lampen139 Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Witam! Z różnych źródeł wpadły mi ręce różne słody Słód pilzneński Soufflet 3kg Słód monachijski Soufflet 1kg Słód bursztynowy Strzegom 1 kg Ziarno pszenicy 2kg Ziarno jęczmienia 2 kg Marynka i Lubelski po ok 50 g Chciałbym zapytać jakie drożdze dobrać i co ewentualnie mogę z tym zestawem zadziałać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Drożdże Fermentis US-05 Z takim ziarnem pokombinowałbym coś z Pale Ale 12-13 blg. Zacierałbym w temp. 67- 68C przez 60 min.. Na goryczkę daj Marynkę, na aromat Lubelski. Fermentowałbym 7-10 dni na burzliwej, 7-10 dni na cichej. Rozlew z dodatkiem 160g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Możliwości jest sporo. Jeśli masz warunki na dolną fermentację to może jakiś lekki lagerek na drożdżach w-34/70. Jak coś z górnej fermentacji to może taki zestaw: *Pilzneński Soufflet 3kg *Słód monachijski Soufflet 0.5kg - 1kg *Słód bursztynowy Strzegom 0.25 kg *Ziarno pszenicy 0.5kg Zacieranie na lenia 67-68°C 60min (można wydłużyć do 90min) Chmielenie 60min: *Marynka 20g 60min *Lubelski 20g 20min *Lubelski 20g 5min Drożdże mogą być US-05 Powinno z tego wyjść ok 12-13Blg ~30IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się