Szymon Grodny Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 (edytowane) Zamawiałem ostatnio znajomemu sprzęt i surowce na jego pierwsze piwo, dorzucając trochę słodów dla siebie. Wypadałoby coś uwarzyć ale brak mi pomysłu Jestem w posiadaniu: Słody: 5kg pale ale 1kg pszeniczny 0,7kg karmelowy 30 0,5 kg monachijski 0,3 kg jęczmień palony Chmiele: 20g Galaxy 20g Amarillo 10g Chinook 10g Mosaic 10g Cascade Drożdże: Fermentis Safbrew S-33 Jak koledze zostanie (a zostanie na pewno), to mogę "wyżebrać" jeszcze z 50g Marynki i 70g Saaza, bo tych moich chmieli to za wiele nie zostało. Oczywiście dokupić mogę ogólnodostępne w sklepach dodatki jak płatki owsiane, czy przyprawy. Proszę o pomoc w zmajstrowaniu jakiejś receptury, możliwie różnej od dwóch potworków które już uwarzyłem (American Stout 14blg, AIPA 15blg). W ostateczności wrzucę wszystko jak leci i zobaczę co wyjdzie Jeszcze jedno pytanko przy okazji. Chwilowo nie dysponuje dużym garem. Czy mogę do fermentora wlać część brzeczki nastawnej, międzyczasie przygotowując drugą część? Czy czekać w takim wypadku z zadaniem drożdży na całość, czy zadać odpowiednią ilość do tej części pierwszej i resztę do całości? Z góry dzięki za pomoc. EDIT: Tak w ogóle to cześć. W sumie dziwna sprawa, że to dopiero pierwszy post tutaj Edytowane 25 Października 2013 przez Szymon Grodny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Jak zmienisz drożdże na jakieś US-05, to fajne pale ale można z tego zmontować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Grodny Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Zmiana drożdży raczej nie wchodzi w grę. W temacie z charakterystyką tego szczepu jest Twoja odpowiedź, że można ich do pale ale użyć, choć są inne lepsze. Także scooby pisał, że są warte spróbowania. Tego się trzymajmy. Chętnie bym się pobawił w jakieś dodatki/przyprawy przy okazji tej warki. Jestem otwarty na każdy eksperyment ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Dorzuć chmielu i będzie imperial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Weź inne drożdże. Te robią puste, ale płytko odfermentowane piwa. Na drożdże wydasz 10 zł - danstary lub us-05, a tak ...S-33 według mnie są do bani. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Do przypraw trochę szkoda tych amerykańskich chmieli bo i tak nie będzie czuć aromatu, daj kilka goździków, cynamonu, laskę wanilii, przyprawę do grzańca i trochę miodu i będziesz miał fajne świąteczne. Jak zrobisz ok 15 blg i nie sypniesz za dużo przypraw to zdążysz jeszcze na te święta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Do tego oczywiście wspomniana przez Ciebie marynka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Grodny Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Ok, już pewną koncepcje mam. Zobaczymy co wyjdzie ;] Powiedzcie jeszcze co z tą drugą kwestią, czyli problemem małego gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 W ostateczności wrzucę wszystko jak leci i zobaczę co wyjdzie Tak bym zrobił, ino palonego jęczmienia dał jakieś 50 gram, chinook na 60', mosaic w 30', połowę galaxy i amarillo w 10' i resztę chmieli na flame out. Chociaż tych chmieli trochę mało... Chwilowo nie dysponuje dużym garem. Czy mogę do fermentora wlać część brzeczki nastawnej, międzyczasie przygotowując drugą część? Czy czekać w takim wypadku z zadaniem drożdży na całość, czy zadać odpowiednią ilość do tej części pierwszej i resztę do całości? To już lepiej za kilka piwek pożyczać od sąsiada/okolicznego piwowara większy gar do czasu aż się dorobisz swojego. A z zadawaniem drożdży nigdy nie czekaj jeśli brzeczka jest już schłodzona - nie chcesz żeby brzeczkę zaczęły opanowywać ewentualne niechciane mikroorganizmy zanim zaczną to robić te pożądane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się