adnxxx Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Witam wszystkich, To mój pierwszy post na Państwa forum, po pierwsze dziękuję za Wasz czas. Ale do rzeczy... jestem w momencie zakupu starego młyna, bardzo malowniczo położonego bezpośrednio przy stawie, ogólnie rudera, ale z potencjałem. Na początku chciałem to zrobić na jakiś mały hotelik z klimatem (są wszystkie urządzenia oryginalne z XIX i XX wieku), wszystko działa, piękna sprawa, ale po przeliczeniu kosztów, wyszło na to, że będzie ciężko to ogarnąć bez kredytów na 300 lat. Ojciec podsunął mi pomysł na otworzenie małego browaru i stąd trafiłem tutaj. Aby uprzedzić jęki sceptyków i fanatyków owego forum, że browar to nie zabawa i żebym lepiej za te pieniądze kupil mieszkanie w większym mieście i wynajmował studentom, odpowiem, że OK, browarnictwo może nie, ale robimy swoje wódki (głupio się składa, ze akurat się destyluje na dole ) wina itp. Poza tym są kursy piwowarskie, wszytko jest do przejścia... Otóż oto dane podstawowe. Do zagospodarowania mam ok. 250-300m2 i niestety ogarniczony budżet, jedynie ok 300k. Wiadomo, że za tą cenę nie zakupię sprzętu w renomowanej firmie, także pozostaje mi wyjście typu: polak potrafi. Czy ktoś z Państwa ma doświadczenie w budowie małego browaru w sposób amatorski (chodzi o browar rzemieśniczy sprzedający piwo na zewnątrz)? Czy ktoś może polecić strony internetowe lub kraje w których warto szukać używanego sprzętu (oczywiście wiem, czechy), ale gdzie? jak? Pod jakimi hasłami szukać sprzętu? Gdzie szukać osoby, która odpłatnie zaprojektuje i doradzi mi w wyborze sprzętu - najlepiej pasjonata z doświadczeniem (byle nie teoretyk!). Wstępnie dziękuję. Seven 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Artezan, Pracownia Piwa. To są browary rzemieślnicze które metodą Polak Potrafi działają i robią świetne piwa. ZamIerzasz się brać do warzenia ? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnxxx Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Do warzenia nie bardzo, nie mam doświadczenia, na początek na pewno przy pomocy piwowara, być może jeżeli wszystko się ułoży pomyślnie w momencie załatwiania formalności zrobię szkolenie piwowarskie, być może wtedy, ale to też na spokojnie...chodzi o dobry (na tyle na ile się da na początek) produkt i przyjemność z jego tworzenia. Dzięki z odpowiedzi z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnxxx Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 Raczek...gdzie owy browar się mieści? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Artezan - Natolin Pracownia Piwa - Modlniczka Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Masz tu bardzo dobre opracowanie: http://artezan.pl/?page_id=47 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Powodzenia, dodam tylko, że ludzie, którzy założyli Artezana i Pracownię to wieloletni piwowarzy domowi z setkami warek na koncie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Uzupelnij profil, zagadaj najblizszego piwowara. Zanim skonczysz temat remontu zdarzysz zrobic kilka warek, wtedy bedziesz bardziej ogarniety co do potrzeb. Moze warto zanim wpakujesz mnostwo kasy troche poznac temat warzenia itp. Jesli natomiast od razu zakladasz, ze masz byc tylko prezesem to radze poszukac piwowara i niech on pod siebie robi/dobiera wyposazenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnxxx Opublikowano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Nie zamierzam prezesować, nie jest to też pomysł typu: "kotku dzisiaj stanę się baronem piwa!" Rozumiem, że część może traktować mnie z góry za owy pomysł, ale bezpodstawnie. Doświadczenie w fermentacji mam dość spore, oczywiście zacier zacierowi nie równy ale temat nie jest mi obcy. Poza tym właśnie szukam kogoś kto pomoże mi w dopasowaniu części a najbardziej chciałbym aby ktoś polecił mi miejsca/targi gdzie mogę kupić gotowy sprzęt UŻYWANY. Chodzi oczywiście o kosztorys i przygotowanie do realizacji pomysłu. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnxxx Opublikowano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Marcin, taki właśnie jest plan. Mam na spokojnie 2 lata na to, więc mogę zgłębić temat na tyle, by orientować się o podstawach i o tym co potrzebuję do uzyskania na chwilę obecną dobrej warki (nie mówię o piwach wyśmienitych, bo do takiego poziomu dochodzi się latami, ale już zwykła dobra warka, jest na tyle odmianą dla konsumenta, że tylko specjalista będzie narzekać - zauważone z doświadczenia). Pierwszy kurs obrałem na internet i Wasze forum. To chyba dobrze, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 napisz skąd jesteś to łatwiej znajdziesz kogoś do pomocy w swojej okolicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 (edytowane) Nie przejmuj się traktowaniem z góry przez niektórych, może zazdroszczą, tylko przeczytaj to co Ci wcześniej podałem. Tam jest naprawdę sporo włączając gdzie kupić tańszy sprzęt. link poniżej: http://artezan.pl/?page_id=47 Edytowane 30 Września 2013 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 (edytowane) Broń Boże zadnego traktowania z góry z mojej strony. Po prostu lepiej jest wiedziec co sie robi. Powodzenia. Edit: wrzucisz jakies fotki młyna? Edytowane 30 Września 2013 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Na początek sprawdź czy jest miejscowy plan zagospodarowania terenu. Jeżeli jest przeczytaj jaką dopuszcza się tam działalność. Sprzęt używany jest tylko w Niemczech. Zatrudnij dobrego projektanta, który zrobi ci cały projekt architektoniczno-budowlany. Jeżeli jest to stary młyn może siedzieć na nim konserwator zabytków. Na projektantach nie ma co oszczędzać, bo się później mści. Być może w ciągu dwóch lat pojawią się w kraju producenci niedrogiego sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Jeśli to miałby być browar restauracyjny bazujący na jakiś turystach którzy zapłacą za regionalność piwa to ok - większość z nich nie powala jakością a jakoś się kręcą. W przypadku browaru rzemieślniczego zalecałbym daleko posuniętą ostrożność. Nawet ci doświadczeni piwowarzy od Artezana i PP zaliczali wpadki. Za 2 lata rynek będzie bardziej nasycony a klientela bardziej wyedukowana, więc warzenie po "kursie z internetu" to może być przepis na spektakularną klapę (również finansową). Równolegle z załatwianiem formalności sugeruję żeby zacząć warzyć i to minimum raz w tygodniu. Pasuje się też podszkolić w stylach, bo browar rzemieślniczy na zwykłym jasnym pełnym daleko nie zajedzie. Piwa z browarów rzemieślniczych kosztują 6-7zł więc sięgają po nie ludzie którzy oczekują określonej jakości. To nie do końca są zwykli konsumenci. Wybaczą kilka wpadek na początku, ale potem będą bezlitośni, bo nikt nie lubi płacić dużej kasy za piwo które jest co najwyżej poprawne. Oczywiście nie chcę zniechęcać do samej inicjatywy. Po prostu sugeruję zacząć warzyć i interesować się tym co w piwnej rewolucji piszczy. Na tym rynku będziesz konkurował z piwnymi maniakami. marcin_l85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Wydaje mi się, że 300k to trochę mało. Tyle może pochłonąć adaptacja budynku i część wyposażenia browaru, a gdzie na część gastronomiczną i noclegową? W Polsce był do sprzedania sprzęt po Somie, ale ostatnio o nim cicho, czyli pojechał gdzieś. W Szczyrzycu wymieniali warzelnię, więc stara chyba też szuka nabywcy. Zapytaj Andrzeja Gałasiewicza z minibrowary.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnxxx Opublikowano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Kamilo, dzięki za linka, trafiłem tam już wcześniej, czytałem. Jacer - na szczęście jest to działka przemysłowa, nie będzie problemu. Na budynku siedzi rzeczywiście konserwator, ale na szczeście produkcja będzie w magazynie, który już jest od tego wolny. Takie podstawy formalne mam mniej wiecej ogarnięte, bardziej leżę przy kwestiach związanych z samym browarem. Patrząc ze strony laika, rzeczywiście brakuje producenta który nie zdzierałby jak za zboże. A przecież powiedzmy sobie szczerze, to nie są jakieś skomplikowanie urządzenia.... Adamsky - dużo słuszności widzę w Twojej wypowiedzi jednak nie podchodzę do tematu aż tak amatorsko. Na pewno nie zamierzam otwierać browaru "po kursie z internetu", chociażby na minibrowary robią takie kursy piwowarskie za bagatea 14 tysi ale jak już wchodzić w ten biznes, to warto byłoby coś takiego ukończyć i zainwestować w siebie. Ale to szczegół, raczej nie wyborażam sobie sytuacji gdzie zaczynam warzyć piwo w ilości hektolitry bez doświadczenia, na początku, czy miałbym owy kurs, czy nie, chciałbym zatrudnić piwowara który taką warkę by przygotowywał, tak by obyło się bez wpadek, lub by ograniczyc ich ilość (dopóki np. sam nie załapię). Następna kwestia: zbytnio nie zamierzam konkurować z innymi browarami rzemieśniczymi (których produkty i tak nie mogę dostać u siebie - albo jest ciężko). Wydaje mi się że na początku odpuściłbym butelkowanie.... wolałbym sprzedawać piwo w KEGach i zaopatrywać lokale w promieniu 50km, jak się będzie kręcić, będziemy myśleć dalej. Taki jest mniej więcej plan.... Prezes - nie, kolego nie doczytałeś mojej pierwszej wypowiedzi. Ze względu na fakt, że właśnie mam za mało kasy na gastronomię i bazę noclegową zdecydowałem się zacząć od browaru. I skupiam się jedynie na produkcji, nie będzie możliwośći jego zwiedzania. A jak się uda i będzie coś z tego, będziemy myśleć o reszcie... Dzięki za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Fajną opcją by było możliwość wejścia do browaru, nalanie sobie piwka z tanka i własnoręczne zakapslowanie przez takiego potencjalnego klienta, czy turystę. Takie piwo smakuje zawsze lepiej. Dodatkowo taka atrakcja działa jak żywa reklama produktu który chcesz przecież sprzedawać w okolicy. ŻYCZĘ POWODZENIA! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 (edytowane) A, napisz jeszcze, jeżeli to nie tajemnica gdzie ten browar planujesz. Każdy na forum chyba ciekawy jest czy może w jego okolicy. Edytowane 30 Września 2013 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnxxx Opublikowano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 A, napisz jeszcze, jeżeli to nie tajemnica gdzie ten browar planujesz. Każdy na forum chyba ciekawy jest czy może w jego okolicy. żadna tajemnica, przepraszam, zapomniałem dodać. Okolice Legnicy, dolny śląsk. Na chwilę obecną tyle musi wystarczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Z tego co słyszałem to już ktoś tam w Polsce wykonał elementy jak nie całe wyposażenie browaru w całkiem rozsądnej ponoć cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 (edytowane) a ta rozsadna cena przy zalozeniu ze zna sie technologiczne nowinki to ile? w przypadku diy oczywiscie Edytowane 26 Czerwca 2014 przez Marcin K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 z tego co mówią na mieście to Artezan przenosi się do większego browaru i będzie miał swój sprzęt na sprzedaż może spróbuj u nich popytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Obecna cena to 500 kafli. Wszystko sprawne i z papierami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Jakie mają wybicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się