HUGO Opublikowano 10 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 HUGO bierz się za warzenie na podziękowania będzie jeszcze wiele czasu. JK Własnie zastanawiam sie ktory zestaw startowy zamowic Browamator START + SUROWCE czy BROWAMATOR Super Start i obliczam czy w tym miesiacu mnie bedzie stac na zakup (w dobie kryzysu mniej zarabiam ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 No to może po prostu zacznij kompletować sprzęt samemu. Trochę inicjatywy i możesz skompletować sprzęt, który wystarczy ci na uwarzenie naprawdę prawidłowego piwa. Jeśli chcesz zacierać to jeśli uda Ci się zdobyć lodówkę turystyczną trzy fermentory, troszkę rurki, zaworów od wody, czajnik elektryczny i do tego dokupisz termometr i ballingometr to jesteś już w stanie uwarzyć pierwsze piwo. Do wersji średniej odkup kapslownice, kolejne kilka fermentorów ... i zaczyna się nie kończąca się lista Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 10 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 ...trzy fermentory... trzy fermentory to IMHO w wersji mikro duży zbytek ;-) ja przez dwie,trzy (już nie pamiętam - pamięć mam dobrą, ale krótką) pierwsze zacierane warki miałem tylko jeden plastikowy fermentor i gar do gotowania. filtrowałem w tym fermentorze, a zacierałem i gotowałem w garze. na dłuższą metę się tak nie da, i znacznie wygodniej mieć oddzielne wiadro do butelkowania, oddzielne do sterylizacji i kilka do fermentacji. co do wiader to można na allegro kupić tanio, na naszym forum były wątki z opisami jak je potem domyć (np. po rybach:D), zdaje się, że nawet były sukcesy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Jak masz dziś czas warzę od 8:30 do 15 ... 16... jak byś miał ochotę zobaczyć i pogadać pisz na GG 7656588. Mieszkam w okolicy ul.Michałowicza, w dolnej części Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Właśnie miały być trzy bo jeden miałbyć przerobiony na kociołek elektryczny z elementem grzewczym z czajnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 HUGO witaj na forum i dziękuję za miłe słowa Gdybyś miał jakieś pytania to pytaj śmiało Powodzenia w warzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi