Kamill Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 zrobiłem pilsa bohemskiego zbliżónego do tego przepisu (za udostępnienie dziękuję) http://www.wiki.piwo.org/Pilzner_Bohemski_%28Wy%C5%82udzkie_Pe%C5%82ne%29,_Czes%C5%82aw_Dzie%C5%82ak_%28Dagome%29 w skaładzie lekko zmodyfikowałem jedynie proporcje i dodałem drożdze te: http://www.sklep.piwowin.pl/BREWGO_01_Biowin-615.html 2 paczki na 45 litrów piwa. Brzeczkę pozostawiłem na 3 tyg na burzliwej w temp 12 -15 C, dzisiaj przelewałem na cichą i wszystko w porządku oprócz koloru , który wychodzi taki ciemniejszy niż na pilsa przystało? takie EBC w granicach 20-25 dlaczego tak jest , moje hipotezy: a) złe drożdze? b) zbyt wysoka temp. fermentacji burzliwej ? (zgodnie z instrukcją opakowania temp odpowiednia, miejsce fermentacji piwnica) c) zbyt długa burzliwa? d) zakażanie ? ( femrentowane w dwóch pojemnikach i w każdym ten sam kolor) e) wszystko ok , kolor po cichej wróci do pilsowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Kolor bierze się wyłącznie ze słodu i drożdże nie mają z tym nic wspólnego. Dekokcja trochę przyciemni piwo, ale żeby aż do 20 EBC podjechało, to chyba nie aż tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 podaj dokładny skład bo inaczej to wróżymy z fusów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 (edytowane) Przepis typowy dla pilsa, więc tylko dekokcja mogła go przyciemnić. Przepis z wiki Edytowane 2 Listopada 2013 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Napisz jeszcze jak oceniałeś kolor. W jakim naczyniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 dokładny skład to : 8 kg pilzneńskiego 0,5 carapils 0,2 zakwaszający kolor http://pl.wikipedia.org/wiki/EBC_%28barwa_piwa%29 ocenione w piwnicy w naczyniu białe i zółte wiadro fermentacyjne , lampa 100Wat , żaden słód nie miał powyżej 10 EBC w tym pilzneński - zdecydowanie główny słód ma około 4 EBC i ten kolor mnie dziwi, bo jak robiłem ostatnio FAHa podobny zasyp to kolor wyszedł jak trzeba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 A słodów nie pomyliłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Po przelaniu do szklanki kolor będzie ok W fermentatorze zawsze wydaje się, że jest ciemniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 A słodów nie pomyliłeś ? A słodów nie pomyliłeś ? ha dobry trop , ale: nic na stanie nie miałem żeby pomylić, a w zamówieniu ze sklepu wszytko się zgadzało (10 kg pilzneńskiego , 0,5 kg carpilis, 0,5 zakwaszającego plus drożdze x 2 ) , ale pyt czy w sklepie nie pomylili ... bo faktycznie kolor wygląda na pale ale.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Nigdy nie oceniaj koloru w fermentorze. Objętość, a właściwie wysokość słupa cieczy robi swoje. Tak jak pisał Olo w szklance kolor będzie dużo jaśniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 sorry za OT Sposób użycia: - zawartość saszetki wsyp do 100 ml wody o temperaturze ok. 30ºC i wymieszaj - po 10 minutach wlej do wcześniej przygotowanej brzeczki waga netto: 7 g zawsze było że nie mieszaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się