ponury fermentaThor Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 (edytowane) Sensowne. Tak naprawdę rurka, z wodą czy bez, nie jest wcale konieczna. Choć dla mnie jest przydatna. Ja używam z dwóch względów: 1. jako "zawór" eliminujący gaz (ale watka powinna dać radę) 2. jako wskaźnik, co się dzieje z nastawem, czy pracuje, na jakim jest etapie. Nie sprawdzam ciągle blg w piwie, jedynie raz na początku i dwa przed zlaniem do butelek. Ilość wydobywającego się gazu mówi mi czy już pora na cichą czy jeszcze się wstrzymać. Wodę w rurce wymieniam, zwłaszcza jak są meszki. Edytowane 22 Października 2013 przez ponury fermentaThor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Ja używam rurek, ponieważ przy rozszczelnionym fermentorze nie ma szans na opanowanie szalejących drożdży, które właśnie postanowiły opuścić fermentor. Poza tym nic mi nie wejdzie do środka, a przy uchylonym wieku coś może się jednak przecisnąć. Wodę w rurce wymieniam, zwłaszcza jak są meszki. ąDlatego jeszcze raz polecam rurki typu Duplex - meszki do środka nie wlecą, bo się nie zmieszczą. Żeby nie zassać wody do przenoszenia, wystarczy zdjąć górną cześć. I nie ma problemu z założeniem na nią wężyka, żeby zrobić blow-off dla drożdży, które chcą iść na spacer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Skoro gazik działa, nie wiedzę potrzeby bulgotania wody w rurce a skąd wiesz, że działa? Wspaniała AIPA mi wyszła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Ja do rurki leję roztwór wody i piro, delikatnie tuż nad kolanko, jeszcze nic sie nie wychlapało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Dlatego jeszcze raz polecam rurki typu Duplex - meszki do środka nie wlecą, bo się nie zmieszczą. Nie próbowałem, może to i dobre rozwiązanie. Przy piwie meszek nie mam dużo, za to ja robiłem wina latem to pchały się roje. Wtedy przydawała się watka. @ja2 - gratulacje AIPY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 A ja daje rurkę i leję dużo wody,bo lubie jak mi bulka. Czasami i pół godziny mogę przesiedzieć i gapić się jak plumka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 @ja2 - gratulacje AIPY Dziękuję bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi