Maszat Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Witam . Dziś mam zamiar warzyć IIPA chciałbym uzyskać coś w stylu Imperium atakuje z pinty w zasypie mam: 6,5 kg pale ale 1 kg pszenicznego 1 kg monachijski I 0,25 kg Cara gold Chciałbym uzyskać 19-20 blg i goryczkę 80 IBU Co do odfermentowania chciałbym je troszkę słodsze dlatego będę zacierać 60 min 68 st i 15 min w 72. Problem mam tylko z chmielem bo liczę goryczkę w kalkulatorach i w każdym mam inny wynik nawet do 20 ibu różnicy ;/. Czy mógłby ktoś pomóc ustalić dawkę chmielu ? Na stanie posiadam: 100g Simcoe 11-15% ak 100 g Citra 11,9 % ak 50 g Centennial 7-12% ak Oczywiście nie chcę tych wszystkich chmieli wykorzystać bo mam jeszcze w planach ipa ale jak mało zostanie to dokupię . Co do chmielenia na cichą myślałem o użyciu 30-40g. Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 a sprawdzałeś czy w programach dany chmiel ma taki sam poziom alfa jak na opakowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maszat Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Tak sprawdzałem . Używam programu qbrew i brewtarget i nie wiem z czego taka różnica wynika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Daj wartości alfa takie jak masz na opakowaniach chmielu to pomogę Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maszat Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Właśnie te wartości takie są jak podałem ale do kalkulatorów wpisałem wartości pośrednie czyli : 100g Simcoe 13% ak 100 g Citra 11,9 % ak 50 g Centennial 9% ak Chce uzyskać 21 l o BLG:19-20 i IBU 75-80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Proponowane chmielenie dla 21l, wydajność: 70% 21,5BLG, IBU szacunkowe: 79,6 Simcoe 20g - 60minut Citra 15g - 45minut Simcoe 15g - 30minut Citra 15g - 30minut Citra 15g - 10minut Centenial 15g - 10minut Centenial 20g - 5 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maszat Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Dziękuję Ci bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Na cichą daj Centeniala z Citrą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maszat Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 A jakie ilości polecasz na cichą ? tak 20g jednego i 20 g drugiego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 sam ocenisz. Jak będzie mało aromatyczne to na drugi raz dasz więcej ja ogólnie przy chmieleniu na zimno daję mniej więcej 100g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Jeśli chcesz uzyskać coś w deseń Imperium Atakuje, musisz dać więcej słodów karmelowych. To będzie mało karmelowe i dużo jaśniejsze od IA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maszat Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Już moje IIPA fermentuje ładnie ale co do koloru to wyszedł dość ciemny zresztą kolor nei musi być taki sam ale walory smakowe bło by mieć podobne ;p. Co do samego zacierania to było bardzo dużo problemów na taką ilość słodu 18 l było za mało a temp spadła mi bardzo bo do 59 następnie podgrzewałem i dolałem gorącej wody i miałem problem z przegrzaniem bo temp była bardzo nierówna wahała się w zależności od miejsca między 68-72 w pewnej chwili spanikowałem bo po wyłączeniu palnika okazało się że wszędzie jest 71 st ;/ obawiam się czy nie wyjdzie za słodkie bo kilka min minęło zanim zbiłem ją do 68-69 co do efektu zobaczymy jak odfermentuje na us-05 mam nadzieję że nie będzie mdlące ze słodkości. Wyszło mi 21l o blg 21,5 więc jest moc narazie to mój rekord Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Jeśli nie zwiększyłeś ilości chmielu, a zwiększyłeś ekstrakt o 2,5blg jednocześnie zacierając raczej na słodko, to odczuwalna goryczka będzie wyraźnie niższa. Jeśli ta IIPA ma być wyraźnie goryczkowa to proponuję zastanowić się nad pobiciem goryczki. Niedawno robiłem IIPA, z około 20,5 odfermentowało do 5,5, IBU w okolicach 100 i było w miarę zbliżone goryczką do IA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Jeśli nie zwiększyłeś ilości chmielu, a zwiększyłeś ekstrakt o 2,5blg jednocześnie zacierając raczej na słodko, to odczuwalna goryczka będzie wyraźnie niższa. Zwróć uwagę że jeśli zastosował moją propozycję chmielenia to wyszło mu dokładnie tak jak wyliczyłem w BS2 czyli 21l/21,5BLG więc powinno być ok z goryczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Chodzi mi o to, że IA ma 19blg, a zostało tu podane jako cel jaki powinien być osiągnięty. 80 IBU przy 19 blg to nie to samo co 80 IBU przy 21,5 blg. Jeśli blg jest większe, to i goryczka powinna być wyższa żeby skompensować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Jeśli blg jest większe, to i goryczka powinna być wyższa żeby skompensować Nie rozumiesz ? Z podanego zasypu wyszło mi że wyciągnie 21l/21,5BLG i do tej wartości dostosowałem chmielenie a nie do 19BLG więc powinno być ok 80IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) Rozumiem. Chodzi mi o to, że odczuwalna goryczka przy 19blg/80IBU jest zauważalnie większa niż przy 21,5blg/80IBU. IBU to tylko stężenie a-k. Na odbiór goryczki wpływa też podstawa słodowa która tutaj będzie znacznie większa niż w IA. Jeśli piwo ma mieć podobny poziom odczuwalnej goryczki do IA, to przy 21,5 blg celowałbym raczej w 100 - 110 IBU. EDIT: Ewentualnie trzymać 80IBU, ale zacierać na piwo wytrawne, ale tutaj było raczej na słodko. Edytowane 8 Października 2013 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Jeśli piwo ma mieć podobny poziom odczuwalnej goryczki do IA, to przy 21,5 blg celowałbym raczej w 100 - 110 IBU. Kolega będzie miał jakiś próg odniesienia przy tej warce. Jak będzie za słabo to przy następnej warce zwiększy ilość chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 No tak. A ja udzielam mu rady bazując na swoim punkcie odniesienia. Tak się akurat złożyło że kilka tygodni temu robiłem bezpośrednie porównanie swojego IIPA (20,5blg i 105IBU) z Imperium Atakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 A przypadkiem w Imperium Atakuje nie ma dodatku słodu melanoidynowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 A przypadkiem w Imperium Atakuje nie ma dodatku słodu melanoidynowego? jest słód melanoidynowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maszat Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Jest w składzie słod melanoidynowy. A jak wpływa taki słód ?. Imperium atakuje ogolnie jest dość słodkie ciekawe jakie ma blg końcowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) Tak sprawdzałem . Używam programu qbrew i brewtarget i nie wiem z czego taka różnica wynika Być może jeden liczy metodą Ragera, drugi Tinsetha, stąd różnice. Na przyszłość możesz spróbować liczyć w tym arkuszu: http://www.piwo.org/...era-i-tinsetha/ Edytowane 9 Października 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się