pampi Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 To mój pierwszy post więc witam serdecznie! Jaki jest dokładnie skład brew kita? Robię pierwsze piwo copers lager i napisane jest ze można je przechowywać do 2 lat. Piwo nie jest pasteryzowane więc dlaczego tak długo? Do refermentacji dodajemy cukier lub glukoze w celu nagazowania piwa czy ma to jeszcze jakiś inny cel? Jak powstaje gazowane piwo w koncertach? Przez dodanie CO2? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 1) Zazwyczaj ekstrakt słodowy + ekstrakt chmielowy 2) Bo jak dobrze zrobisz (bez infekcji), to się nie zepsuje. Ale smak będzie się zmieniać - a w przypadku takiego coopersa, po takim okresia, niestety na niekorzyść. Więc nie nastawiaj się na kilkuletnie leżakowanie. 3) W celu nagazowania 4) Poprzez sztuczne nasycenie CO2 pampi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) Po pierwsze brewkit nie jest piwem. Jest półproduktem do wyrobu piwa. Jego głównym składnikiem jest ekstrakt słodowy złożony z mieszaniny cukrów prostych: glukozy, fruktozy, maltozy. Tego typu surowce nie ulegają zepsuciu w czasie w takim stopniu jak inne produkty spożywcze. Cukier jest właściwie dobrym konserwantem. Bez dostępu do powietrza i z zachowaniem reżimu temperaturowego można taki produkt przetrzymywać bardzo długo. Sam otworzyłem niedawno ekstrakt słodowy barwiący sprzed 5 lat. Termin, który widzisz na puszce jest uwarunkowany wymogiem prawa dotyczącym terminu ważności produktów spożywczych. Jest tylko punktem odniesienia (dla mnie, przynajmniej). Edytowane 19 Września 2013 przez e-prezes pampi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 cześć dokładny skład ,dokładny skład trudno ocenić bo jest różny w zależności od rodzaju brewkita brewkit to jest odparowana brzeczka i jest pasteryzowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Otworzyłem ostatnio 2 letnie piwo z brewkita, piwo z infekcją było bardziej pijalne niż ten staroć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się