Skocz do zawartości

jakie drożdże


lampen139

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Z różnych źródeł wpadły mi ręce różne słody Słód pilzneński Soufflet 3kg Słód monachijski Soufflet 1kg Słód bursztynowy Strzegom 1 kg

Ziarno pszenicy 2kg

Ziarno jęczmienia 2 kg

Marynka i Lubelski po ok 50 g

 

Chciałbym zapytać jakie drożdze dobrać i co ewentualnie mogę z tym zestawem zadziałać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże Fermentis US-05

Z takim ziarnem pokombinowałbym coś z Pale Ale 12-13 blg. Zacierałbym w temp. 67- 68C przez 60 min.. Na goryczkę daj Marynkę, na aromat Lubelski.

Fermentowałbym 7-10 dni na burzliwej, 7-10 dni na cichej. Rozlew z dodatkiem 160g glukozy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możliwości jest sporo. Jeśli masz warunki na dolną fermentację to może jakiś lekki lagerek na drożdżach w-34/70. Jak coś z górnej fermentacji to może taki zestaw:

*Pilzneński Soufflet 3kg

*Słód monachijski Soufflet 0.5kg - 1kg

*Słód bursztynowy Strzegom 0.25 kg

*Ziarno pszenicy 0.5kg

Zacieranie na lenia 67-68°C 60min (można wydłużyć do 90min)

Chmielenie 60min:

*Marynka 20g 60min

*Lubelski 20g 20min

*Lubelski 20g 5min

Drożdże mogą być US-05

Powinno z tego wyjść ok 12-13Blg ~30IBU

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.