Forest Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Witam mam za sobą pierwsza warkę IPA z na chmielonego ekstraktu słodowego, ale piłem ostatnio Atak Chmielu i tak mi zasmakował ze chciał bym zrobić coś w podobnym stylu tyle że na bazie ekstraktów słodowych i z własnym chmieleniem tak żeby "awansować" na kolejny poziom piwowarstwa , i tu mam pytanie i prośbę bo nie znam i nie potrafię jeszcze wybrać odpowiednich ekstraktów i chmieli bo nie znam smaków. Chciał bym uzyskać coś A'la "Atak Chmielu" z mocnym smakiem grejpfrutowym ale z IBU maksymalnie 60. Znalazłem na forum coś takiego Użytkownik BuDeX Surowce: Ekstrakt słodowy niechmielony Jasny 1,7kg - płyn Ekstrakt słodowy niechmielony Ciemny 1,7kg - płyn Ekstrakt słodowy niechmielony Bursztynowy Sprymalt Medium Muntons 0,5kg - proszek czy taka kombinacja słodów była by dobra czy za słaba lub za mocna zakładając na 20l piwa ?? reszta to już nie ma problemów bo wystarczy je wymieszać ale co do chmielenie to dla mnie już czarna magia. a chciał bym użyć: Citra Simcoe Cascade Amarillo <dokłądnie takie były w "ataku chmielu" i drożdże Safale US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Tutaj masz moją warkę AIPA na bazie ekstraktów niechmielonych z częściowym zacieraniem (partial mash). Wpisaną wartością IBU się nie sugeruj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 WES jest dosyć ciemny, nawet wersja jasna. Także jak wrzucisz ciemny to może wyjsc już za ciemne piwo. Ja bym wzial 3 jasne, albo 2 jasne + suchy jasny. Do tego zesrutowany slod specjalny, 200-250g wystarczy, będzie dobrze a roboty wcale dużo nie ma. Chmielu w sumie 150-200 g, bo z 50g na cichą trzeba wrzucić. Tylko drogo wyjdzie trochę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maksimikus Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Tutaj możesz kupić gotowy zestaw AIPA z ekstraktów z instrukcją warzenia. http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-z-ekstraktow/931-piwo-domowe-aipa-z-ekstraktow.html Moje robione dość dawno ( 5 miesięczne) smakuje wyśmienicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 po 5 miesiącach to AIPA jest już zwietrzała u mnie rzadko 3 wytrzymuje ja robiłem na WES bursztynowy 2x1,7kg i 0,5kg najciemniejszego cukru trzcinowego ,chmieliłem chyba (bo ponad 2 lata temu,a zapisek nie robię) amarillo szybko zeszła więc chyba była ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Moim zdaniem po moich doświadczeniach z ekstraktami wziąłbym 3 x 1,7 kg płynnego . Moja American IPA Stiffler's Mom 2 x 1,7 kg jasny ekstrakt bruntal 1 x 1,7 kg bursztynowy WES 16 Blg Docelowo ciut ponad 20 l piwa Chmielami pobaw się sam , te co wymieniłeś są OK . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Ciemne będzie. Jasny ekstrakt WES tak naprawdę jest ciemno bursztynowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Przyznaję , nawet 11-tka którą robiłem swego czasu na jasnym ekstrakcie była ciemnawa ( i zaskakująco treściwa jak na 11 blg ) Wysłane z mojego Pro dual 10 core przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi