Slonx Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Zamierzam zabrać się za ten styl, piłem Old Foghorn i byłem wniebowzięty. Nie chcę jednak całkowicie kopiować tego piwa, więc przysiadłem nieco nad BeerSmithem i wysmażyłem coś takiego: Zasyp: Słód pale ale - 6kg Słód monachijski - 2kg Carapils - 0,8kg Caraamber - 0,4kg Carawheat - 0,2kg Caraaroma - 0,15kg Planowałbym to zacierać jednotemperaturowo. Chmielenie: Na goryczkę: Nugget 20g - 60 min Citra 15g - 60 min Na smak: Pacyfic gem 30g - 30 min Citra 20g - 30 min Na aromat: Amarillo 20g - 10 min Cascade 30g - 10 min Być może coś jeszcze dorzucić na zimno. Celuję w jakieś 15 litrów 30-35BLG. Prosiłbym o sugestię, co dodać, co odjąć, co pasuje a co nie. Chciałbym, żeby goryczka w smaku była wyraźna i kontrowała słodową słodkość, ale żeby jej nie przykrywała. Chciałbym również, żeby piwo miało ciekawy i złożony bukiet (wiadomo, że przy dłuższym leżakowaniu te aromaty w końcu uciekną, ale żeby parę miesięcy po butelkowaniu jeszcze były). Zastanawiam się jeszcze, jakich drożdży użyć. Patrzyłem na wiki i pomyślałem o WLP001 California Ale albo WLP099 Super High Gravity Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 z tego co można się dowiedzieć ze strony browaru to piwo jest robione wyłącznie z przedniej brzeczki co do chmielenia autorzy zdradzają, że jest to single hop cascade Made only from “first wort,” the rich first runnings of an all-malt mash, three mashes are required to produce just one barleywine brew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Tak, tylko ja nie chcę go kopiować. O brzeczce przedniej też mi wiadomo. Chciałem wiedzieć, czy coś z tego, co podałem wyjdzie i czy będzie to American Barleywine. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Moim zdaniem musisz mieć przynajmniej 10 kg słodu bazowego. Co do Chmielenia to pomnóż razy 2 to co zaproponowałeś. Drożdże ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 To jest na 15 litrów. Pewnie i tak wyjdzie mniej, tylko kontroluj gęstość przy wysładzaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Hej. Nie żebym zniechęcał ale prowadzenie fermentacji piwa o tak wysokim blg nie jest proste. Bardzo dobre Barley Wines wyjdą już przy zakresie 24 - 28 i jeżeli do tej pory nie robiłeś zbyt dużo naprawdę mocnych piw (powyżej 22 BLG) to sugerowałbym zacząć z od niższej gęstości. Przy okazji wcześniej się napjesz bo 30+ BLG monster będzie wymagał naprawdę długiego dojrzewania. Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Co do Chmielenia to pomnóż razy 2 to co zaproponowałeś. Chciałem nie więcej, niż 15 litrów, więc sądzę, że chmielu będzie akurat. Nie żebym zniechęcał ale prowadzenie fermentacji piwa o tak wysokim blg nie jest proste. Bardzo dobre Barley Wines wyjdą już przy zakresie 24 - 28 i jeżeli do tej pory nie robiłeś zbyt dużo naprawdę mocnych piw (powyżej 22 BLG) to sugerowałbym zacząć z od niższej gęstości. Przy okazji wcześniej się napjesz bo 30+ BLG monster będzie wymagał naprawdę długiego dojrzewania. Czaję. Tyle tylko, że nie chcę jej zrobić od razu i też mi się nie spieszy, mam spory zapas Schwarzbiera, na burzliwej fermentuje mi Roggenbier i Witbier, zatem będę miał co pić. W najbliższych planach mam do uwarzenia Koźlaka, więc to będzie jedno z mocniejszych piw (zastanowię się zresztą nad Doppelbockiem), natomiast zbliżam się do swojej 10 warki i chciałem potraktować ją jakoś szczególnie. Stąd pomysł na American Barleywine. Chcę mieć kilka piw do dłuższego leżakowania, plus coś naprawdę ekstra. Dla mnie to jest właśnie to ekstra. Czyli ogólnie receptura ok, tylko zasyp może powinien być trochę większy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się