Spartan Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Witam, z braku doświadczenia pytam. Czy wyczuwalna jest różnica między słodem domowej roboty a kupnym? Uwarzyłem parę warek na słodzie domowym i rozmyślam czy jest różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Słodzie domowym ? Sam słodujesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Tak, sam słoduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Richard Lehr - Domowe warzenie piwa. "Słodowanie (...) jest skomplikowane i pracochłonne. Należy się liczyć także z tym, że z wykonanego samodzielnie słodu uzyskamy piwo, którego jakość będzie pozostawiać wiele do życzenia." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Zrób na kupnym i sam porównaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) Waśnie chciałem się dowiedzieć od waszego doświadczenia czy jest różnica w smaku, czy tylko w cenie. Edytowane 22 Września 2013 przez Spartan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Większość z nas nie słoduje więc skąd mamy wiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 A jak przeprowadzasz słodowanie i jakie ilości? Mógłbyś to jakoś opisać składnie. Byłbym wdzięczny, bo temat mnie interesuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) Na początku słodowałem małe ilości na płótnie, lekko zwilżając ziarno, lecz nie wszystkie ziarna kiełkowały i trwało to około 4 dni. Spróbowałem w większej ilości wsypać do wiadra i lekko skropić wodą (w ciemnym miejscu).Ku mojemu zdziwieniu po 1 dniu kiełki miały już około 2 cm. Tylko trzeba uważać bu na dnie wiadra nie zebrało się dużo wody bo ziarna "z kwaśnieją". Edytowane 22 Września 2013 przez Spartan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Większość z nas nie słoduje więc skąd mamy wiedzieć? No właśnie, większość. Ja się pytam tych którzy słodują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Może sa takie dwie osoby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Większość? Prawie żaden piwowar nie słoduje. Ja parę razy próbowałem modyfikować słód, ale zamiast oczekiwanego karmelowego wyszło coś podobnego do Biscuit. Myślę, że podobnie będzie wychodząc z ziarna - coś dostaniesz, ale będzie dość dalekie od porządnego pilzneńskiego... Poza tym, wydaje się że oszczędność wynikająca z samodzielnego przygotowania słodów jest znikoma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Chwilę, na początku piwowarstwa, słodowałem - odsyłam do sznurków ze stopki - ale teraz stwierdzam, że to nieopłacalne, bo za dużo czynników zmiennych od jakości surowca do słodowania zaczynając.. Fajna przygoda, ale obecnie, przy takim dostępie do słodów wszelakich, bez perspektyw. Piwa wyszły dobre, ale na komercyjnych słodach miałem lepsze.. może wzrost formy piwowara? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Dzięki Swiaderny. Osobiście nie mam zamiaru na stałe przechodzić na własne słodowanie, bo zbyt warunków do tego nie mam, ale po głowie chodzi mi pewien eksperyment i chcę się najpierw do niego dobrze teoretycznie przygotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się