Jump to content

Witam wszystkich piwowarów :)


HUGO

Recommended Posts

Siema !

 

hehe napisalem "siema" i myslalem chyba z 10 minut co tu napisac :) (swiete slowa ze najtrudniejszy jest pierwszy post :) )

hmm wiec tak dotarlem tu po usluszeniu audycji mojego imiennika Janusza Weissa w radiu ZET

kilka dni temu dokladnie 5.05.09 pan Janusz zadzwonil do pana Jana przypuszczam ze pan Jan jest członkiem tego forum poniewaz wlasnie na antenie polecil ta strone i browamator i przyznam szczerze ze tak mnie to zainteresowalo ze teraz codziennie po pracy wlanczam kompa i siedze i czytam i czytam :) nigdy nie przypuszczalem ze mozna sobie "ambrozje" uwazyc w domciu samemu w szczegulnosci myslalem ze do nagazowania piwka potrzebna jest jakas butla z gazem itp :| i dodam ze chyba nie tylko ja tak myslalem ale wiekszosc ludzi ktorzy nie maja pojecia o domowym wazeniu, dla przykladu powiem ze dzis opowiadalem koledze z pracy o calej tej sprawie i on tez mnie zapytal "a jak je potem nagazujesz?" :) to mu wyjasnilem (bo juz troszke wiem :D ) no i gosc byl zdziwiony.

Co moge jeszcze powiedziec , przeczytalem juz sporo tematow na tym forum i niestety nadal jest to dla mnie "czarna magia " teoretycznie to moge sobie wszystko wyobrazic ale nie mam pojecia jak caly ten proces ma wygladac w praktyce, wszystkie te przerwy w odpowiednich temperaturach kiedy ? jak ? i gdzie? i wogole no magia :D a Dori hmm no to jest chyba najlepsza czarodziejka na tym forum :D przeczytalem caly ten temat o twoich warkach , jak to juz ktos tu powiedzial normalnie pozazdroscic takiej kobiety zeby zamiast odciagac cie od piwa to namawia do picia HA no i jeszcze ci je uwazy normalnie cud miod malina :D

Mysle ze z toba mr.Bielok musze sie kiedys poznac cos mi sie wydaje ze mozesz mnie bardziej oswiecic w temacie produkcji :D

Mam nadzieje ze jak juz zakupie sprzet to pomozecie mi uwazyc pierwsza warke nie chcialbym spitolic sprawy za pierwszym razem :)

Pomozecie ? - POMOZEMY !!! :D

 

Pozdrawiam wszystkich

(no prosze nie wiedzialem co napisac ale jakos poszlo :D )

Link to comment
Share on other sites

Cześć :)

 

Czytać, czytać i jeszcze raz czytać :)

potem pytać, pytać i jeszcze raz pytać :)

a w miedzy czasie praktykować :|

 

heheh :D

mój master czyli Mark33 od dóch lat cierpliwie odpowiada na moje pytania :D

na forum każdy ci pomoże! i to jest najważniejsze :D

Link to comment
Share on other sites

Powitać!

Radio Z przyczynia się do rezygnacji z prozy kompromisu i zniesmaczenia. Ty jesteś chyba jednym z pierwszych powyższego dowodów. Chwali się, chwali.

Przydałby się jakiś pokazik warzenia dla Ciebie. Akurat trochę się spóźniłeś, bo właśnie w tym momencie szkolą we Wrocławiu. Ale pomalutku, z czasem będziesz warzył coraz lepsze piwka.

 

edit:

Pan Jan to Wena (i tu, i na browar.biz)

Edited by Infam
Link to comment
Share on other sites

No i witam i ja.

Cieszę się że kolejny radiosłuchacz dopisał się do bandy piwowarów domowych (fajnie też kiedyś gdałem "uwaga - birofil"-ale to inna działka).

Pamiętaj, że audycja była o warzeniu piwa w domu (bo nie o ważeniu chodziło).

No to pytaj i do dzieła.

Link to comment
Share on other sites

Dzieki za mile powitanie

 

Pamiętaj, że audycja była o warzeniu piwa w domu (bo nie o ważeniu chodziło).

Rozumiem ze chodzilo Ci o ortografie ?? :) zawsze bylem slaby w tej dziedzinie wiec wybacz a do tego pisalem to w trakcie spozywania jeszcze kupowanego :) Heinekena :)

Teraz tez zauwazylem ze w tytule tez jest blad ale to akurat literowka :|

 

Przy okazji wszelkie pytania zadawac w dziale "Wsparcie Piwowarskie " ??

Link to comment
Share on other sites

Witaj serdecznie na forum :) Mam nadzieję, że dzięki niemu poznasz o co chodzi w piwie i piwowarstwie :)

 

Przy okazji wszelkie pytania zadawac w dziale "Wsparcie Piwowarskie " ??

Przede wszystkim poczytaj kilka wątków z tego działu :) Ale generalnie jest to miejsce do wzajemnej pomocy.

 

A co do ortografii - wspomóż się firefoxem - poprawi za Ciebie :| (temat poprawiłem)

Link to comment
Share on other sites

Witam. Widać ze Wena złowił pierwszą duszę swoim wywiadem :) We większości siła. Zapraszam do pierwszego warzenia , potem pójdzie bez problemu. Wsparcie cały czas masz na forum, lecz nic nie zastąpi rozmowy na żywo z kimś doświadczonym. Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

A co do ortografii - wspomóż się firefoxem - poprawi za Ciebie :) (temat poprawiłem)

Akurat ważenia nie podkreśli, to trzeba sobie po prostu wbić do głowy jak największą świętość. :) Piwo warzymy, czyli gotujemy, czyli robimy war, czyli wrzątek. Proste prawda? :)

Link to comment
Share on other sites

No również witam pierwszą "ofiarę" na ołtarzu piwowarstwa domowego. Ja mam na sumieniu już więcej takich "ofiar" nie tylko na forum. Ale na razie to częstują mnie piwem, anie nim rzucają we mnie. Czyli jest dobrze. Zyczę powodzenia

Link to comment
Share on other sites

Cześć :)

 

Będzie dobrze :)

weźmie sie kolegę na działkę da mu mieszadło i będzie terminował - pilnował temperatur, przelewał, filtrował :)

Tylko bedę musiał garaż posprzatać jak będzie tam ktoś obcy co by sie nie zabił o jakieś wystające sprzety :|

Link to comment
Share on other sites

Witajcie! Mam zamiar zakupić sprzęt do wytwarzania piwa , ale jedna sprawa nie daje mi spokoju , jaka jest trwałość takiego piwka , bo przecież 23 l to spora ilość ?

 

Pozdrawiam !!!

Wczoraj na Warsztatach częstowałem piwem 3 letnim. Miało objawy starości, ale nie było zepsute. Dodam, że była to pszenica i alt.

Jeśli wszystko jest ok w momencie butelkowania oraz piwo zabutelkowane jest przechowywane w odpowiednich warunkach (najlepiej 1-2°C, ale już ciemne i suche miejsce o temp. poniżej 18°C jest wystarczające). Takie piwo można przechowywać latami.

Link to comment
Share on other sites

Witajcie! Mam zamiar zakupić sprzęt do wytwarzania piwa , ale jedna sprawa nie daje mi spokoju , jaka jest trwałość takiego piwka , bo przecież 23 l to spora ilość ?

 

Pozdrawiam !!!

Jak spróbujesz swojego, to się zdziwisz jak mało te 23 litry. :)

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi ,nie sądziłem , że aż tak długo bo przecież to piwo nie jest pasteryzowane i brak w nim konserwantów . Mam nadzieję że wkrótce będę mógł się pochwalić własnym wyrobem, tylko czy te "zestawy startowe"na Allegro są odpowiednie na początek?

Link to comment
Share on other sites

Allegro sobie daruj. Spróbuj w którymś z tych sklepów:

homebrewing.pl

browamator.pl

centrumpiwowarstwa.pl

piwodziej.pl

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi ,nie sądziłem , że aż tak długo bo przecież to piwo nie jest pasteryzowane i brak w nim konserwantów .

Ale jest refermentacja a to coś więcej niz brak pasteryzacji.

 

 

Bez konserwantów żywność tez się nie psuje tylko trza je dobrze zrobić tak jak Pan Bóg przykazał.

Link to comment
Share on other sites

Cześć :)

 

Będzie dobrze :)

weźmie sie kolegę na działkę da mu mieszadło i będzie terminował - pilnował temperatur, przelewał, filtrował :)

Tylko bedę musiał garaż posprzatać jak będzie tam ktoś obcy co by sie nie zabił o jakieś wystające sprzety :smilies:

Bielok był bym bardzo wdzieczny za taka pomoc , naprawde bardzo by mi to pomogło , oczywiscie odwdziecze sie degustacja mojej pierwszej warki :)

 

 

A przy okazji wielkie dzieki dla pana Wena za zainteresowanie mnie tematem :)

Edited by HUGO
Link to comment
Share on other sites

Witajcie! Mam zamiar zakupić sprzęt do wytwarzania piwa , ale jedna sprawa nie daje mi spokoju , jaka jest trwałość takiego piwka , bo przecież 23 l to spora ilość ?

jak piwo bedzie smaczne, to nie bedziesz wiedzial kiedy te 23 litry zejdzie :-) na forum są zawodnicy, którzy warzą 23 litry co tydzień i dają radę to spić :-)

biorąc pod uwagę fakt, że zgodnie z tradycją w miesiącach od kwietnia do września się nie warzy (bodajże 9.04 do 29.09, poprawcie mnie jeśli się pomyliłem), to w sezonie musisz uważyć tyle piwa, żeby przynajmniej te 180 butelek (1 dziennie) na czas niewarzenia było pod ręką ;-)

 

poza tym piwo można przechowywać długo dlatego, że zawiera w sobie drożdże, które przez pewien czas (kilku miesięcy z pewnością) są w 100% zdrowe, ale uśpione).

dodatkowo piwo ma niskie ph wiec bakterie na starcie nie mają szans, i jeszcze wspomniane przy refermentacji drożdże są żywe i jest ich dużo więcej niz ew. innych drobnoustrojów.

 

nie zmienia do faktu, że im większa sterylność tym piwo dłużej zachowa swoją świeżość (poza tym im ciemniejsze i im i mocniejsze tym dłużej będzie świeże, ale to nie ze względu na bakterie, tylko na spowolnione utlenianie).

Link to comment
Share on other sites

Właśnie zapomniałem NAWIGA ja mam jeszcze moje pierwsze piwo, które ma 3,5 roku i jeszcze jest dobre . Niedawno kosztowałem i jeszcze żyję. To właśnie jest zaleta wyrobów domowych, które przy odpowiednich warunakch produkcji i przechowywania są niezniszczalne. JK

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.