pampi Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Sporo czytałem i szukałem ale jasnej odpowiedzi nie znalazłem. Pytanie 1: Mam dwa fermentatory. Jeden z kranikiem i rurka fermentacyjną a drugi "goły". Jak przelać brzeczkę po burzliwej na cichą lub na odwrót a następnie do butelek? Zaciągać wężykiem? Przelewać? Jaka kolejność i jak najlepiej to zrobić? P.S. Będę miał pasteryzator z Lidla. On chyba ma kranik. Pytanie 2: Czy na cichej pokrywa ma być szczelnie i mocno zamknięta czy tylko przykryta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Pytanie 1: Mam dwa fermentatory. Jeden z kranikiem i rurka fermentacyjną a drugi "goły". Jak przelać brzeczkę po burzliwej na cichą lub na odwrót a następnie do butelek? Zaciągać wężykiem? Przelewać? Jaka kolejność i jak najlepiej to zrobić? Ja zawsze z burzliwej zaciągam wężykiem. Dopiero po cichej przelewam do fermentora z kranikiem aby napełniać butelki. Pytanie 2: Czy na cichej pokrywa ma być szczelnie i mocno zamknięta czy tylko przykryta? Zaleca się szczelne zamknięcie. Ja zawsze staram się możliwie szczelnie zamykać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orangio Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Co do pytania 1, myślę że najlepszy jest wężyk, podczas przelewania możesz za bardzo utlenić drożdże. Co do 2 dobrze jest ją docisnąć na całym obwodzie, a jedno miejsce zostawić lekko odgięte, chyba że w pokrywie masz rurkę, to możesz ją uszczelnić i nalać wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 1. Nie zakaże piwa zaciągając wężykiem? 2. Mogę umyć pokrywę, odkazić i założyć tą z burzliwej z rurką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 1. Nie zakaże piwa zaciągając wężykiem? Wężyk przepłucz gorącą wodą i będzie dobrze. Piwo po burzliwej ma już sporo alkoholu, więc jest się w stanie obronić. 2. Mogę umyć pokrywę, odkazić i założyć tą z burzliwej z rurką? Jak najbardziej tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Nie zakaże piwa zaciągając wężykiem? Ja bym jednak radził wężyka nie przepłukiwać gorącą wodą tylko zdezynfekować. Fermentor, do którego przelewasz i tak musisz zdezynfekować. No i nie zaciągaj paszczą tylko użyj dużej (100ml) strzykawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Ja bym jednak radził wężyka nie przepłukiwać gorącą wodą tylko zdezynfekować. Fermentor, do którego przelewasz i tak musisz zdezynfekować.No i nie zaciągaj paszczą tylko użyj dużej (100ml) strzykawki. Pewnie Twoje zalecenia są dużo bardziej pewne, tylko po 50 warkach które w większości zlałem na cichą za pomocą zasysania paszczą nie wiem czy jest większy sens spinania się nad strzykawką, gruszką czy innymi gadżetami tego typu. Nie ma co popadać w wielką przesadę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 paszczą jest najsprawniej ale aby zachować higienę zaopatrz się w zacisk na koniec węża jak zaciągniesz to zaciśnij - przepłucz końcówkę z paszczy w oxi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 zawsze zaciągam paszczą. zaciskam pięść na końcu wężyka i robię taki pseudo tunelik. zaciągam dotykając ustami ręki, a nie wężyka. jeszcze nie miałem infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 paszczą jest najsprawniej ale aby zachować higienę zaopatrz się w zacisk na koniec węża jak zaciągniesz to zaciśnij - przepłucz końcówkę z paszczy w oxi Gdzie ten zacisk można kupić? Jak wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 http://cml.dokuro.org/beer/ -> inne: zacisk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krtex Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Piw na razie niewiele, ale win sporo narobiłem i technologia paszczowa jest jak najbardziej w porządku. Ważniejsze jest, byś miał czysty wężyk po poprzednich przelewaniach, więc minimum wrzątkiem go przeczyść. Wreszcie, jeżeli się boisz zaciągać, to napij się najpierw dobrego alko -- napewno zdezynfekuje xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 http://cml.dokuro.org/beer/ -> inne: zacisk wow ale stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Najprościej wlać do wężyka trochę przegotowanej wody z czajnika i spuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się