Mudulinek Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 (edytowane) A tu oto przedstawiam swoje wypociny przy tworzeniu własnych warek. Swoją przygodę zacząłem od głębokich wód tzn. na pierwszy ogień poszło zacieranie. Jak wyszło? Nadal czekam na efekty Mam nadzieje nie będą tragiczne #1 Weissbier/Hefeweizen (centrumpiwowarstwa.pl) 02.09.2013 Składniki: Słód pilzneński 1,9 kg Słód pszeniczny 2,1 kg Chmiel Lubelski, granulat, 15 g MauriBrew WEISS - Y1433 Zacieranie: 65oC Zasyp słodu pszenicznego 15' 60oC Przerwa ferulikowa 30' 67oC Scukrzanie 45' 75oC Dekstrynujaca Dekokcja 1/3 zacieru 10' 77oC 15' 95oC Chmielenie 60' 95oC To było pierwsze moje zacieranie dlatego pomylone temperatury trochę ;/ no ale zobaczymy co z tego wyjdzie, może będzie to przypominać trochę piwo Udało mi się uzyskać gdzieś 15 l 13oBLG. Piwko fermentowało 3 dni burzliwej i zostawiłem w fermentatotorze jeszcze 11 dni i zabutelkowałem(17.09.2013) Edytowane 21 Września 2013 przez Mudulinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Powodzenia w warzeniu ale następnym razem przerwę ferulikową zrób w 44°C, a nie w 60°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się