pampi Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 To mój pierwszy post więc witam serdecznie! Jaki jest dokładnie skład brew kita? Robię pierwsze piwo copers lager i napisane jest ze można je przechowywać do 2 lat. Piwo nie jest pasteryzowane więc dlaczego tak długo? Do refermentacji dodajemy cukier lub glukoze w celu nagazowania piwa czy ma to jeszcze jakiś inny cel? Jak powstaje gazowane piwo w koncertach? Przez dodanie CO2? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 1) Zazwyczaj ekstrakt słodowy + ekstrakt chmielowy 2) Bo jak dobrze zrobisz (bez infekcji), to się nie zepsuje. Ale smak będzie się zmieniać - a w przypadku takiego coopersa, po takim okresia, niestety na niekorzyść. Więc nie nastawiaj się na kilkuletnie leżakowanie. 3) W celu nagazowania 4) Poprzez sztuczne nasycenie CO2 pampi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) Po pierwsze brewkit nie jest piwem. Jest półproduktem do wyrobu piwa. Jego głównym składnikiem jest ekstrakt słodowy złożony z mieszaniny cukrów prostych: glukozy, fruktozy, maltozy. Tego typu surowce nie ulegają zepsuciu w czasie w takim stopniu jak inne produkty spożywcze. Cukier jest właściwie dobrym konserwantem. Bez dostępu do powietrza i z zachowaniem reżimu temperaturowego można taki produkt przetrzymywać bardzo długo. Sam otworzyłem niedawno ekstrakt słodowy barwiący sprzed 5 lat. Termin, który widzisz na puszce jest uwarunkowany wymogiem prawa dotyczącym terminu ważności produktów spożywczych. Jest tylko punktem odniesienia (dla mnie, przynajmniej). Edytowane 19 Września 2013 przez e-prezes pampi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 cześć dokładny skład ,dokładny skład trudno ocenić bo jest różny w zależności od rodzaju brewkita brewkit to jest odparowana brzeczka i jest pasteryzowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Otworzyłem ostatnio 2 letnie piwo z brewkita, piwo z infekcją było bardziej pijalne niż ten staroć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi