Cichus Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Drugie podejście do czeskiego pilsa. W pierwszej wersji na początku byłem lekko zawiedziony, bo to piwo nie było za specjalne. Po kilku tygodniach leżakowania w piwnicy nabrało jednak charakteru i jest już znacznie lepsze (jednak leżakowanie w przypadku lagerów daje bardzo pozytywne efekty). W tej próbie postanowiłem zastosować słód Weyermanna - Bohemian Pilsner. Ciekaw jestem jak wpłynie to na końcowy efekt. Warka No. 76 - Pils II Zakładana objętość: 50 l/50 l Zakładany ekstrakt: 12,5°Blg/12°BlgSurowce fermentowalne: Słód Bohemian pils, Weyermann - 10 kg Słód Caramel pils, Bestmalz - 450 g Słód Carapils, Weyermann - 250 g Chmiele: Iunga - 50 g Żatecki - 170 g Drożdże: Wyeast 2001 "Urquell Lager" - gęstwa Zacieranie: 62°C - 20' Dekokcja* 72°C - 20' Dekokcja* Wygrzew do 78°C Filtracja i wysładzanie: Poszło elegancko. Gotowanie i chmielenie: Łączny czas 120' Iunga, 50 g - 60' Żatecki, 50 g - 30' Żatecki, 60 g - 10' Żatecki, 60 g - 0' Fermentacja: Planowo - 3 tygodnie w piwnicy. Rozlew: 26 III 2016 - rozlano 2 razy po 25 l z dodatkiem 110 g cukru białego. Jeden fermentor od drugiego po lagerowaniu różnił się znacząco. Uwagi: *-Dekokcja jak dekokcja. Odebranie części zacieru i doprowadzenie do wrzenia. Edytowane 26 Marca 2016 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Słód Caramel pils, Bestmalz - 450 g Słód Carapils, Weyermann - 250 g Czyszczenie magazynu, czy one się czymś znaczącym różnią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Czyszczenie magazynu. Choć wydaje mnie się, że Weyermann ładniej pachniał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) Dawno nie robiłem amerykańskiej pszenicy. Dawno nie piłem amerykańskiej pszenicy. Dawno nie robiłem wędzonki. Połączenie tych trzech rzeczy dało mi do myślenia. Myślałem i myślałem i pewnego listopadowego dnia wymyśliłem. Muszę zrobić wędzoną amerykańską pszenicę! Założenia jakie mi przyświecały: umiarkowana wędzoność, umiarkowana moc, do tego doprawione Simcoe na aromat. Ogólnie grudzień u mnie wędzonką stać będzie. Warka No. 77 - Wędzone American Wheat Zakładana objętość: 30 l/30 l Zakładany ekstrakt: 12°Blg/12°BlgSurowce fermentowalne: Słód pszeniczny, Weyermann - 3 kg Słód wędzony, Wyermann - 3 kg Chmiele: Simcoe - 80 g Drożdże: FM50 "Kłosy Kansas" - 1,5 l starter Zacieranie: 67°C - 60' Wygrzew do 78°C Filtracja i wysładzanie: Ryszard Rynkowski śpiewał o tym w czołówce tasiemca "Klan". Tak bym to określił. Była trochę za mała objętość młóta. Gotowanie i chmielenie: Łączny czas 60' Simcoe, 20 g - 60' Simcoe, 20 g - 30' Simcoe, 20 g - 10' Simcoe, 20 g - 0' Fermentacja: Planowo - 2 tygodnie, start w piwnicy, dofermentowanie w domu. Fermentacja 10 XII powoli ruszała, na tyle powoli że się zacząłem trochę niepokoić. W obawie, że drożdże nie dadzą rady 11 XII wiadro wystawiłem na kilka godzin do domu. Niepotrzebnie. Wiadro wróciło do piwnicy i tam sobie fermentuje. 14 XII albo 15 XII trafi do domu, żeby spokojnie odfermentowało. Odfermentowało do 3°Blg. Rozlew: 18 II 2016 - zabutelkowano z dodatkiem 168 g cukru białego. Wyszło 40 butelek 0,5 l i 15 butelek 0,65 l. Uwagi: Na etapie butelkowania wędzonki nie czuć. Edytowane 18 Lutego 2016 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) Popraw sobie pilzneński na pszeniczny, chyba, że to taki eksperyment - American Wheat bez pszenicy. edit: W sumie po przemyśleniu to może być wędzony dębem pszeniczny. Edytowane 9 Grudnia 2015 przez Jasiu Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Popraw sobie pilzneński na pszeniczny, chyba, że to taki eksperyment - American Wheat bez pszenicy. edit: W sumie po przemyśleniu to może być wędzony dębem pszeniczny. Dzięki za czujność. Wędzony jest jęczmienny, a ten na "p" pszeniczny. Podobnego byka strzeliłem w poprzedniej warce zamiast Bohemian Pils Weyermanna napisałem zwykły pilzneński Strzegom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Zapis warki z wczoraj. Postanowiłem zrobić eksperyment i uwarzyć marcowe 100% wiedeński. Warka No. 78 - Marcowe IV Zakładana objętość: 45 l/45 l Zakładany ekstrakt: 14°Blg/14°BlgSurowce fermentowalne: Słód wiedeński, Steinbach - 10 kg Chmiele: Iunga - 30 g Lubelski - 60 g Drożdże: Wyeast 2308 "Munich Lager" - gęstwa. Zacieranie: 62°C - 15' Dekokcja 72°C - 20' Wygrzew do 78°C Filtracja i wysładzanie: Bardzo sprawnie i bez problemów. Gotowanie i chmielenie: Łączny czas 60' Iunga, 20 g - 60' Lubelski, 20 g - 30' Lubelski, 20 g - 15' Fermentacja: Planowo - 3-4 tygodnie w piwnicy. Drożdże zadane 12 XII 2015 około 15:00. 13 XII 2015, 10:30- widoczne objawy fermentacji. Rozlew: 5 IV 2016 pierwsza partia zakegowana z dodatkiem 82 g cukru białego. Uwagi: Taki zasyp jak dla mnie jest ok. Próbka po lagerowaniu smakowała bardzo dobrze. Po co kombinować? Wystarczy słód dobrej jakości i dekokcja. Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Dobry wieczór, coś się popsuło i nie było mnie słychać... Ale wracam do warzenia i mam nadzieję przebić zeszły rok pod względem ilości uwarzonych warek oraz, przede wszystkim, jakości uwarzonych piw. Nie przedłużając jednak. Na warsztat miałem wziąć Biere de Garde według receptury Michaela Tonsmeira, znanego w sieci jako Mad Fermentationist, jednak wraz z warzeniem zmieniłem trochę założenia. (link do receptury) Warka No. 79 - Biere de garde Zakładana objętość: 30 l/25 l Zakładany ekstrakt: 18°Blg/22°BlgSurowce fermentowalne: Słód pilzneński, Strzegom - 7,0 kg Słód monachijski, Bestmalz - 2,0 kg Słód Biscuit, Brewferm - 0,4 kg Słód Aromatic, Bestmalz - 0,4 kg Słód Carahell, Weyermann - 0,2 kg Słód Carafa II Special, Weyermann - 0,05 kg Chmiele: Iunga - 40 g Drożdże: Wyeast 3725 "Biere de garde" - przepłukana gęstwa. Zacieranie: 65°C - 60' Wygrzew do 78°C Filtracja i wysładzanie: Uwag brak. Gotowanie i chmielenie: Łączny czas 90' Iunga, 25 g - 75' Iunga, 15 g - 25' Fermentacja: Planowo - 3 tygodnie, start w piwnicy, dalej w domu, gdzie panuje około 20°C. Drożdże zadane 12 I 2016 około 23:00. 14 I 2016 - Objawy fermentacji widoczne bez otwierania wieka. Temperatura otoczenia jakieś 8-10°C. Rozlew: Uwagi: Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Brakuje mi tu zapisków z degustacji popełnionych przez Ciebie warek. Najbardziej ciekaw jestem efektów klonowania Heady Topper. Minęło już trochę czasu, ale może zapisałeś gdzieś swoje odczucia z degustacji? Podziel się nimi z nami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Ostatecznie nie było czym - w piwie wyszła lekka infekcja wynikająca prawdopodobnie ze złego użytkowania drożdży. Poza tym w aromacie wyszły ostatecznie skarpety, więc piwo uznałem za nieudane i nie było się czym chwalić. ,) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Postanowiłem zrobić taką małą fotorelację [zdjęcia będą jutro wieczorem, jak je zrzucę z kalkulatora] z produkcji soku jabłkowego bez użycia zaawansowanych (i drogich) narzędzi, którą każdy może zastosować u siebie. Tutaj możecie o tym przeczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) Dawno nic nie warzyłem. W między czasie powstał cydr, którego opis powstawania miałem zamieścić na swoim blogu (mam nadzieję, że dziś się uda). Piwo zainspirowane opisem kategorii na XIV konkurs PSPD. Jak wyjdzie odpowiednio to pojedzie na konkurs, a jak nie, to i tak się wypije. Warka No. 80 - Wędzony pils Zakładana objętość: 30 l/29 l Zakładany ekstrakt: 12°Blg/12°BlgSurowce fermentowalne: Słód pilzneński, Strzegom - 3,5 kg Słód wędzony, Steinbach - 2,0 kg Słód Carapils, Bestmalz - 0,3 kg Chmiele: Iunga - 50 g Żatecki - 26 g Lubelski - 14 g Drożdże: Wyeast 2001 "Urquell Lager" - gęstwa Zacieranie: 62°C - 30' Pobranie dekoktu i gotowanie go przez 10 minut, 72°C - 20' Wygrzew do 78°C Filtracja i wysładzanie: Gotowanie i chmielenie: Łączny czas 90' Iunga, 15 g - 60' Iunga, 35 g - 30' Żatecki, 40 g - 10' Fermentacja: Planowo - 3-4 tygodnie w piwnicy, potem około miesiąca lagerowania i do butelek i kega. Drożdże zadane 18 II 2016 około 19:30. Rozlew: Uwagi: Edytowane 18 Lutego 2016 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Warka No. 81 - Hoppy Pils I * Zakładana objętość: 30 l/XX l Zakładany ekstrakt: 12°Blg/xx°BlgSurowce fermentowalne: Słód pilzneński, Strzegom - 5,5 kg Słód Carapils, Bestmalz - 0,3 kg Chmiele: Iunga - 75 g Equinox - 50 g Amarillo - 50 g Drożdże: Wyeast 2001 "Urquell Lager" - gęstwa Zacieranie: 62°C - 30' Pobranie dekoktu i gotowanie go przez 10 minut, 72°C - 20' Wygrzew do 78°C Filtracja i wysładzanie: Okejos. Gotowanie i chmielenie: Łączny czas 60' Iunga, 15 g - 60' Iunga, 35 g - 30' Equinox, 25 g - 0' Iunga, 25 g - 0' Amarillo, 25 g - 0' Chmielenie na zimno: Equinox, 25 g Amarillo, 25 g Fermentacja: Planowo - 3-4 tygodnie w piwnicy, potem około miesiąca lagerowania i do butelek i kega. 19 II 2016 - Drożdże zadane około godziny 20:00. 5 IV zlane na krótkie lagerowanie. Nie wiem czy wpakuję je do kega czy tylko butelki. Nie zmierzyłem ektraktu. Rozlew: Uwagi: *- To mój pierwszy taki eksperyment, ale na pewno nie ostatni. Zapowiada się bardzo dobrze. Zobaczymy co się stanie po chmieleniu na zimno. Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Plan działania na jutrzejsze popołudnie. Nadaję owej warce numer "I", bo ostatnio jak bawiłem się z tym stylem, to "niestety" wyszedł mi imperialny porter bałtycki (patrząc po ekstrakcie). Ogólnie staram się nie przesadzać z dekokcją, bo ostatnio wyszło ciut za słodko. Warka No. 82 - Porter Bałtycki I Zakładana objętość: 25 l/25 l Zakładany ekstrakt: 20°Blg/22°BlgSurowce fermentowalne: Słód monachijski, Soufflet - 4,4 kg Słód wiedeński, Steinbach - 2,6 kg Słód pilzneński, Strzegom - 1 kg Słód Biscuit, Castle - 450 g Słód karmelowy 300 EBC, Strzegom - 300 g Słód Caraaroma, Weyermann - 300 g Słód Caramunich II, Weyermann - 170 g Słód Carafa I Special, Weyermann - 300 g Słód Carafa III, Weyermann - 300 g Chmiele: Iunga - 40 g Lubelski - 60 g Drożdże: Wyeast 2308 "Munich Lager" - gęstwa. Zacieranie*: 62°C - 30' Pobranie dekoktu i gotowanie go przez 10 minut, 72°C - 20' Wygrzew do 78°C Filtracja i wysładzanie: Mocne i gęste piwo leciało wolniej niż "normalne". Gotowanie i chmielenie: Łączny czas 90' Iunga, 40 g - 60' Lubelski, 30 g - 30' Lubelski, 30 g- 10' Fermentacja: Planowo - 3-4 tygodnie w piwnicy, potem około dwa miesiące lagerowania. Lagerowane przez jakieś 5 miesięcy! Rozlew: Rozlane do 10 butelek 0,5 l (z dodatkiem 14 g cukru) oraz do kega (dodane 40 g cukru). Uwagi: Stwierdzam, eureka!, że dekokcja zwiększa wydajność. Jest z tym trochę roboty, ale każde piwo, które zacierałem dekokcyjnie mogę zakładać wydajność na poziomie 80% wg Brewtargeta. Over. Edytowane 28 Września 2016 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) Warka No. 83 (kooperacyjna) - American Pale Ale Zakładana objętość: 20 l/20 l Zakładany ekstrakt: 11°Blg/11°BlgSurowce fermentowalne: Słód monachijski, Strzegom - 3 kg Słód pszeniczny, Strzegom - 1 kg Słód Carahell, Weyermann - 0,3 kg Chmiele: Chinook (szyszka)- 50 g Citra - 50 g Simcoe - 50 g Dodatki Curacao - ?* Drożdże: US-05 zadane prosto z saszetki. Zacieranie*: 66°C - 60' Wygrzew do 78°C Filtracja i wysładzanie: Z racji, tego, że nie warzyłem na swoim sprzęcie powróciłem do korzeni. Filtracja na wężyku przebiegła bardzo sprawnie. Gotowanie i chmielenie: Łączny czas 60' Chinook, 30 g - 60' Curacao, ? g - 5' Citra, 25 g - 0' Simcoe, 25 g - 0' Chmielenie na zimno: Łaczny czas - około 7 dni w niskiej temperaturze (piwnica). Citra, 25 g Simcoe, 25 g Chinook, 25 g Fermentacja: Planowo - 2-3 dni w piwnicy, dogrzewane kablami grzewczymi do około 15°C, następnie przeniesienie do domu, gdzie jest 18°C. 13 III 2016 - założyłem na fermentor kabel grzewczy, aby piwo dogrzać do tych 15°C. Fermentacja wieczorem ruszyła z kopyta. 14 III 2016 - W piwnicy roztacza się aromat amerykańskiego chmielu - znaczy się, bardzo dobrze, wieko fermentora wybrzuszone. 1 IV 2016 - piwo zlane na chmielenie na zimno, odfermentowało do 3°Blg. Rozlew: Uwagi: Przy warzeniu tego piwa pobiłem swój osobisty rekord - co prawda było to warzenie kooperacyjne, ale o zaczynając o 8 o 12:40 było już praktycznie w w wiadrze z drożażami u mnie w piwnicy. *- Nie zważyliśmy ile tej skórki było. Powinno przyjemnie uzupełnić aromat piwa. Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 A dziś przyszła pora na dawno nie robioną u mnie rzecz (od dłuższego czasu jechałem na gęstwie albo nie warzyłem) - starter. Niestety nadal bez mieszadła magnetycznego, ale z mieszaniem manualnym, mnożą się Wyeast 3463 "Forbidden Fruit". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) Czas zrobić użytek ze startera. Witbier trochę z resztek, bo większość przypraw mi się skończyła, więc zobaczymy co z tego wyjdzie. Warka No. 84 - Witbier V Zakładana objętość: 25 l/26 l Zakładany ekstrakt: 11°Blg/11°BlgSurowce fermentowalne: Słód monachijski, Strzegom - 2,5 kg Pszenica niesłodowana - 2,5 kg Chmiele: Iunga - 15 g Dodatki Curacao - 2 g Skórka pomarańczy słodkiej - 8 g Kolendra - 10 g Drożdże: Wyeast 3463 "Forbidden Fruit" - starter. Zacieranie*: Kleikowanie pszenicy 62°C - 30' 72°C - 30' Wygrzew do 78°C Filtracja i wysładzanie: Okejos. Gotowanie i chmielenie: Łączny czas 60' Iunga, 15 g - 60' Przyprawy - 5' Fermentacja: Planowo - 2-3 tygodnie od początku w domu, gdzie panuje temperatura 18-20°C. Następnego ranka od zadania drożdży objawy fermentacji były widoczne. Rozlew: Rozlano do kega i 14 butelek z dodatkiem 129 g cukru białego. Piwo odfermentowało do 2°Blg. Uwagi: Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Gęstwy kawałek odstąpisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Gęstwy kawałek odstąpisz ? Nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 git malina to ja pyknę może imperialnego witka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Też się przymierzam do czegoś takiego. Będziesz chmielił amerykańcami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 no bym sypnął cascade i amarillo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Dobry wybór. Ja rozważam wersję bardziej klasyczną, coś w stylu Grand Cru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 mi smakuje viva la wita stąd pomysł na takie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Chyba trzeba będzie porównać wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się