kordas Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 hmm... może jakaś wadliwa butelka, albo faktycznie ta kawa, bo słaba była niestety. Pokładałem w niej większe nadzieje. Dzięki za opinie Na wstępie dzięki za reckę Następnym razem dam więcej kawy i chyba spróbuję też innej odmiany, która jest bardziej charakterystyczna. Pamiętaj, że jakbyś chciał znów robić kawowe piwo, to mogę Ci kupić jaką chcesz kawę z palarni i albo dosłać, albo się jakoś ustawić na odbiór. A jeśli chodzi o moje czekoladowe, to chyba będę musiał je zabrać na inną imprezę, gdzie je ktoś sprawdzi, bo przed wyjazdem na SKPD odkryliśmy kolejne włamanie do piwnic i tym razem nie obyło się bez strat - m.in. uszkodzenie drzwi, uniemożliwiające ich zamknięcie. Przez 25 lat mieszkania w tym miejscu było mniej włamań do piwnic, niż przez ostatni miesiąc - widać mój piwny skład bije rekordy popularności A piwo czeko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Dzięki kordas. Pamiętam o tej kawie, sam miałem dziś podjechać do Palarni w drodze na Konkurs, ale jutro mam kupca na auto i trzeba było trochę je ogarnąć, dlatego też nie zawitałem do Szczecina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 hmm... może jakaś wadliwa butelka, albo faktycznie ta kawa, bo słaba była niestety. Pokładałem w niej większe nadzieje. Dzięki za opinie Na wstępie dzięki za reckę Następnym razem dam więcej kawy i chyba spróbuję też innej odmiany, która jest bardziej charakterystyczna. Pamiętaj, że jakbyś chciał znów robić kawowe piwo, to mogę Ci kupić jaką chcesz kawę z palarni i albo dosłać, albo się jakoś ustawić na odbiór. A jeśli chodzi o moje czekoladowe, to chyba będę musiał je zabrać na inną imprezę, gdzie je ktoś sprawdzi, bo przed wyjazdem na SKPD odkryliśmy kolejne włamanie do piwnic i tym razem nie obyło się bez strat - m.in. uszkodzenie drzwi, uniemożliwiające ich zamknięcie. Przez 25 lat mieszkania w tym miejscu było mniej włamań do piwnic, niż przez ostatni miesiąc - widać mój piwny skład bije rekordy popularności A piwo czeko u mnie piwnica pełna wina i piwa, ale na szczęście złodzieje omijają szerokim łukiem, może przez to że kamery wszędzie wspólnota pomontowała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 hmm... może jakaś wadliwa butelka, albo faktycznie ta kawa, bo słaba była niestety. Pokładałem w niej większe nadzieje. Dzięki za opinie Na wstępie dzięki za reckę Następnym razem dam więcej kawy i chyba spróbuję też innej odmiany, która jest bardziej charakterystyczna. Pamiętaj, że jakbyś chciał znów robić kawowe piwo, to mogę Ci kupić jaką chcesz kawę z palarni i albo dosłać, albo się jakoś ustawić na odbiór. A jeśli chodzi o moje czekoladowe, to chyba będę musiał je zabrać na inną imprezę, gdzie je ktoś sprawdzi, bo przed wyjazdem na SKPD odkryliśmy kolejne włamanie do piwnic i tym razem nie obyło się bez strat - m.in. uszkodzenie drzwi, uniemożliwiające ich zamknięcie. Przez 25 lat mieszkania w tym miejscu było mniej włamań do piwnic, niż przez ostatni miesiąc - widać mój piwny skład bije rekordy popularności A piwo czeko u mnie piwnica pełna wina i piwa, ale na szczęście złodzieje omijają szerokim łukiem, może przez to że kamery wszędzie wspólnota pomontowała U mnie coś ostatnio sobie piwnice sobie przypodobali, niestety akurat dziś zauważyłem przed wyjazdem na finał konkursu, tym razem uszkadzając tak bramkę do piwnicy, że bez spawarki lub elektronarzędzi i jakiegoś patentu nie jestem w stanie jej w ogóle zamknąć. Jakbyś potrzebował kawy, a nie miał po drodze do palarni to daj znak, dla mnie to przedłużenie drogi do domu o max. 5 minut. leon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 hmm... może jakaś wadliwa butelka, albo faktycznie ta kawa, bo słaba była niestety. Pokładałem w niej większe nadzieje. Dzięki za opinie Na wstępie dzięki za reckę Następnym razem dam więcej kawy i chyba spróbuję też innej odmiany, która jest bardziej charakterystyczna. Pamiętaj, że jakbyś chciał znów robić kawowe piwo, to mogę Ci kupić jaką chcesz kawę z palarni i albo dosłać, albo się jakoś ustawić na odbiór. A jeśli chodzi o moje czekoladowe, to chyba będę musiał je zabrać na inną imprezę, gdzie je ktoś sprawdzi, bo przed wyjazdem na SKPD odkryliśmy kolejne włamanie do piwnic i tym razem nie obyło się bez strat - m.in. uszkodzenie drzwi, uniemożliwiające ich zamknięcie. Przez 25 lat mieszkania w tym miejscu było mniej włamań do piwnic, niż przez ostatni miesiąc - widać mój piwny skład bije rekordy popularności A piwo czeko u mnie piwnica pełna wina i piwa, ale na szczęście złodzieje omijają szerokim łukiem, może przez to że kamery wszędzie wspólnota pomontowała U mnie coś ostatnio sobie piwnice sobie przypodobali, niestety akurat dziś zauważyłem przed wyjazdem na finał konkursu, tym razem uszkadzając tak bramkę do piwnicy, że bez spawarki lub elektronarzędzi i jakiegoś patentu nie jestem w stanie jej w ogóle zamknąć. Jakbyś potrzebował kawy, a nie miał po drodze do palarni to daj znak, dla mnie to przedłużenie drogi do domu o max. 5 minut. Pamiętasz może jaką kawę użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 hmm... może jakaś wadliwa butelka, albo faktycznie ta kawa, bo słaba była niestety. Pokładałem w niej większe nadzieje. Dzięki za opinie Na wstępie dzięki za reckę Następnym razem dam więcej kawy i chyba spróbuję też innej odmiany, która jest bardziej charakterystyczna. Pamiętaj, że jakbyś chciał znów robić kawowe piwo, to mogę Ci kupić jaką chcesz kawę z palarni i albo dosłać, albo się jakoś ustawić na odbiór. A jeśli chodzi o moje czekoladowe, to chyba będę musiał je zabrać na inną imprezę, gdzie je ktoś sprawdzi, bo przed wyjazdem na SKPD odkryliśmy kolejne włamanie do piwnic i tym razem nie obyło się bez strat - m.in. uszkodzenie drzwi, uniemożliwiające ich zamknięcie. Przez 25 lat mieszkania w tym miejscu było mniej włamań do piwnic, niż przez ostatni miesiąc - widać mój piwny skład bije rekordy popularności A piwo czeko u mnie piwnica pełna wina i piwa, ale na szczęście złodzieje omijają szerokim łukiem, może przez to że kamery wszędzie wspólnota pomontowała U mnie coś ostatnio sobie piwnice sobie przypodobali, niestety akurat dziś zauważyłem przed wyjazdem na finał konkursu, tym razem uszkadzając tak bramkę do piwnicy, że bez spawarki lub elektronarzędzi i jakiegoś patentu nie jestem w stanie jej w ogóle zamknąć. Jakbyś potrzebował kawy, a nie miał po drodze do palarni to daj znak, dla mnie to przedłużenie drogi do domu o max. 5 minut. Pamiętasz może jaką kawę użyłeś? W palarni nazywała się ona Brazil Santos scr.19, wypalana 2 dni przed użyciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 hmm... może jakaś wadliwa butelka, albo faktycznie ta kawa, bo słaba była niestety. Pokładałem w niej większe nadzieje. Dzięki za opinie Na wstępie dzięki za reckę Następnym razem dam więcej kawy i chyba spróbuję też innej odmiany, która jest bardziej charakterystyczna. Pamiętaj, że jakbyś chciał znów robić kawowe piwo, to mogę Ci kupić jaką chcesz kawę z palarni i albo dosłać, albo się jakoś ustawić na odbiór. A jeśli chodzi o moje czekoladowe, to chyba będę musiał je zabrać na inną imprezę, gdzie je ktoś sprawdzi, bo przed wyjazdem na SKPD odkryliśmy kolejne włamanie do piwnic i tym razem nie obyło się bez strat - m.in. uszkodzenie drzwi, uniemożliwiające ich zamknięcie. Przez 25 lat mieszkania w tym miejscu było mniej włamań do piwnic, niż przez ostatni miesiąc - widać mój piwny skład bije rekordy popularności A piwo czeko u mnie piwnica pełna wina i piwa, ale na szczęście złodzieje omijają szerokim łukiem, może przez to że kamery wszędzie wspólnota pomontowała U mnie coś ostatnio sobie piwnice sobie przypodobali, niestety akurat dziś zauważyłem przed wyjazdem na finał konkursu, tym razem uszkadzając tak bramkę do piwnicy, że bez spawarki lub elektronarzędzi i jakiegoś patentu nie jestem w stanie jej w ogóle zamknąć. Jakbyś potrzebował kawy, a nie miał po drodze do palarni to daj znak, dla mnie to przedłużenie drogi do domu o max. 5 minut. Pamiętasz może jaką kawę użyłeś? W palarni nazywała się ona Brazil Santos scr.19, wypalana 2 dni przed użyciem. ok, dzięki ja myślałem nad Columbia Kachalu Organic albo nad Ethiopia Sidamo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 ok, dzięki ja myślałem nad Columbia Kachalu Organic albo nad Ethiopia Sidamo W palarni nazywała się ona Brazil Santos scr.19, wypalana 2 dni przed użyciem. Kurde, nie jestem "Kofi gikiem" i o tych kawach nic poza tym, że fajnie się nazywają nie mogę powiedzieć . Ja poszedłem do palarni i że tak powiem wybierałem nosem, co prawda Brazil wybrałem trochę przypadkiem, przez mój brak pomyślunku - wszystkie inne kawy wąchałem z "szufelki" a tą jedną na podstawie niuchnięcia ze słoika. Dopiero jak doszedłem do domu to pomyślałem, że nawet najmniej aromatyczna kawa wąchana ze słoika bardziej by pachniała, niż wąchana na szufelce. Moim faworytem po wąchaniu kaw ze słoików w palarni jest costa rica. PS. Z piwem czekoladowym sprawa już załatwiona, dostałem metryczkę i na szczęście piwo było jedynie za mało czekoladowe, więc RIS fermentuje spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Piwa z ΧΞΣ Opis trochę z pamięci, ale wszystkie piwa pite w przeciągu ostatniego tygodnia, więc pamięć w miarę świeża jest. Brown Ale Piwo ciemne, bardzo mocny głęboki brąz, przy oświetleniu jakim dysponowałem prawie czarne, klarowne. Jak dla mnie za mocno nagazowane i dopóty nie odgazowało się to piło się trochę ciężko, piwo wraz z odgazowywaniem i ogrzewaniem zyskiwało, na początku aromat lekko karmelowy-toffi, lekka nuta orzecha laskowego mi się przewijała. Pod koniec wyczuwalne nuty czekoladowe. Raczej wytrawne, na początku wydawało mi się wodniste, ale jak zaczęły rozwijać się aromaty to i smak zyskał. Po odgazowaniu bardzo dobre, wielowymiarowe piwo. Dubbel Warunki do degustacji były średnie, zmęczony, po północy, cały dzień na konferencji i w trasie autem, a na koniec przejazdu audostradą jako bonus prowizoryczne łatanie układu chłodniczego na stacji benzynowej "byle dojechać". W trakcie dnia przyjąłem trochę kofeiny, więc potrzebowałem czegoś, by ją przełamać i zasnąć, potrzebowałem czegoś 6%+, a nie miałem siły jeszcze się gramolić do piwnicy... nie wiem czy dlatego tak bardzo mi smakowało, czy może przez zmęczenie nie miałem okazji wyłapać wszystkiego, ale piwo mi bardzo podeszło, zapamiętałem trochę mniej. Na pewno klarowne, w aromacie przyjemne owoce sadowe + bardzo lubiana przeze mnie nuta szampańska. W smaku też bardzo miłe, łagodne, harmonijne, z lekko wyczuwalnym na koniec przyjemnym alkoholem. Wędzona pszenica Wysycenie wysokie, do szkła nalewana na 4 podejścia. Z butelki lekko wyczuwalna wędzonka, po przelaniu do szkła akcent zostaje położony na goździka z dodatkiem wędzonki, banany czasami ledwo wyczuwalne. W smaku wędzonka z goździkami, na finiszu wyczuwalny lekki banan. Lekko wodniste na koniec, co można potraktować jako plus - bardziej orzeźwiające, ale osobiście wolę jak odrobinę mniej odfermentuje piwo. Ogólnie smaczne. Miód... miodowy, albo ja zrobiłem się bardziej wrażliwy na słodycz, albo trochę słodki jak na czwórniaka. Dla mnie trochę za słodki, można sobie "chlapnąć" małą lampkę na dobranoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Już jakiś czas temu wrzuciłem: 2x czekoladowe 2x dynia 1x Żytnia IPA zabrałem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Zabrałem: 1x Dunkel Weizen - b0b 1x American Stout - Buldog 1x Żytnie IPA - ΧΞΣ 1x Coffie Stout- M&M 1x Black IPA - Kamil Wu Zostawiłem: 1x Grodziskie 2x Rye IPA 2x Belgian Pale Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwiutki Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) Wrzuciłem: 2x finałowe Dyniowe 1x finałowe Rye IPA 1xWhisky Extra Stout ver. 2B 1x SchokoWeizen (nie wysyłałem na konkurs bo mało czekoladowe) Zabrałem: Chocolate Stout / Browar Świdwin Grodziskie / Browar Świdwin Rye IPA / Browar Świdwin Wędzona pszenica / Filip #26 Porter Bałtycki 19BLG / czlapik Edytowane 27 Marca 2015 przez siwiutki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Wrzuciłem: 2x finałowe Dyniowe 1x finałowe Rye IPA 1xWhisky Extra Stout ver. 2B 1x SchokoWeizen (nie wysyłałem na konkurs bo mało czekoladowe) Zabrałem: Chocolate Stout / Browar Świdwin Grodziskie / Browar Świdwin Rye IPA / Browar Świdwin Wędzona pszenica / Filip #26 Porter Bałtycki 19BLG (nie mogłem się rozczytać czyje) tego whisky stout'a bym spróbował mój, czeka jako kolejny w kolejce do uwarzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Zostawiłem: 3 x Rauchbock (V miejsce SzKPD) 2 x Projekt: Szczoch (Dry Stout z dodatkiem mięty i nie tylko) Zabrałem : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Zostawiłem: 3 x Rauchbock (V miejsce SzKPD) 2 x Projekt: Szczoch (Dry Stout z dodatkiem mięty i nie tylko) Zabrałem : Jeśli dobrze widzę, to ostatnie piwo to mój eksperyment mega czekoladowego stoutu na belgijskich drożdżach... Polecam zacząć od tego piwa i przygotować kolejne na zapicie, nie jestem szczególnym miłośnikiem czekolady, ale moim zdaniem przesadziłem z czekoladą i kakao w tym piwie, o ile świeższe było lżejsze, tak teraz w smaku jest mega gorzka czekolada i piwo jest dla mnie za ciężkie, być moze też zaczyna się pojawiać coś niefajnego w związku z zawartością tłuszczu z czekolady. A projekt "Szczoch" jest... dziwny. W sumie piwo ciekawe, nie do końca moja bajka, trochę przeszkadzała goryczka nie do końca pasująca do smaku miętowej czekoladki, która "nie synchronizowała się" z pozostałymi smakami. Najpierw mięta i przyprawy, a na koniec taka dziwna goryczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Zostawiłem: - TrawIPA - Belgian Herbal IPA (z trawą cytrynową) - Imbirr - Belgian Specialty Ale (z imbirem) - Not So White IPA - zgadnijcie Zabrałem takie o: Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez bimbelt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolickiBrowarDomowy Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Łojoj....to moja Apa jeszcze istnieje? Ciekawe co z niej zostało ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Taka stara? Mam się bać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolickiBrowarDomowy Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Na początku grudnia wstawiona do depozytu, mogła mieć wtedy jakieś 4-5 tygodni Musiałbym w notatkach poszperać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Oo i moje finałowe świąteczne jeszcze się uchowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Oo i moje finałowe świąteczne jeszcze się uchowało Własnie zastanawiałem się ostatnio czy zabrać. ale jak już piłem to stwierdziłem ze zostawię dla innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 ciekaw jestem jak smakuje po tych kilku miesiącach. Czy dalej goździki dominują...? Jedna butelka leżakuje i czeka na lepsze czasy w piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Weizenbock - Agnieszka Lipińska Lekki gashing (może dlatego, że było za słabo schłodzone). Piwo jak to na koźlaka przystało, piła moja żona i bardzo jej smakowało Wziąłem łyka i dla mnie nagazowanie za wysokie i szczypało w język, chociaż żona twierdzi zdecydowanie inaczej. Ale jak już pisałem nie przepadam za bock'ami. Piwo zebrało bardzo pozytywne recenzje od mojej małżonki Dziękujemy i proszę o recepturę Piwo Dyniowe - ΧΞΣ Piwo przyczyniło się do piwnej rewolucji w mojej rodzinie Wypił je mój kuzyn na jednym ze "spotkań" i bardzo mu smakowało Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez leon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Coffie Stout- M&M Trochę z pamięci... Temp degustacji 12 stopni C. Piana drobnopęcherzykowa, obfita, ładnie oblepiająca szkło, trwała. Aromat kawy nie wyczuwalny, nawet po silnym zamieszaniu. Czuć lekką paloność i kawowość ale obstawiałbym, że to raczej od słodów. Lekka kwaskowość. Wytrawny finisz. Goryczka niska, aromatów chmielowych brak. Wysycenie średnie w stylu. Mi nagazowanie pasowało, nie lubię wysokiego, a to było w sam raz Po większym ogrzaniu, kawę było czuć dopiero po pewnym czasie od przełknięcia piwa. Lekko zalegała na podniebieniu do następnego łyka. Tekstura niska, lżejsza, troszkę mało ciała, lekkie ściąganie, ale brak ostrości. Piwo mimo braku aromatów kawowych jakich wymaga się od Coffee Stout'a, piwo naprawdę bardzo mi skakowało, wypiłem z przyjemnością i wypiłbym kolejne Spróbowałbym dodać lepsza kawę (jeżeli była dodawana) oraz OG podnieść. P.S. brak wyczuwalnej kawy może być spowodowane... czasem od butelkowania...? na kapslu widniała data, z tego co pamiętam początek listopada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 zabrałem: Browar Płonia: TrawIPA, IMBIRRRR, Not so white IPA Michał Stefaniak - Żytnie IPA ΧΞΣ - czekoladowe Zostawiłem: Rye IPA, Pumpkim Ale, Czekoladowe, niskonasycona pszenica a'la weizen, Black IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się