Skocz do zawartości

Kilkukrotne przelewanie piwa na "cichej"


Peres

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam takie pytanie : Czy błędem jest przelewanie podczas cichej fermentacji piwa np 2-3 razy w ciągu tych 2 tygodni co ma ono stać na cichej ? Ostatnio tak robiłem z jedną warką i teraz prawie miesiąc po zabutelkowaniu nie ma w niej praktycznie gazu - osad na dnie jest, cukier dodałem ( syrop ), z tym że zawsze butelki przenosiłem do temp. pokojowej ( 19-20 stopni ) a tej warki akurat nie przenosiłem tylko od początku butelki stały w temp ~14 stopni. Stąd moje pytanie czy takie przelewanie na cichej jest negatywne ? Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj. Po pierwsze jak sama nazwa wskazuje fermentacja cicha MA BYĆ CICHA ! Czyli bez potrzeby (np. chmielenie na zimno) NIE GMERAMY przy piwku. Ja nawet BLG na cichej nie sprawdzam. Więc na przyszłość radzę Ci zostawić piwo w spokoju- bo każda nawet najmniejsza ingerencja to potencjalna INFEKCJA!

Co do nagazowania w butelkach, to gmeranie na cichej nie ma z tym nic wspólnego. Jeżeli użyłeś drożdży górnej fermentacji to jak piwo stoi zabutelkowane w 14C to nic dziwnego, że słabo albo wcale się gazuje. Przenieś butelki do 20C (nie wiem co to ma być za piwo) i powinno być OK.

Edytowane przez kajtek99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W takiej sytuacji jak piwo długo leży na cichej i prawie się pozbyłeś osadów - to należy dać łyżeczkę świeżej gęstwy, aby drożdże nagazowały piwo :)

Tak, takie przelewanie jest negatywne bo :

- Zwiększasz szanse załapania infekcji.

-Zwiększasz szanse na nienagazowanie piwa.

- Tracisz czas :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piszą Ci ludzie żebyś nie przelewał piwa podczas cichej i sugerują, że skoro już to zrobiłeś to pozbyłeś się osadów i większości drożdży, że należało by wtedy dodać trochę gęstwy... a Ty odpisujesz, że zrobisz to następnym razem... Czyli jednak następnym razem również będziesz przelewał piwo podczas fermentacji cichej??? napowietrzał, pozbywał sie drożdży, zwiększał ryzyko zakażenia??? tracił czas... :ble:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.