ponury fermentaThor Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 zależy na którym piętrze jest balkon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 bardziej przydałyby mi się obliczenia na ile wystawić brzeczkę 30st 12blg na balkon 7st żeby uzyskać 17st brzeczkę Ja to wiem bez liczenia - na całą noc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Nie policzysz tego w taki prosty sposób. Zależy też od wilgotności czy wiatru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) Zgodnie z obietnicą: Praktyka chłodzenia zagęszczonej brzeczki lodem. ok. 16 litrów brzeczki w temp. wrzenia, czyli ok. 97°C po dorzuceniu 1,5 l lodu osiąga temp. ok. 80°C. Po dorzuceniu kolejnych 3 kg lodu brzeczka osiąga temp. ok. 45°C. Czyli nieźle ale nie całkiem dobrze. Jedną brzeczkę wystudziłem wstępnie do 80°C za pomocą 1,5 kg lodu, a następnie poszedłem się zdrzemnąć, dzięki czemu brzeczka osiągnęła temp. 60°C. Po dorzuceniu 3 kg lodu z 60°C otrzymałem ok. 33°C. Wniosek 1: 4,5 kg lodu nie schłodzą 16l brzeczki z temperatury wrzenia do temperatury zbliżonej do 30 stopni. Wniosek 2: drzemka bywa przydatna Edytowane 8 Października 2013 przez ponury fermentaThor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi