie w jakies 2 godziny do 25* potem 10 godzin stalo w temperaturze pokojowej woda pachniała ladnie po jednym jak i po drugim zabiegu , brzeczka smakuje nawet ok , ale goryczki hyba zeczywiście może okazac się za malo Edytowane 15 Września 2013 przez Sizla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Nic dziwnego. Izomeryzacja alfa-kw. zachodzi >90C. Izoalfa-kw. są odpowiedzialne za goryczkę. przez 10min gotowania wiele tego nie otrzymaleś . "Coś" z tego wyjdzie , następnym razem zacieraj normalnie ;D, poczytaj, skompletuj sprzęt. Jeżeli trzeba wybierz się na warzenie do jakiegoś najbliższego piwowara, by zobaczyc jak to sie odbywa. Ułatwisz sobie życia, sprawisz, że będzie mozliwa powtarzalność cyklu, jezeli wyjdzie Ci coś dobrego. Czekamy na wrazenia po zabutelkowaniu i uleżeniu ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) napewno się podziele co wysżło : ] czyli tak , piwo dochmiele :] przy przelewaniu na cichą jak uznam ze potrzeba co do zakupów sprzetu , najwiekszy problem miałem z filtrowaniem tego zacieru paskudnego : P co byście radzili kupić ? takie coś styknie ? http://www.browamato...6&przedm=887545 a moze takie coś ? http://allegro.pl/worek-filtracyjny-na-moszcz-wino-zacier-owoce-20l-i3552017899.html Edytowane 15 Września 2013 przez Sizla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Nie jest to najlepsze rozwiązanie - zbyt mała liczba otworów . Dla ciebie na początek najlepszym rozwiązaniem jest filtrator wykonany z oplotu . Można go zrobić samemu lub kupić w sklepie internetowym. Kup z wyjściem 3/4 pasuje do kranu który zamontujesz w wiadrze filtracyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Pogubiłem się.... ale mam wrażenie że gotowałeś zupę a nie warzyłeś piwo.... ale daj znać co z tego wyjdzie... aż jestem ciekaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 wiess dasz adres ? do czegoś taiego jak mówisz ? nie moge znaleźć :[ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Trochę teorii: http://www.wiki.piwo.org/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie Tutaj zrób to sam x3: http://www.wiki.piwo.org/Filtrator_z_oplotu_%28Jejski%29 http://www.wiki.piwo.org/Filtrator_z_oplotu_%28Usiu%29 http://www.homebrewing.pl/newsdesk_info.php?newsPath=3&newsdesk_id=28 A tu link do sklepu: http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/akcesoria/filtrator_z_oplotu Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 (edytowane) piwo przelane na cichą , dochmieliłem Edytowane 21 Września 2013 przez Sizla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Czekamy na efekty smakowe ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 zapah jest mocno słodowy ale smak jest ok , zastanawia mnie tylko to ze wydaje sie w smaku slabe jeśli mowa o alko , a spadło z 15 blg do 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 blg 3 , już nie pachnie tak słodowo i w smaku bardziej wytrawne ale ciągle mam wrazenie ze słabo jesli chodzi o alko piwo ma barwę bardzo ladną i poziom mętności jest ok - jedyny minus jaki widze tego niedofiltrowania to to ze zmarnowałem sporo piwa ( osad jaki wylałem to ze 3 litry ) co polecacie teraz ? zabutelkowac jak bLG nie bedzie dalej spadać ? czy może coś jeszcze z nim pokombinowac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Daj piwu spokój, nie zaglądaj tyle bo jeszcze się zainfekuje, poczekaj cierpliwie i nie kombinuj. Jakie wyjdzie, takie wyjdzie - będziesz miał doświadczenie na przyszłość Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 dobra , dziś rozlewam do butelek :] piwo wyszło , jedyne co mnie dziwi to wrazenie niskiej zawartości alkoholu - a zeszlo do niecalych 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 wrazenie niskiej zawartości alkoholu nie bój się, % zapewne ma tylko dobrze ukryte pod resztą ekstraktu. Wypijesz butelkę to wtedy ocenisz. No chyba, że Tobie na smaku alkoholu zależy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 wiesz co , wsumie lubie ale oczywiście w rozsądnych normach moze to słabe porównanie ale jeśli chodzi o koncernowe sikacze najbardziej lobię te z alko 6-6,5 % , jak piwo ma 4 % to przeważnie jest dla mnie nie do picia a jak ma 7+ to mi spirytusem wali w smaku i też nie jest fajnie . ale co do tej " butelki " to masz rację , alko musi być - zrobiłem sobie grańca z dennej zlewki i nie dość ze bardzo dobry - tręsciwy smak wyszedł ( a dodałem tylko standard - pomarańcze , goździk i odrobina malinowego soku ) to po podgrzaniu już czuć ze coś w nim % jest : ] teraz tylko musze kupić filtr z oplotu i bior się za następną warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 zdjęcie trochę ciemne ale cóż , piwko zato wysżło jasne i cąłkiem ciekawe w smaku ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się