Peres Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Witam. Mam takie pytanie : Czy błędem jest przelewanie podczas cichej fermentacji piwa np 2-3 razy w ciągu tych 2 tygodni co ma ono stać na cichej ? Ostatnio tak robiłem z jedną warką i teraz prawie miesiąc po zabutelkowaniu nie ma w niej praktycznie gazu - osad na dnie jest, cukier dodałem ( syrop ), z tym że zawsze butelki przenosiłem do temp. pokojowej ( 19-20 stopni ) a tej warki akurat nie przenosiłem tylko od początku butelki stały w temp ~14 stopni. Stąd moje pytanie czy takie przelewanie na cichej jest negatywne ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Przelewając tyle razy ryzykujesz zakażenie, przenieś jedną butelkę w ciepłe miejsca i sprawdź za tydzień czy będzie więcej gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 (edytowane) Witaj. Po pierwsze jak sama nazwa wskazuje fermentacja cicha MA BYĆ CICHA ! Czyli bez potrzeby (np. chmielenie na zimno) NIE GMERAMY przy piwku. Ja nawet BLG na cichej nie sprawdzam. Więc na przyszłość radzę Ci zostawić piwo w spokoju- bo każda nawet najmniejsza ingerencja to potencjalna INFEKCJA! Co do nagazowania w butelkach, to gmeranie na cichej nie ma z tym nic wspólnego. Jeżeli użyłeś drożdży górnej fermentacji to jak piwo stoi zabutelkowane w 14C to nic dziwnego, że słabo albo wcale się gazuje. Przenieś butelki do 20C (nie wiem co to ma być za piwo) i powinno być OK. Edytowane 21 Października 2013 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 W takiej sytuacji jak piwo długo leży na cichej i prawie się pozbyłeś osadów - to należy dać łyżeczkę świeżej gęstwy, aby drożdże nagazowały piwo Tak, takie przelewanie jest negatywne bo : - Zwiększasz szanse załapania infekcji. -Zwiększasz szanse na nienagazowanie piwa. - Tracisz czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peres Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Ok,dzięki za pomoc. O tej łyżeczce drożdży nie pomyślałem. Sprawdzę na następnej warce Piwo to Koelsch, drożdże Safale US-05. Przeniosłem w ciepłe miejsce 3 butelki i zobaczymy czy będzie coś z tego. Mam nadzieje że prędzej czy później złapie trochę gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 łyżeczka drożdży raczej nic by nie zmieniła skoro twierdzisz że jest osad na dnie,główną przyczyną zapewne te 14 stopni jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peres Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 A przelewałem piwo dlatego by było ono bardziej klarowne bo bez tego wychodzą dosyć mętne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 użyj drożdży, które lepiej flokulują albo zainteresuj się klarowaniem żelatyną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Wielokrotne przelewanie nie zwiększa klarowności piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Tak, takie przelewanie jest negatywne bo : - Zwiększasz szanse załapania infekcji. -Zwiększasz szanse na nienagazowanie piwa. - Tracisz czas - Niepotrzebnie napowietrzasz piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merowing Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Przelewanie piwa podczas cichej? Kompletny bezsens, strata czasu i energii. Podczas cichej piwko potrzebuje ciszy i spokoju, a nie nerwowego przelewania. Moja rada, nie przelewaj tego piwa podczas cichej, bo to mija się z celem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Po drugie: możesz też olać cichą. W większości piw nie jest konieczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Piszą Ci ludzie żebyś nie przelewał piwa podczas cichej i sugerują, że skoro już to zrobiłeś to pozbyłeś się osadów i większości drożdży, że należało by wtedy dodać trochę gęstwy... a Ty odpisujesz, że zrobisz to następnym razem... Czyli jednak następnym razem również będziesz przelewał piwo podczas fermentacji cichej??? napowietrzał, pozbywał sie drożdży, zwiększał ryzyko zakażenia??? tracił czas... slotish 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się