FurtaqPL Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Witam wszystkich mój zestaw przyszedł stał tydzień i zabrałem się do roboty Mam dwa piwa WES jasny i geordie bitter postanowiłem stawić na Jasny WES 1.7kg Zrobilem jak w instrukcji Dodałem kg cukru wiem wiem co powiecie ze bimbrowy Wszystko pięknie jak na filmach innych mierze blg i wychodzi 9 przy 20° Mam 21 litrów piwa czy to nie za małe blg co to mi zmieni w moim piwie i dlaczego tak się stało miało być 12:) Wiem haos ale zaraz daje drożdże i chciałbym się dowiedzieć_ Tap Tap LG 4x HD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Piwo wyjdzie lekkie i tyle. jeśli Ci to nie odpowiada to możesz dodać jeszcze trochę cukru (zły wybór) albo ekstraktu słodowego (dobry wybór). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkoholica Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Skoro wszystko robiłeś wg instrukcji to powinno wyjść Tobie blg zbliżone do tych 12. Być może za mało cukru dałeś, być może masz więcej piwa niż myślisz (za dużo dodanej wody) bo miarka na fermentorze źle przyklejona. Możliwe też, że cukromierz się myli - sprawdź czy w wodzie w 20o wskazuje 0 blg. Może też pobrałeś próbkę niedokładnie wymieszaną. Co do posmaków bimbrowych to ja przy moim pierwszym i jedynym kicie nic takiego nie wyczułem choć też na zwykłym cukrze jechałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 a może mała zawartość cukru w cukrze a tak serio cukier z biedry dawał mi zawsze ze 2 blg mniej ,tak samo z ciemnym cukrem jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurtaqPL Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Znaczy nie mam naklejki na wiadrze Liczyłem czajniki Co do cukru królewski :? Prawdopodobnie taki miałem do wyboru był jeszcze z biedronki i lidla:) Tap Tap LG 4x HD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 ta 9 wcale nie musi źle smakować . Ja zrobiłem teraz 11-kę spodziewając się lekkości jak 11-ki z koncernów a wrażenie treściwości jest większe niż w koncernowych 13-kach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurtaqPL Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Pytanko Wczoraj piwko przestało '' bulkac '' Pomyślałem że może tylko na chwilę przestało całkiem rano sprawdzałem blg wyszło 1 Czy oznacza to ze teoretycznie piwo można rozlewac :? (piwo nie ma na sobie piany i jest dosyć klarowne) Mam zamiar dać jeszcze do drugiego zbiornika na dwa trzy dni i rozlac do butelek. Czy to dobry pomysl i czy wszystko idzie zgodnie z planem Tap Tap LG 4x HD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Rozlewać można jeśli zakończyła się fermentacja. A będziesz wiedział, że się zakończyła jeśli dwa pomiary gęstości w odległości co najmniej 2 dni wskażą taki sam wynik. Ile dni trwała burzliwa? Jeśli od poniedziałku (gdy pisałeś pierwszego posta w tym wątku) to zostaw jeszcze w spokoju. Przelewanie na cichą na 2-3 dni mija się w sumie z celem, tylko wzburzysz piwo, nie zdąży się ponownie wyklarować. Już lepiej przedłużyć burzliwą do tych dwóch tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurtaqPL Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Ok Rozumiem:) Dzięki Tap Tap LG 4x HD Edytowane 27 Września 2013 przez FurtaqPL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi