TomekWG Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Witam! Będzie to pierwsze moje piwo przygotowane nie z gotowego zestawu. Z racji małego doświadczenia prosiłbym starszych kolegów i koleżanki o zweryfikowanie receptury... Rozmiar warki standardowe 20l. Składniki: 4kg Pale Ale 5,5 EBC 0,30kg Czekoladowy ciemny 1100 EBC 0,20kg Jęczmień prażony - 1000 EBC Marynka - 20g na 60 min Marynka - 10g na 30 min Laktoza - 0,5kg Drożdże suche Danstar Notthingam Ale Yeast. Proszę o wyrozumiałość i weryfikację poprawności tudzież sugestie... Myślałem też o zastąpieniu słodu czekoladowego słodami karmelowymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krtex Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Jeśli nie rzucisz za wcześnie słodu i jęczmienia palonego, to nie powinieneś mieć zbytniej przypalenizny. Ja w pierwszym stoucie miałem podobną ilość i przy rzuceniu na ostatnie 10 minut zacierania, paloność się nie wybija przed szereg, a z czasem się miło zbalansowała. Do milk stouta dałem nawet trochę mniej (400 g w sumie?) końcem zacierania. No i przy tej ilości masz pewność, że piwo będzie czarne jak smoła;) Marynkę rzuciłbym razem na początku. Laktoza da słodycz, więc na goryczkę dałbym 40-60 g, ale to kwestia smaku. Laktozę na 20 ostatnich minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Dałbym więcej Marynki. Część Pale Ale zastąpiłbym Monachijskim. Poza tym sypnąłbym jeszcze jakiś karmelowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekWG Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 (edytowane) Dzięki za porady. Jeśli nie rzucisz za wcześnie słodu i jęczmienia palonego, to nie powinieneś mieć zbytniej przypalenizny właśnie chciałbym uniknąć "przypalenizny" zależy mi na fajnym zbalansowanym smaku z nuta słodyczy Dałbym więcej Marynki. Po zwiększeniu Marynki do 40g. Wyszło mi w Beersmithie 45IBU - trochę dużo jak na Milk Stouta, czy nie?? Edytowane 21 Września 2013 przez TomekWG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Zależy, czy użyjesz monacha i/lub dorzucisz odrobinę karmelu. Pojawi się kontra i goryczka nie powinna być tak odczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się