bimbelt Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Belgian Golden Strong Ale / Kordas Wygląd: złote, klarowne; piana bialutka, obfita, ale dziurawa, niezbyt trwała Aromat: jasne owoce - winogrona, morele, brzoskwinie, banan; nuty przyprawowe przypominające nieco goździki, ale też cynamon i gałkę - typowy belgijski fenol; lekko wyczuwalny alkohol; w tle delikatna słodowość pomieszana z miodem. Smak: fenole przed owocami - przyprawowe, lekko pikantne; finisz wytrawny, wryaźnie alkoholowy; Goryczka: średnia, o głównie alkoholowym charakterze, więc nieco wyklejająca i niezbyt przyjemna; Odczucie w ustach: bardzo wysoko wysycone, wręcz szampańskie, mocno musujące i szczypiące na języku; treściwość poniżej średniej, wyraźnie rozgrzewające; Wrażenie ogólne: dobre i stylowe piwo; w aromacie jest wzorcowo, w smaku nieco gorzej, przez dość agresywny alkohol; na minus jedynie nieco nieprzyjemna, alkoholowa groczyka; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zapomniałem już, że to BGSA wrzuciłem do skrzynki. Miałem nadzieję, że może właśnie ten alkohol się jakoś ułoży, bo głównie to zapamiętałem w tym piwie, ale jak widać niestety nie. Z zapisków widzę, że niby plan fermentacji był taki jaki zakładałem od 19 do 23C, po zakończeniu fermentacji głównej do pokoju do 25C... chociaż nie mam info w zapiskach, czy jak dolewałem syropu cukrowego to czy nie pozostawiłem już w tych 25C. Parę butelek poszło do miksu z innymi piwami i "brettowego" słoiczka, zobaczymy jak te belgijskie aromaty przerobią dzikusy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ortal1985 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Uwaga na moją wędzoną Black IPE!! Potrafi wychodzić z butelki!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raku0202 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Witam, odwiedziłem dzisiaj PD zostawiłem: Whisky Extra Stouta 17 I A/NZ weizena 13 zabrałem: A weizena i smoked BIPA z Browaru Akacja.Właśnie próbuje weizena barwa ciemna słomka, piwo z lodówki klarowne, piana dość obfita ale szybko się podziurawiła w większe i średnie pęcherzyki ale cały czas cienka warstewka przykrywa piwo, goryczka niska, krótka jak dla mnie bardzo przyjemna, zapach orzeźwiający, owocowy, cytrusowy, jasny. W smaku trochę mniej tego co w zapachu ale również orzeźwiające, pije się bardzo przyjemnie. Idealne uzupełnienie kalorii po piłce. Piwowar może napisać jakie drożdże? Zostawiłem swojego weizena na US06 i bardzo podobny smak. i ile dał cukru na refermentację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ortal1985 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 O to ciekawe że jeszcze mój weizen tam sie ostał Troche siarkowy był..... drożdze WB-06 a cukru to nie pamietam a w kajeciku nie napisalem Uważaj z BIPą bo może być gaszing!! Ostatnie butelki moje tak miały a ta butelka już tam sporo leży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raku0202 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Ortal1985, on 25 styczeń 2016 - 20:40, said:O to ciekawe że jeszcze mój weizen tam sie ostał Troche siarkowy był..... drożdze WB-06 a cukru to nie pamietam a w kajeciku nie napisalem Uważaj z BIPą bo może być gaszing!! Ostatnie butelki moje tak miały a ta butelka już tam sporo leży siarki nie czułem, dzięki za ostrzeżenie ad BIPA dam znać czy wybuchła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 US06? To w Szczecinie mamy testera nowych szczepów Fermentisa czy o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raku0202 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 o WB chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raku0202 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Dzisiaj po piłce na uzupełnienie Smoked BIPA. Od razu powiem, koledze Ortalowi że jest zajebiste. Faktycznie trochę przegazowane ale nie wyskoczyło z butelki. (dopiero z pokala chciało, trochę poleżało i było OK). W smaku złożone, wielowarstwowe, fajna delikatna kwaskowość chyba od słodu zakwaszającego ( z tego co na etykiecie), czekolada, kawa, karmel może trochę mało IPA ale mi takie bardzo pasuje. Wędzonka mignęła mi tylko na początku i szybko o niej zapomniałem, mogłaby być wyraźniejsza jak na smoked BIPA. Piana bardzo fajna utrzymuje się i oblepia szkło nawet dość jasna. Kolor ciemny brunatny z przebłyskami, klarowne. Zapach trochę jaśniejszy niż smak, mało chmielu ale czuć przełamanie ciemnych akcentów, jest w nim coś co mi bardzo pasuje ale nie wiem jak to określić chyba pochodzi od słodów może od pszenicznego, powiedziałbym że jest aksamitny. Troszkę czuć alkohol (w smaku nie). Ogólnie pyszne piwko. BLACK IPA raczej z tych ciemniejszych. A co do goryczki na etykiecie jest 70 IBU, dałbym max 40 co uważam za zaletę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ortal1985 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Ciekawe, że ci nie wypłynął ale to dobrze. A chmielu było tam dość sporo nasypane ale w sumie piwo już jakos 2 miesiace ma to troche aromaty pouciekały a co do wędzonki to masz racje mimo 25% zasypu to mogłoby być lepiej dzięki za recenzje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Wygląda na to, że Piwny Depozyt umarł śmiercią naturalną. W związku z tym proponuję każdemu wycofać swoje piwa w ciągu najbliższego tygodnia i zamykamy sprawę. Szkoda zajmować miejsce w Elysium. Jeśli macie pomysły na inną formę wymiany piwa, tudzież zajęcia integrujące środowisko, to piszcie tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Piwowarów pomału przybywa. Sam bym chętnie się wymienił, ale dopiero zacząłem warzyć i jeszcze nie mam z czym startować Ale za jakieś 6 tygodni bym był już gotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek83 Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Za 2 miesiące i ja coś przyniosę. Jestem w trakcie kompletowania sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ortal1985 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Raczej w takiej sytuacji trzeba by cały depozyt odświeżyć bo większość piw które tam leżą są mocno chmielone to tak średnio pić ipe po 6 miesiącach leżakowania a niewie czy ktoś oprócz was będzie chętny na wymianki raczej ludzie wymieniają się prywatnie lub spotykają i degustuja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) Raczej w takiej sytuacji trzeba by cały depozyt odświeżyć bo większość piw które tam leżą są mocno chmielone to tak średnio pić ipe po 6 miesiącach leżakowania a niewie czy ktoś oprócz was będzie chętny na wymianki raczej ludzie wymieniają się prywatnie lub spotykają i degustuja nieraz takie dłuższe leżakowanie może dobrze wpłynać na odczucia goryczki fajnie się ułoży, będzie mniej ostra, mniej zalegająca walory zapachowe nie do końca muszą się pogorszyć... Mam doświadczenie z moja Rye IPA, po pół rocznym leżakowaniu piwo zaczeło być przyjemnie pijalnie z niezłą goryczka i do tego ładnie pachniało Problemem może być to że mogą trafić się piwa przegazowane, po tak długim czasie "leżakowania" w depozycie. Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez leon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Depozyt działa jeszcze? Bo w przyszłym tygodniu chciałbym coś przynieść na wymianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Jak chcesz się wymienić piwami to lepiej wpadnij w niedzielę do The Office na warsztaty. Depozyt umarł śmiercią naturalną. A jakbyś chciał być na bieżąco z tym co się u nas dzieje, to zapraszamy do grupy na fb: piwowarzy zachodniopomorscy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się