wyvern Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Zaplanowałem sobie imperial ipa, zasyp ma być 7,5 kg PA + 0,5 kg karmelowego 150. Co sądzicie o takim chmieleniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Amarillo z 60 minuty przerzuciłbym na po wyłączeniu palnika. Cascade zastąpiłbym Centennialem - daje 'ostrzejszą' cytrusowość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 26 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Dzięki, zmieniłem recepturę tylko teraz muszę czymś podbić ibu znowu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Przy takim piwie odczuwalną goryczkę równie skutecznie reguluje się ilością karmelowego albo temp zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 26 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Jak? Nie kojarzę tych metod. A program akurat zawyża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) Słodowość maskuje goryczkę. Zmniejszasz słodowość - eksponujesz chmiel. Jak ci zależy na tej goryczce to to Amarillo na 60' można zostawić. Można na przykład porcję z 10' albo z 20' przenieść na po wyłączeniu palnika. Coś po wyłączeniu palnika bym w każdym razie wrzucił i chyba najlepiej właśnie Amarillo. Edytowane 26 Października 2013 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Amarillo z 60 minuty przerzuciłbym na po wyłączeniu palnika. też uważam, że szkoda tego chmielu na goryczkę. teraz muszę czymś podbić ibu znowu... daj trochę (tak z 2g) siarczanu wapnia (gipsu), to podbije odczucie goryczki oraz wyeksponuje chmielowe nuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 daj trochę (tak z 2g) siarczanu wapnia (gipsu), to podbije odczucie goryczki oraz wyeksponuje chmielowe nuty. How? Magic? xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 zmniejsz ilość karmelowego. Na cichą daj minimum 200 g chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 daj trochę (tak z 2g) siarczanu wapnia (gipsu), to podbije odczucie goryczki oraz wyeksponuje chmielowe nuty. How? Magic? xD Jaka tam znowu magia, zwykła chemia, kolega się jeszcze troszeczkę musi naumać SO4 (siarczany) - Akcentują goryczkę w piwie, czynią ja ostrzejszą, bardziej wytrawną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 nie wiedziałem, że siarczany eksponują gorycz bo niby skąd. Stąd pytanie ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 cytat za wiki, także nie jest to żadna wiedza tajemna proponuję przeczytać artykuł dotyczący składu wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się