Merowing Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Zakładam ten temat z jednej strony chcąc zasięgnąć języka, a z drugiej - stanąć okoniem do oficjalnych norm i prawideł. Co Wy na to: Brew-Kit Coopers Sparkling ALE + BrewKitPlus + 0,5kg Brew Enhancer2 Warka nastawiona i utrzymywana w temp. 15-16st.C / Startowe BLG 11,5 (drożdże dodane były przy 23st.C) Fermentacja burzliwa zakończona po 9 dniach i zatrzymana na 1,5 BLG Po przelaniu na cichą i trzymaniu kolejnych 14 dni w temp. 13st.C , BLG spadło do 1 Piwo pięknie się sklarowało, miało piękny zapach i wspaniały smak (mam na myśli próbkę oczywiście na tym etapie smakowaną) Zaskoczony dobrymi efektami tych warek (robiłem dwie jednocześnie, oczywiście w odrębnych fermentorach), postanowiłem experymentować dalej. Nastawiłem tym razem dwie warki w składzie (obie takie same, zachowują się identycznie): Brew-Kit Betterr Brew IPA premium 2,1kg + BB 0,5kg Malt Extract + 1 kg glukozy + Uwaga dodatkowo 1 opakowanie drożdży uniwersalnych Coopersa Burzliwa rozpoczęta i utrzymywana w temp. 11 st.C i przy 14,5 BLG (drożdże dodane były przy 23st.C) Wszystko ruszyło pięknie, wręcz wzorcowo. Piana w fermentatorku praktycznie “po dekiel” mocna i zbita, bulgotanie wręcz galopujące. Po 3 dniach burzliwej BLG spadło do 8 BLG Po 7 dniach burzliwej BLG spadło do 2,5 BLG Piwko cały czas pracuje (bulgotanie mocne średnio raz na mintue) Mam zamiar przetrzymać je jeszcze 2-3 dni i dopiero zlać na cichą (która myślę, że będzie przebiegała w temp. 7-10st.C). Czy mieliście doświadczenia z brewkitami robionymi w takich temp.? Zaobserwowałem, że wszystko wychodzi wręcz wzorcowo jedynie czas burzliwej wydłuża się o 2-4 dni w stosunku do zalecanych przez producenta. Jak to się ma do pilnowanej tak pieczołowicie przez niektóre osoby temp. burzliwej? Dla niedowiarków staram się robić dokumentację foto. Niska temp. cichej (13st.C pierwszych warek, kolejne będą w jeszcze niższej około 10st.C) wpłynęła zdecydowanie na większą klarowność piwa. Aby unikać zbędnych pytań: TAK cały sprzęt w pełni sprawny dokonywany na 2 termometrach (plus ciekłokrystałiczny na fermentorkach, który niestety nie wskazał nic, bo się zaczyna od 16st ) i 2 balingometrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Daj znać po wypiciu piwka za kilka tygodni. Są drożdże płynne 'Wyeast 2112 California Lager' albo suche np 'Mangrove Jack’s (M10)' i mają niskie temperatury górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 A ta woda na drugim zdjęciu to po co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 A ta woda na drugim zdjęciu to po co ? Autor pisze że to brewkit. Dodaje się wody do wiadra przy tym. Mnie w tym opisie nie pasuje tylko zbyt częsty pomiar. Po co mierzyć blg już po 3 dniach od zadania drożdży? Moim zdaniem zostawić w spokoju przynajmniej na tydzień bez zaglądania skoro to brewkit i w takich temperaturach robiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merowing Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 A ta woda na drugim zdjęciu to po co ? musiało się "dolać" do 22 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Wodę to raczej powinno się dodawać przed fermentacją a nie w trakcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merowing Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Wodę to raczej powinno się dodawać przed fermentacją a nie w trakcie te fotki są robione przed dodaniem drożdży. (dopełniałem wodą by uzyskać 23st.C i odpowiednią ilość płynu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Piana mnie zmyliła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merowing Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Po 10 dniach BLG spadło do 1,8 - zlałem na cichą. Stoi sobie teraz w 11st.C zobaczymy co się z tego urodzi Przy okazji zapomniałem, że zastosowałem taki wynalazek: http://www.spiritferm.biz/pl/p/Srodek-do-klarowania-piwa/508 stosował ktoś może już ten wynalazek? Przy zlewaniu na cichą piwko wydawało się rzeczywiście dość klarowne, od góry patrzą praktycznie czysta tafla płynu natomiast dolna warstwa drożdży była dziwnie "płynna" ale fakt faktem jakby trzymało się wszystko razem. Przy przechylaniu fermentora całość jakby spływała razem bez mącenia zbytniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Ale mimo, że trzymasz w 11 stopniach, to fermentacja burzliwa zaczyna się w 23 i z tego co pamiętam z moich zadanych tu pytań, pierwsze kilka dni temperatura w fermentatorze utrzymuje sie wysoka, bo sama fermentacja utrzymuje temperaturę...Jeżeli chcesz mniej posmaków owocowych, to początkowa temperatura powinna oscylować w granicach 15/16 stopni ( dolna zdolność drożdży górnej fermentacji )...ale tak naprawde nie wiem, co chcesz osiągnąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merowing Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Ale mimo, że trzymasz w 11 stopniach, to fermentacja burzliwa zaczyna się w 23 i z tego co pamiętam z moich zadanych tu pytań, pierwsze kilka dni temperatura w fermentatorze utrzymuje sie wysoka, bo sama fermentacja utrzymuje temperaturę...Jeżeli chcesz mniej posmaków owocowych, to początkowa temperatura powinna oscylować w granicach 15/16 stopni ( dolna zdolność drożdży górnej fermentacji )...ale tak naprawde nie wiem, co chcesz osiągnąć... już drugiego dnia burzliwej (która musiała przy 23st wystartować, bo wiadomo) temp. musiała być poniżej 16st.C - termometry cieklokrystaliczne na fermentorkach juz nic nie wskazywały, a temp. otoczenia byla 10-11st.C także nie jest prawdą, że utrzymuje się jakaś wysoka temp. dzięki procesowi fermentacji (pewnie niewielka jesli juz), mysle ze gdyby fermentory mialy 500 l. to moze i wowczas te procesy moglyby wplynac na temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merowing Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Dzisiaj zabutelkowane, zapach , smak bardzo miły, piwko BARDZO klarowne. BLG przy butelkowaniu 1,2 odczekam teraz do świąt i sprawdzimy nagazowanie, smak itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) Dalej nie wiem, co chcesz osiągnąć, ale Twoja fermentacja burzliwa rozpoczyna się w 23 stopniach i mimo niższej temperaturze otoczenia, nie spada tak szybko.... Edytowane 14 Października 2013 przez AG1929 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się