olo333 Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 A i przypomniało mi się, że zostało mi 0,5 kg monachijskiego I. Mogę dać np. 3 kg pale ale i 0,5kg monachijskiego? Tego bym nie robił. Moim zdaniem, ten carapils również możesz całkowicie wywalić z tej receptury i zostawić tak: Pale Ale 3,5kg Carahell 200g Pszeniczny jasny 200g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisowski Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 (edytowane) Witam. Zbliża się moja pierwsza warka. Porywam się na zacieranie, więc proszę kibicować. Zmodyfikowałem nieco pewną recepturę na American Pale Ale, a teraz boje się, że coś jak zwykle "po swojemu" namieszam. Oto moje składniki: - Słód pale ale Weyermann ® - 5 kg - Słód Carawheat 0,5 kg - Słód belgijski karmelowy Cara Gold 0,5 kg - Cascade 80g - Tomahawk 80g - citra 30g - tu moja ingerencja w recepturę. Ile dać i kiedy ? chmielić na zimno ? - challenger 30g - nie wiem skąd to się wzięło w mojej przesyłce, ale jest. Zostawić na potem, czy wykorzystać ? Zacieranie 20 minut w 51-52°C 60 minut w 66-68°C 30 minut w 71-72°C 5 minut w 78°C Chmielenie 40g Tomahawk + 10g Cascade - 90 minut 20g Tomahawk + 20g Cascade - 15 minut 10g Tomahawk + 20g Cascade - na 3 godziny do studzenia 10g Tomahawk + 30g Cascade - 14 dni (w trakcie cichej fermentacji) Fermentacja 6 dni burzliwa 14 dni cicha Powyższe info są z oryginalnej receptury. Gdzie i na jak długo mam wcisnąć dodane przeze mnie chmiele ? Czy fermentacja nie trwa wg przepisu zbyt długo ? Składniki na 24 litry Edytowane 7 Listopada 2013 przez Krisowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 (edytowane) Według mnie nie potrzebnie namieszałeś w zacieraniu. Zatarłbym wszystko w temperaturze 66-68C (biorąc pod uwagę, jak sam wspomniałeś, że to twoja pierwsza warka). Następnie mash out w 78C i do filtracji. IMO Gotowanie w 90 minutach również mija się z celem. Z tego co wiem (i sam stosuję z powodzeniem) 60 - 70 min. w zupełności wystarczy. Chmielenie w trakcie cichej fermentacji skróciłbym do 7-5 dni (dłuższe trzymanie chmielu może spowodować wydzielanie się niechcianych aromatów/smaków - tak gdzieś czytałem i również się do tego odnoszę). Edytowane 7 Listopada 2013 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Chociaż dużego doświadczenia nie mam to ja bym na twoim miejscu na cichą zamiast Cascade dał tej Citry, ewentualnie połączyć te chmiele. 2 piwa chmieliłem na cichej samym Cascade i nie byłem do końca zadowolony, może w połączeniu z Citrą byłoby lepiej. No i zgadzam się w zupełności z matem co do długości gotowania i czasu chmielenia na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 zdecydowanie za dużo karmelowych. kilogram to lekka przesada. sam bym zacierał bardziej "wytrawnie". Co do fermentacji, jak nie masz w planach odzyskiwania gęstwy to fermentuj bez zlewania w sumie 2 tygodnie, daj chmielu po tygodniu i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisowski Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 zdecydowanie za dużo karmelowych. kilogram to lekka przesada. sam bym zacierał bardziej "wytrawnie". Co do fermentacji, jak nie masz w planach odzyskiwania gęstwy to fermentuj bez zlewania w sumie 2 tygodnie, daj chmielu po tygodniu i gotowe. Wielkie dzięki za rady. Zastosuje się. Karmelowych jest tylko 0,5 kg, Carawheat to słód pszeniczny. Sypnę co mam i dam znać co z tego wyjdzie. Dam faktycznie citre na cichą, ma wyraźniejszy aromat niż cascade. Wciąż pozostaje pytanie czy mam dodać tego challengera na goryczkę ? Jeśli tak to kiedy ? Nie do końca podoba mi się jego zapach, ale pozostawiam to ekspertom. baleyage 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Zastosuje się. Karmelowych jest tylko 0,5 kg, Carawheat to słód pszeniczny. Nie "tylko", a "aż" 0,5kg, do APA spokojnie 150-200g wystarczy. A Carawheat to sądząc po nazwie karmelowy pszeniczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Jeszcze jedno pytanie. Jakie zacieranie dać do tego zasypu: Pale Ale 3kg Carahell 200g Carapils 60g Pszeniczny jasny 200g? A może dać troszkę więcej? Czy do tego pszenicznego wymagane jest zacieranie w 52* czy może wystarczy na anglika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Ja bym zacierał jednotemperaturowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) 66-68 czy może mniej? Nie chciałbym, żeby wyszło za słodko. Edytowane 13 Listopada 2013 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 wg tego: http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_jednotemperaturowe_-_wp%C5%82yw_poszczeg%C3%B3lnych_czynnik%C3%B3w_na_fermentowalno%C5%9B%C4%87_brzeczki_i_wydajno%C5%9B%C4%87#Temperatura 66C (temperatura uśredniona) przy jednotemperaturowym dawało największe odfermentowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 (edytowane) To jeszcze raz ja. Z braku Citry zmieniłem trochę chmielenie. słody: - Pale Ale 4,5 kg - Carared (40-50 EBC) 0,25 kg drożdże: - Safale US-05 zacieranie: 66°C - 68°C przez 90 min 76°C chmielenie: 5g Galaxy (14,8%) - 60 min 10g Amarillo (8,9%) - 20 min 10g Centennial (10%) - 20 min 10g Galaxy (14,8%) - 20 min 10g Amarillo (8,9%) - 5 min 10g Centennial (10%) - 5 min 10g Amarillo (8,9%) - 1 min 10g Centennial (10%) - 1 min na zimno: 30g Amarillo - 3 dni 30g Centennial - 3 dni 30g Galaxy - 3 dni Co myślicie? Edytowane 15 Listopada 2013 przez Baton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się