termos Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 (edytowane) Czołem! Czytam forum od ponad 2 miesięcy i chciałem wreszcie się przywitać. Mam za sobą 1 warke Coopers Pilsener (na cukrze) i jak na mój skromny gust wyszła całkiem, całkiem. Postanowiłem zrobić krok do przodu i spróbować sam zacierać. Przeczytałem mase postów, obejrzałem kilka filmów m.in. warzenie z Kopyrem i wydaje mi się iz wiem wszystko . Jest tylko jeden jeden problem nie wiem jakiego piwka chciałbym się napić . W mojej małej mieścinie brak porządnego sklepu z piwkiem, jedyne co udało mi sie kupić to jakiś koźlak oraz Amber przeniczne. Koźlak mi nie smakował, dla mnie to typowe słodkie Karmi tyle że z alkoholem, natomiast pszenicznego nie dało się pić - koszmar. Na chwile obecna w grę wchodzą piwa górnej fermentacji póki temperatura w piwnicy nie spadnie, dzisiaj dokonałem pomiaru 19,5 st. Myślałem nad Pale ALe (lecz obawiam się karmelu) oraz Kolsch, a może English Bitter,Octoberfest... co polecicie dla typowego konsumenta? pozdro Edytowane 25 Września 2013 przez termos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 A ja zaproponuję Polskie Ale, to było moje pierwsze i powiem tylko, że wywróciło do góry nogami moje pojęcie o piwie. Nie wykluczone, że każde własne zadziała tak samo ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termos Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 (edytowane) Dziekuje, szczerze mówiąc nie brałem "Polskie Ale" pod uwagę ponieważ chciałem zakupić gotowy zestaw surowców,w wielu przepisach nie ma podanych zawartości alfakwasów i nie wiem jak chmielić. Podzieliłbyś się sprawdzoną recepturą? Edytowane 26 Września 2013 przez termos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Cześć, ja podobnie jak kolega wyżej Polecam Polskie Ale (link) lub Full Aroma Hops (link) z tym że ja FAH nie chmieliłem na zimno. Jak byś miał ochotę możesz w grudniu podskoczyć do Torunia na trzecią edycje TZPD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Proszę bardzo, moja pierwsza warka http://www.piwo.org/topic/10286-anty-browar/?do=findComment&comment=216187 piwo bardzo smaczne ;-) Ja nie lubię goryczki więc dziś zmniejszył bym ilość Sybilli do 15g, i lubelski dałbym później, 5-10 minut przed końcem gotowania. Dla takiego piwosza jak ja to wystarczy jak goryczka sięgnie 15 IBU- Można to w arkuszach wyliczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Dla takiego piwosza jak ja to wystarczy jak goryczka sięgnie 15 IBU- Można to w arkuszach wyliczyć. Też na początku wolałem mało chmielone piwa, jednak smak zmienia się wraz z upływem warek Teraz bardziej mi smakują te "lepiej" nachmielone, może niekoniecznie "przechmielone" (pewnie się zaraz rzucą że nie ma takiego piwa:)) ale z biegiem czasu doceniam bardziej smak chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Niestety, ja goryczki nigdy nie polubię, w żadnej potrawie, w żadnym owocu czy warzywie nie toleruję jej i to się nie zmieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termos Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Dzięki wielkie Panowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Kto powitał? O kim piszesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się