Angelus1984 Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) Czesc. Wczoraj zatarłem pilsa.. o czym wiecej tutaj http://www.piwo.org/topic/10668-imperialne/ Gdzieś o 1 w nocy zadałem drożdze przy 25°C Wsadziłem do lodówki ustawionej na 10°C i tu zacząłem się zastanawiać... Czy nie powinienem przed lodówką poczekać na ich start?.. w tej chwili drożdze jeszcze nie ruszyły. Edytowane 13 Października 2013 przez Angelus1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Jeśli byś zostawił w 25°C i poczekał na ich start, to potem zanim byś schłodził do 10°C to już pewnie byłoby prawie po fermentacji. Drożdże co prawda nie lubią takiej szybkiej zmiany temperatury, ale powinny sobie poradzić. No i generalnie to te 25°C to trochę sporo jak na zadanie drożdży dolnej fermentacji. P.S. Jestem pełen uznania dla potrójnej dekokcji którą zrobiłeś w tej warce. Powiedz ile czasu zajął cały proces zacierania? Od wsypania słodów do startu filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 W zasadzie nie liczyłem.. ale ok 17 zacząłem skończyłem po 23 . Drożdze jeszcze nie wystartowały... powinienem się martwić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Drożdze jeszcze nie wystartowały... powinienem się martwić? NIe drożdże lagerowe mają dłuższy start niż górnej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 W moim pierwszym pilsie drożdze wystartowały dopiero po 36 godzinach. Sporo mnie to nerwów kosztowało dlatego staram się nie robic piw dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 W moim pierwszym pilsie drożdze wystartowały dopiero po 36 godzinach. Sporo mnie to nerwów kosztowało dlatego staram się nie robic piw dolnej fermentacji. Przy odpowiednim przygotowaniu drożdży lagerowych startują po 8-10h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 No a moje ciągle stoją.. redhydryzowałem je ale tak troche na szybko bo szczerze mowiąc zwyczajnie o nich zapomniałem podczas zacierania. Zaczynam się niepokoić. Odpowiednie przygotowanie to jest ze starterem czy jak?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Suche mają być uwodnione, i żeby była zalecana ilość to 2 paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Wczoraj zatarłem pilsa. Gdzieś o 1 w nocy zadałem drożdze przy 25°C P.S. Jestem pełen uznania dla potrójnej dekokcji którą zrobiłeś w tej warce. Też jestem pełen uznania, ale obawiam się, że skończy się tylko na nowym doświadczeniu. Nie zanosi się na poprawną fermentację lagerową. Zadanie drożdży w tej temeraturze i choćby krótka fermentacja zrobi z tego piwa niestety coś zupełnie innego niż byś chciał. Lagery startujesz z odpowiednią ilością drożdży w 8-9C. Tak by wzrost temperatury nie przekroczył 10-11C. Szkoda zabawy w dekokcję, żeby później zepsuć najtrudniejszą i najważniejszą rzecz jaką jest fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) Jak do jutra nie wystartuje to zadam jeszcze jedne drożdze przy 10°C Edytowane 14 Października 2013 przez Angelus1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcane Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Coś musiałeś zrobić nie tak. Dwie ostatnie warki 6kg pils. + 0.1kg.zakw.(hochkurtz-infuzja plus dekokt 2warowy). Uwodnione drożdże (jedna saszetka) W34/70 w temp. ok. 20 stopni. Zadane w temp. 20 stopni. Brzeczka 31 litrów po 4 h (pierwsze wysepki piany) wyniesione do lodówki - temp. obniżona do 7 stopni w ciągu 36 godzin. Fermentacja burzliwa 2 tygodnie (14 blg zeszlo do 2.5 blg). Może o 1 w nocy zrobiłeś z drożdzami coś nie tak (sparzyłeś je). Idz do sklepu kup nowe uwodnij zamieszaj i zaszczep brzeczke. 3 dni dla mnie to o wiele za długo. Sent from my Novo7 Aurora using Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) Jak nie wystartują po 36 godz, przenieś do cieplejszego miejsca, zamieszaj sterylnym mieszadłem i poczekaj az wystartują. Po pierwszych oznakach fermentacji przenies do 10 stopni. Edytowane 14 Października 2013 przez Anginsan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) Z przyjemnośćią oznajmiam że coś się ruszyło. Drożdże na pewno nie były sparzone nawodniłem je może na szybko ale zgodnie ze sztuką. Nie jest to może jakaś drastyczna fermentacja ale pojawiła się biała piana pokrywająca powierzchnię całej cieczy mimo iż nie jest specjalnie wysoka drożdże chyba postanowiły wrócić z dalekiej i długiej podrózy Mam nadzieję że jutro rano będą już pracowały jak na burzliwą przystało. Widać metody odżywcze metodami a drożdże i tak zaczną pracować kiedy będą miały na to ochote. To było cenne doświadczenie. Edytowane 14 Października 2013 przez Angelus1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się