Lewelyn Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Witam co jest odpowiedzialne za słodowość w gotowym piwie poza długą przerwą dekstrynującą i dodatkiem słodów np karmelowych ? płytsze odfermentowanie? jeśli tak to jak je uzyskać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 http://www.wiki.piwo.org/Melanoidyny o to Ci chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Schemat zacierania. Krótsza przerwa w 62 °C, dłuższa w 72 °C - no i odpowiedni zasyp. Związki wspomniane przez kolegę w większości piw są nieporządane, ale jak lekko przygrzejesz zacier na dnie, to też je będziesz miał. Sterujesz za pomocą dwóch rzeczy: zacieranie: uzyskujesz piwo albo bardziej pełne, albo bardziej wytrawne. Charakter tej pełni uzyskujesz dzięki słodom - im bardziej karmelowe, tym bardziej "słodkawy" charakter. Zaczynając od monachijskiego w górę. Bardzo ładnie widać to opisach słodów - poczytaj trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Nie do końca rozumiem, czy chcesz uzyskać słodycz czy słodowość. Słodycz uzyskuje się dość łatwo, dodatkiem jasnych słodów karmelowych, zmniejszeniem chmielenia, a najmocniej płytkim odfermentowaniem Słodowość to są posmaki uzyskane - oględnie mówiąc - z ziarna i łuski zbożowej, tu pomocny może być odpowiedni zasyp i umiarkowanie w innych posmakach (pochodzących od drożdży, chmieli, przypraw) które łatwo słodowość mogą przykryć. Ogólnie nie ma prostego przepisu, to jest bodaj najtrudniejszy posmak do uzyskania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Nie podano tu jeszczę, że słodowość uzyskamy używając odpowiedniego szczepu drożdży np S04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się