br.an.tr Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Warka 13 Belgian Amber Abbey 15 blg 2014.07.05 Składniki: - Pilzneński 3,7 kg - Monachijski 1,9 kg - Abbey 0,7 kg Chmiele -20g Saaz -13g H.Mittelfruh Drożdże -Safbrew t-58 gęstwa Zacieranie: woda do zasypu 22l 49C zasyp 65C 50min 73C 10min 79C 2 min Wysładzanie: Na początku leciało 18Blg Woda w temperaturze 78 C 5l+5l+5l+5L na końcu leciało 6Blg Wyszło 32l 12Blg Chmielenie Gotowanie 90min Saaz 20g po 15 min H.Mittelfruh 13g po 75min Po gotowaniu wyszło 25l 15Blg Fermentacja Drożdże zadałem w 17C 16 łyżek Burzliwa 22c Przelanie na fermentacje cichą 17.07.2014 Zeszło do 3 Blg. Rozlew do butelek 2014.07.24. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 28 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Warka 14 Żytnie 2014.09.04 Składniki: - Żytni 2,5kg - Monachijski 1,25kg - Pale Ale 1kg - Żytni Karmelowy 0,25 Chmiele - Lubelski 44g Drożdże -Fermentis WB-06 Zacieranie: woda do zasypu 17,5l 58C zasyp 53C 10 min 63C 30 min 72C 40 min 78C 5min Wysładzanie: Na początku leciało 17Blg Woda w temperaturze 78 C 5l+5l+5l+5L na końcu leciało 3Blg Wyszło 31l 10Blg Chmielenie Gotowanie 70min Lubelski 30g po 10min Lubelski 14g po 60min Po gotowaniu wyszło 24l 13Blg Fermentacja Drożdże zadałem w 19C Burzliwa 19c Przelanie na fermentacje cichą 16.09.2014 Zeszło do 2 Blg. Rozlew do butelek 2014.09.24. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki. Uwagi Po zacieraniu i przed filtracjo musiałem wyjść na parę godzin. Jak przyszedłem musiałem podnieść zacier do odpowiedniej temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Warka 15 Belgian christmas beer 2014.09.17 Składniki: - Pilzneński 4kg - Coffee 1kg - Monachijski 25EBC 2kg - Crystal 150 EBC 1kg Chmiele: - Admiral 15g - Brewers Gold 15g Dodatki: - Cynamon mielony 7g - Laska wanilii 2 sztuki - Przyprawa do piernika 20g - Suszone śliwki 150g - Suszone jabłka 135g - Glukoza 300g Drożdże -Safbrew t-58 Zacieranie: woda do zasypu 28l 73C zasyp 65C 50min 73C 20min 79C 2min Wysładzanie: Na początku leciało 19,5 Brix Woda w temperaturze 78 C 3l+3l+3l+2L na końcu leciało 10Brix Wyszło 27l 17Brix 15Blg Chmielenie Gotowanie 90min Admiral 15g po15min Brewers Gold 15g po75min 10minut przed końcem chmielenia dodałem dodatki. Jedna laska wanilij starta. Po gotowaniu wyszło 18l 21,5 Brix 21Blg Fermentacja Drożdże zadałem w 17C Burzliwa 17c Przelanie na fermentacje cichą 3.10.2014 (do szklanego balonu) i dodanie jednej laski wanilij pociętej. Wcześniej namoczonej w wódce na 3 dni . Pomiar 7Blg 14 Brix Uwagi Podczas zacierania i podnoszenia temperatury do 73C. Była przerwa w dostawie prądu na 1h 25min. Jak dali energie to od razu podniosłem zacier do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) Warka 16 Pszeniczne 2014.09.22 Składniki: - Pszeniczny 3,1kg - Pilzneński 1,9kg - Kamerowy jasny 0,25kg Chmiele - Lubelski 25g Drożdże -Fermentis WB-06 gęstwa Zacieranie: woda do zasypu 18l 51C zasyp 46C 15 min 63C 25 min 72C 40 min 78C 10min Wysładzanie: Na początku leciało 17Blg, 19brix Woda w temperaturze 78 C 5l+5l+5l+5L na końcu leciało 2Blg 4brix Wyszło 31l 11,5Blg 12,5brix Chmielenie Gotowanie 60min Lubelski 25g przed 60min Po gotowaniu wyszło 24l 13Blg 14 brix Fermentacja Przelanie na fermentacje cichą 02.10.2014 Zeszło do 2,5 Blg. Rozlew do butelek 2014.10.06. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki. Edytowane 9 Listopada 2014 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Warka 17 Polska IPA 2014.11.5 Składniki: - Pale Ale 5kg - Kamerowy czerwony 0,5kg Chmiele - Lubelski 100g - Lunga 50g - Sybilla 100g Drożdże -Safale s-04 Zacieranie: woda do zasypu 19.25l 74C zasyp 67C 50 min 72C 15 min 78C 5 min Wysładzanie: Na początku leciało 18Blg, 19,5brix Woda w temperaturze 78 C 5l+5l+5l+5L na końcu leciało 3Blg 4.5brix Wyszło 31l 12Blg 13brix Chmielenie Gotowanie 65min Lunga 60min 50g Sybilla 25g Lubelski 25g pot koniec 10 min Po gotowaniu wyszło 24l 14Blg 15 brix Fermentacja Przelanie na fermentacje cichą 16.11.2014 i dodanie 50g sybilla i 50g lubelski Zeszło do 4Blg. Rozlew do butelek 2014.11.19. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki. Warka 18 Mild Ale 2014.11.18 Składniki: - Mild 3,75kg - Crystal 200 0,65kg - Chocolate 0,2kg Chmiele - Fuggles 38g Drożdże -Gęstwa Safale s-04 Zacieranie: woda do zasypu 18l 74C zasyp 68C 70 min 68C 10 min (dodanie słodu Chocolate) 78C 10 min Wysładzanie: Na początku leciało 16Blg, 17,2brix Woda w temperaturze 78 C 5l+5l+5l+5L na końcu leciało 2,5Blg 4.5brix Wyszło 31l 9Blg 10brix Chmielenie Gotowanie 65min Fuggles 38g po 3min od początku gotowania Po gotowaniu wyszło 26l 11Blg 12 brix Fermentacja Przelanie na fermentacje cichą 27.11.2014 Zeszło do 4Blg. Rozlew do butelek 2014.12. 03 Dodanie 3g glukozy do każdej butelki. Warka 19 Sweet Stout 2014.11.20 Składniki: -Pale Ale 4,6kg - Karmelowy ciemny 0,5kg - Chocolate 0,44kg - Palone ziarno jęczmienia 0,25kg Chmiele - Northdown 31g Drożdże -Gęstwa Safale s-04 Dodatek - Laktoza 625g Zacieranie: woda do zasypu 18l 74C zasyp 68C 70 min 68C 12 min (słody ciemne) 78C 5 min Wysładzanie: Na początku leciało 19,5Blg, 20,5 brix Woda w temperaturze 78 C 5l+5l+5l+5L na końcu leciało 3,5Blg 4.2brix Wyszło 32l 12Blg 12,5brix Chmielenie Gotowanie 70min Northdown 31g po 10min Laktoza 625g na 15min przed koncem Po gotowaniu wyszło 24l 16Blg 17 brix Fermentacja Przelanie na fermentacje cichą 1.12.2014 Zeszło do 7Blg. Rozlew do butelek 2014.12. 05 Dodanie 3g glukozy do każdej butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Dodano nowy sprzęt do browaru. Śrutownik z makaroniarki. Informacje w drugim poście. Edytowane 6 Stycznia 2015 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) Warka 20 8.12.2014 Irish Red Ale (Czerwony topór), Krzysztof Fidler (Infam) 12Blg 25l 8.12.2014r Słody pilzneński 4160g monachijski 410g pale ale 208g caraamber 250g carared 420g caramunich II 21g Chmiel Marynka 9g Challenger 17g Dodatki Mech irlancki 5g Drożdze Wyeast 1084 Irish Ale Zacieranie 5469g (słodu) 19141,5l (tyle wody) 20 minut w 52°C 40 minut w 66°C 30 minut w 72°C Wysładanie 18brix 5l+5l+5l+5l 4brix 32l 11blg 11,5brix Czas gotowania 60 minut Chmielenie 9g Marynki - 60 minut 10g Challenger - 30 minut 7g Challenger - 10 minut mech irlandzki - 10 minut 27l 12,5blg 13brix Fermentacja Fermentacja burzliwa się skończyła 18.12.2014 Temperatura wyskoczyło powyżej 20c Fermentacja cicha 23.12.2014 spadło do 2blg 6,5brix Rozlew Refermentacja: glukoza ok. 3g./but Moim zdaniem przerwa w zacieraniu 20min w 52c jest za długa trzeba było zrobić 10min Warka 21 29.12.2014 Red Irish ale pilzneński 5kg karmelowy czerwony 0,5kg bursztynowy 350g caraamber 265g carared 76g caramunich II 60g chmiel soverigne 50g mech irlandzki 5g Zacieranie 22l 6,25kg + 1,5ml kwasu fosforowego Zasyp 72c 66c 40min 72c 30mn 78c 5min Wysładzanie +1,5ml kwas fosforowy (na 20l wody do wysładzania) 19brix 5l+5l+5l+5l 5brix 32l 11blg 11,2brix Chmielnie 60min mech irlandzki 5g 10 minut przed końcem gotowania Soverigne 50g 5 minut końcem gotowania 24l 14blg 15brix Zadałem gęstwę Wyeast 1084 Irish Ale Burzliwa 17,5c Cicha 17,5c 9.1.2015r 8brix 4blg Rozlew 14.1.2015r 3,5blg 8brix Edytowane 7 Lutego 2015 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Warka 22 16.02.2015Pilzneński 1kgPale ale 1kgWiedeński 1kg Palony (słód) 100g chmiel soverigne 50,9 g Challenger 25,5gCukier 1,75 kgZacieranie 19l 3kg + 2ml kwasu fosforowegoZasyp 70c66c 60min (50min słody palone)78c 5minWysładzanie +2ml kwas fosforowy (na 20l wody do wysładzania)11,5brix 5l+5l+5l28l 8brix dodałem 2l wody 30l 7brix Chmielnie 65minChallenger 25,5g po 5 min Soverigne 50,9g po 50min i cukier 1,75kg 24l 14brix Zadałem gęstwę Wyeast 1084 Irish AleBurzliwa 17,5c Warka 23 17.02.2015 PilsPilzneński 4,4kgMonachijski 0,6kg chmiel Lubelski 38g Marynka 50g Mech Irlandzki 5g Zacieranie 19l 5kg Zasyp 47cpodnieść 52c 52c 10min 63c 30min 72c 30min 78c 10minWysładzanie 17brix 5l+5l+5l+5l32l 12,5 brix Chmielnie 60minMarynka 25g od początku Marynka 25g 30min przed końcem Lubelski 38g 20min przed końcem Mech Irlandzki 5g 12min przed końcem 24l 14 brixZadanie startera 1200ml saflager w-34/70 w temperaturze 15c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Warka 24 6.3.2015 Oktoberfest Bier Wiedeński 2,5kg Monachijski 3,1kg Karmelowy jasny 0,25kg chmiel Perle 43g H.Hersbrucker 20g Zacieranie 20l 5,85 kg + 2ml kwasu fosforowego Zasyp 57c 54c 10min (miało być 52c) 63c 30min 73c 45min 78c 10min Wysładzanie + 2ml kwas fosforowy (na 20l wody do wysładzania) 19,5brix 5l+5l+5l+5l 32l 14brix 5,5ph Chmielnie 70min Perle 43g po 10min od początku gotowania H.Hersbrucker 20g 15min przed koncem 26l 14,8 brix Zadanie gęstwy saflager w-34/70 w 13c 28.3.2015 przelanie do butelek 3,5 blg Warka 25 6.3.2015 Stout owsiany wędzony Pilzneński 4kg Monachijski typ 2 Karmelowy 600 0,2kg Jęczmień prażony 0,2kg Płatki owsiane 200g Wędzony 1kg best rauch Marynka 50g Zacieranie 24l 6,9kg 53,40c 10min (miało być 52c) 63c 40min 72c 30min (wsypanie słodów palonych ) 78c 5min Wysładzanie 19 brix 5l+5l+5l+5l 32l 14,5brix Chmielnie 60min Marynka 50g od początku gotowania 25l 16,2 brix Safale S-04 w 16c 16.3.2015 przelanie na cichą 30.3.2015 4blg rozlew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Warka 26 31.3.2015 Oktawia APA single hopPale Ale 4,8kg Caramunich II 245g Bursztynowy 155g Pszenica 200g Oktawia szyszka 200g Mech Irlandzki 5gZacieranie 19l 5,4kg 2,5 ml kw fosforowegoZasyp 72,8c 66,80c 60min 78c 5minWysładzanie 2,5ml kw fosforowego 19 brix 5l+5l+5l+5l31l 12brixChmielnie 60minOd początku 40g po 30 min 32g po 50 mech irlandzki 5g po 55 min 32g 20l 14 brix Drożdże Safale s-05 fermentacja 16c11.04. 2015 3blg dodanie 100 g chmielu 17.04.2015 3blg rozlew 18l 92g glukozy Warka 27 29.4.2015 RISPale Ale 5,954kg Karmelowy 30 0,2kg Karmelowy 150 0,2 Czekoladowy ciemny 0,2kg Palony Jęczmień 0,2kg Caramunich II 175g Pilzneński 615g Monachijski 640g Cukier kandyzowany ciemny 0,5kg Cukier kandyzowany jasny 0,5kg Chmiel Marynka szyszka 50gZacieranie 28,77l 8,22kg Zasyp 57,60 53,86c 10min 63c 40min 72c 30min (po 15 min słody ciemne) 78c 5minWysładzanie 20 brix 5l+5l+5l+5l31l 17brixChmielnie 60minOd początku marynka 50g 10 minut przed końcem dodanie cukru kandyzowanego ciemnego i jasnego 21,5brix 25l Drożdże Safale s-04 dwie paczki fermentacja 16c20.5.2015 5,5 blg przelanie na cichą 29.5.2015 5,5 blg butelkowanie 24l 101,30g glukozy Edytowane 1 Lipca 2015 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Warka 28 6.5.2015Wood Aged Beer Karmelowy 600 1kgPilzneński 5kg Monachijski 1kg Płatki dębowe Amerykańskie mocno opiekane 50g Płatki dębowe Francuskie średnio opiekane 50g Chmiel Vital 50gZacieranie 25,2l 7,2kg 3ml kw fosforowegoZasyp 45,2c 43c 10min52c 10min63c 40min72c 30min 78c 5minWysładzanie 3ml kw fosforowego18,5 brix 5l+5l+5l+5l31l 14brixChmielnie 60minOd początku vital 50g21,5brix 25lDrożdże Safale s-05 21.5.2015 3 blg przelanie na cichą dodanie płatków dębowych1.6..2015 3 blg butelkowanie 23l 133,58g glukozy Warka 29 20.5.2015Bourbon Scotch Ale Karmelowy 600 1kgPilzneński 3kg Karmelowy czerwony 2kg Płatki po beczce bourbon 50gChmiel Herkules 50gZacieranie 23,7l 6,7kg 3ml kw fosforowegoZasyp 52,86c 52c 10min63c 40min72c 30min 78c 5minWysładzanie 3ml kw fosforowego18 brix 5l+5l+5l+5l31l 11,2brixChmielnie 60minOd początku Herkules 50g13,8brix 24lDrożdże Safale s-05 3.6.2015 5 blg przelanie na cichą dodanie płatków 12.6.2015 3 blg butelkowanie 23l 138,19g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 (edytowane) Warka 30 20.5.2015Grodziskie v2 BEST Rauch - Wędzony 1,5kg Pszenica 1kg Pale Ale 1kg Chmiel Marynka szyszka 30g Sybilla szyszka 30g Lubelski szyszka 40g Zacieranie 19l 3,5kg 2ml kw fosforowegoZasyp 67c63c 35min72c 30min77c 10minWysładzanie 2ml kw fosforowego13,5 brix 5l+5l+5l+5l31l 7brixChmielnie 60minMarynka 30g od początku Sybilla 30g po 30min Mech Irlandzki 5g (uwodniony) po 47min Lubelski 40g po 50min 24,5l 8,5 blg 9brix Drożdże safbrew s-33 Edytowane 5 Lipca 2015 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Warka 31 7.07.2015 Witbier Pilzneński 4kg Pszenica niesłodowana 1kg Płatki owsiane błyskawiczne 300g Jałowiec 25g Kolendra 25g Curacao20g Skórka słodkiej pomarańczy 20g Chmiel Lubelski 50g szyszka Mech Irlandzki 5g Zacieranie 5kg 19l 2,5ml kw fosforowy Zasyp 68.4c 63c 35min 72c 35min 78c 5min Wysładzanie 2,5ml kw fosforowy 18brix 5l+5l+5l+5l 32l 10,5brix Chmielenie 62min 15min przed końcem dodanie Lubelskiego 50g 13min przed końcem mech irlandzki 5g 10min przed końcem Jałowiec 25g Kolendra 25g Curacao 20g Skórka słodkiej pomarańczy 20g 24l 11.5 brix Gęstwa s-33 w 16c 25.07.2015 rozlew 4blg 23l 156,43g glukozy Warka 32 22.07.2015 Belgian Pale Ale Pale Ale 2,9kg Monachijski 1,2kg Karmelowy 30 300g Karmelowy 150 300g Pszenica 300g Kech Irlandzki 5g Chmiel Marynka 35g szyszka Sybilla 35g szyszka Zacieranie 5kg 19l 2,5kw fosforowy Zasyp 69.8c 64c 20min 72c 45min 78c 5min Wysładzanie 2,5 kw fosforowy 18brix 5l+5l+5l+5l 31l 10,5 brix Chmielenie 60min po 30min marynka 35g po 50min sybilla 35g 24l 11,5brix Drożdże Belgijskie pagórki FM26 zrobiony starter . 11.07.2015 3blg rozlew 23l 160.19g Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 33 07.07.2015 Belgian Pale IPA Pale Ale 3kg Pilzneński 1,5kg Monachijski 1,5kg Bursztynowy 600g Pszenica 400g Chmiel Chinook 25g, Sumit 81,8g, Gracer 135,6g, Cascade 76g Zacieranie 7kg 24,5l 2,5kw fosforowy Zasyp 68.4c 63c 35min 72c 35min 78c 5min Wysładzanie 2,5 kw fosforowy 19brix 5l+5l+5l+5l 32,5l 12,5 brix Chmielenie 67min po 5 sumit 15g chinook 5g po 15 sumit 15g chinook 5g po 25 sumit 15g chinook 5g po 35 glacer 24g cascade 12g po 45 glacer 24g cascade 12g po 55 glacer 24g cascade 12g po 65 wyłączenie sumit chinook po 5g cascade 20g glacier 20g Wir pul sumit chinook po 5g cascade 20g glacier 20g 24l 15 brix 15 blg Drożdże Belgijskie pagórki FM26 gęstwa . 21.07.2015 4,5blg przelanie na cichą dodanie chmielu glacier 23,6g Sumit 26,8g Warka 34 04.09.2015 Stout czekoladowy Monachijski 5kg Karmelowy ciemny 100g Czekoladowy jasny i ciemny po 0,6 kg Jęczmień prażony 300g Pszenica 400g Chmiel Marynka 39,5g szyszka Sybilla 31,5g szyszka Lubelski 9g szyszka Mech Irlandzki 5g Kakao 230g Orzechy laskowe 200g Zacieranie 7kg 24,5l Zasyp 70c 66c 70min (55 min słody ciemne) 78c 5min Wysładzanie 19,2brix 5l+5l+5l+5l 32,5l 13,5 brix Chmielenie 64min po 5 Marynka 39,5g po 40 Sybilla 31,5g Lubelski 9g po 45 Mech irlandzki po 55 kakao 230g 25l 15,2 brix 15 blg Zadanie drożdży 16c hydratacja us-05 18.09.2015 5,5blg przelanie na cichą dodanie 200g orzechów wcześniej namaczane w wódce. 28.09.2015 5blg rozlew 23,5l 164,80 glukozy Warka 35 08.09.2015 Dzikie Monachijski 5kg Pale Ale 1,5kg Pszenica 500g Chmiel dziki mokry 0,5kg Mech Irlandzki 5,5g Zacieranie 7kg 21l 2,5ml kw fosforowy Zasyp 69.6c 66c 65min 78c 5min Wysładzanie 2,5ml kw fosforowego 20brix 5l+5l+5l+5l 32,5l 14,5 brix Chmielenie 67min po 5 150g dziki po 30 150g dziki po 48 mech irlandzki po 50 200g dziki po 55 trawa cytrynowa 24l 15,8 brix 15,5 blg Zadanie drożdży 17c hydratacja us-05 16.09.2015 4blg przelanie na cichą 2.10.2015 3blg rozlew 23 l 161,29 glukozy Edytowane 8 Grudnia 2015 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 36- 13.10.2015 Świąteczne Monachijski 1,7kg Pale Ale 1,7kg Pilzneński 1,7kg Pszenica 0,4 kg Karmelowy 600 0,7kg Czekoladowy jasny i ciemny po 0,4 kg Chmiel mokry lubelski, iunga 20g, sybilla 290g. sucha szyszka, iunga 12g Mech Irlandzki 6g Śliwka suszona 248g, Przyprawa do piernika 27g, wanilia laski 4 sztuki, cukier kandyzowany ciemny 600g Zacieranie 7kg 24,5l Zasyp 69,9c 64c 50min 73c 20min słody ciemne w 6 min 79c 2min Wysładzanie 20brix 5l+5l+5l+5l 32,5l 14 brix Chmielenie 65min po 18min 76g sybilla, 32 lubelski iunga po 41min 231g sybilla po 47min mech irlandzki po 53min przyprawy, dodatki 25l 16,5 blg 17brix Zadanie drożdży w 17c gęstwa us-05 26.10.2015 5 blg przelanie na cichą dodanie dwa laski wanilii wcześniej namaczane w wódce. 4.11.2015 4,5blg rozlew 23,5l 170,98 glukozy Warka 37- 27.10.2015 Hefe-Weizen Pilzneński 2,5 kg Pszenica 2,5 kg Chmiel Oktawia 44g szyszka Zacieranie 5kg 19l Zasyp 48.5c 45c 15min 62c 40min 72c 40min 79c 5min Wysładzanie 19brix 5l+5l+5l+5l 32 l 11 brix Chmielenie 63min po 5min Oktawia po 46min mech irlandzki 24l 11 blg 11,5brix Zadanie drożdży w 19c FM41 gwoździe i banany bez startera. 9.11.2015 3blg przelanie na cichą 17.11.2015 butelkowanie 2,5blg 23l 176,57g glukozy Warka 38- 13.11.2015 Hefe-Weizen herbatnikowy Pszenica 3 kg Monachijski 1,5 kg Pale Ale 1,5 kg Biscuit 1kg Chmiel Marynka szyszka 25g Lubelski szyszka 25g Mech irlandzki 6g Zacieranie 7kg 24,5l Zasyp 48.8c 45c 15min 62c 40min 72c 40min 79c 5min Wysładzanie 20brix 5l+5l+5l+5l 32,5 l 14 brix Chmielenie 60min po 5min marynka po 48 min mech irlandzki po 50 min lubelski 25,5l 15 blg 15brix Zadanie drożdży w 18c WB-06 uwodnione 28.11.2015 2,5blg rozlew 25l 196.39g glukozy Warka 39- 2.12.2015 Weizenbock (nie do końca w stylu) Pszenica 4 kg Pilzneński 2kg Karmelowy 200-400 ebc 400g Barwiący 1300-1600 100g Czekoladowy jasny i ciemny po 250g Chmiel Sybilla szyszka 40g Lubelski szyszka 40g Mech irlandzki 6g Zacieranie 7kg 24,5l 2ml kw fosforowego Zasyp 47.7c 44c 15min 52c 15min 63c 33min 72c 33min(słody ciemne w 15 min) 78c 5min Wysładzanie 2ml kw fosforowego 20brix 5l+5l+5l+5l 32,5 l 14,8 brix Chmielenie 61min po 30min sybilla po 47min mech irlandzki po 50min lubelski 25,5l 15 blg 15brix Zadanie drożdży w 18c WB-06 gęstwy z warki 38 Edytowane 8 Grudnia 2015 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 (edytowane) Warka 40 25.1.2016 Ogień Smoka Pilzneński 5kg Pale Ale 1,8kg Karmelowy czerwony 0,2kg Chmiel Aurora 60g Lubelski 35g Mech irlandzki 6g Chili Peperoncini całe kotanji Zacieranie 6kg 21l Zasyp 69.40c 63c 20min 72c 35min 78c 5min Wysładzanie 5l+5l+5l+5l 32,5 l 14 brix Chmielenie 65min po 30min Lubelski 35g Aurora 20g po 47min mech irlandzki po 50min Aurora 40g po 52min chili 16g 24,5l 15,9 blg 15,9brix Zadanie drożdży w 18c Mangrove Jack's M44 Od fermentowało do 3,5 blg 16g chili to za dużo dałem. Mocno pikantne. Trzeba było dać 8 g Warka 41 3.2.2016 Wielkanocne Pilzneński 1,5kg Pale Ale 1,5kg Wiedeński 1kg Monachijski 1kg Karmelowy czerwony 0,4kg Karmelowy 30 0,4kg Karmelowy 20-30 0,4kg Bursztynowy 0,4kg Chmiel Marynka 30g Sybilla 64g Mech irlandzki 5g Rodzynki 350g 2 laski wanilij Przyprawa do Piernika 27g kotani Zacieranie 7kg 24,5l Zasyp 70c 63c 35min 72c 20min 78c 5min Wysładzanie 18,5 brix 5l+5l+5l+5l 6brix 30 l 13,5 brix Chmielenie 64min po 10 min Marynka 30g po 30 min Sybilla 30g po 45 min Mech Irlandzki po 50 Sybilla 34g po 50 Przyprawy 23l 15 blg 15brix Zadanie drożdży w 18c S-04 Na cicho dałem 2 Laski wanilii Od fermentowało do 5 blg Warka 42 10.2.2016 Imperialna IPA Pilzneński 8kg Pale Ale 1kg Wiedeński 1kg Monachijski 1kg Pszenica 0.9kg Karmelowy czerwony 0,4kg Karmelowy ciemny 0,1kg Chmiel Magnat 50g ,Mandarina Bavaria 100g, Sumit 34g Zacieranie 11kg 38,5l 3ml kw fosforowego Zasyp 69,50c 63c 45min 72c 15min 78c 5min Wysładzanie 20,5 brix 5l+5l+5l+5l 17brix 30 l 19,5 brix Chmielenie 65min po 8 min 25g Magnat po 21 min 25g Magnat po 30 min 25g Madarin Bavaria po 40 min 25g Madarin Bavaria po 52 min 25g Madarin Bavaria po 53 min Mech irlacki na 0 Madarin bawaria i Sumint 22l 20,5 blg 21brix Zadanie drożdży w 18c gęstwy z warki 40 Od fermentowało do 4 blg Edytowane 10 Lipca 2016 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 (edytowane) Warka 43 19.2.2016 Stout Miętowy Pilzneński 5kg Pale Ale 1kg Karmelowy ciemny 0,5kg Jęczmień prażony 0,5kg Chmiel Marynka szyszka 50g Magnat 25g Aurora 10g Mięta pieprzowa 10g 5 saszetek Herbapol Zacieranie 7kg 24,5l Zasyp 74c 67c 70min razem ze słodami ciemnymi 78c 5min Wysładzanie 19,5 brix 5l+5l+5l+4l 30 l 15 brix Chmielenie 60min po 30 min Magnat 25g po 45min Marynka 50g po 52min Mięta na 0 Aurora 10g 25l 16 blg 16,5brix Zadanie drożdży w 16c gęstwy z warki 41 Od fermentowało do 5 blg Balans Mięty i słodów ciemnych był ok. Warka 44 29.03.2016 Witbier Pilzneński 2,5kg Pale Ale 1kg Pszenica niesłodowana 1,6kg Płatki błyskawiczne owsiane 200g i orkiszowe 200g Chmiel Magnat 11g, Polski cascade 25g Kolendra 30g Skórki Pomarańczy (Curacao 20g, słodkiej pomarańczy 20g, Bergamotki pomarańczy 10g) Suchy ekstrakt słodowy 117,8g, cukier 300g mech irlandzki 5g Zacieranie 4,5kg 19,25l 2ml kw fosforowego Zasyp 68,70c 62c 40min 72c 30min 78c 5min Wysładzanie 2ml kw fosforowego 15 brix 6l+4l+5l+5l 30,5 l 9 brix Chmielenie 63min po 5min Magnat przed końcem 13min mech irlandzki 5g przed końcem 10min przyprawy przed końcem 5min cascade polska, ekstrakt i cukier 26l 11brix Zadanie drożdży w 18c gęstwy Wyeast 3463 Od fermentowało do 2,5blg Warka 45 30.03.2016 Witbier Pilzneński 3kg Pale Ale 0,5kg Pszenica niesłodowana 1,6kg Płatki błyskawiczne owsiane 200g i orkiszowe 200g Chmiel Magnu 11g, Hallertau Tradition 25g Kolendra 20g Skórki Pomarańczy (Curacao 20g, słodkiej pomarańczy 20g, Bergamotki pomarańczy 10g) mech irlandzki 5g Zacieranie 5,5kg 19,25l 2ml kw fosforowego Zasyp 68,70c 62c 40min 72c 30min 78c 5min Wysładzanie 2ml kw fosforowego 18 brix 5l+5l+5l+6l 30,5 l 11 brix Chmielenie 63min po 5min Magnat przed końcem 15min mech irlandzki 5g przed końcem 12min przyprawy przed końcem 7min Hallertau Tradition 25l 11brix Zadanie drożdży w 18c gęstwy Wyeast 3463 Od fermentowało do 2blg Edytowane 10 Lipca 2016 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 (edytowane) Warka 46 10.04.2016 Witbier Pilzneński 3,5kg Pszenica niesłodowana 2,1kg Płatki błyskawiczne owsiane 400g Chmiel Magnu 14g Polski cascade 30g Kolendra 15g Skórki Pomarańczy i cytryny razem 40g mech irlandzki 5g Zacieranie 6kg 21l 2,5ml kw fosforowego Zasyp 68,70c 63c 40min 72c 30min 78c 5min Wysładzanie 2,5ml kw fosforowego 18,8 brix 5l+5l+5l+5l 30,5 l 12 brix Chmielenie po 5min Magnat przed końcem 13min mech irlandzki 5g przed końcem 9min przyprawy przed końcem 5min Polski cascade 25l 12brix Zadanie drożdży w 20c Safbrew Abbaye Od fermentowało do 2,5blg Warka 47 17.05.2016 Single Hop Cascade Polska Pale ale 4,5kg Pszenica 200g Karmelowy 300 300g Chmiel cascade polska 100g Zacieranie 5kg 19l 2,5ml kw fosforowego Zasyp 59,9c 55c 5min 64c 30min 72c 30min 78c 5min Wysładzanie 2,5ml kw fosforowego 17,8 brix 5l+5l+5l+5l 30 l 11 brix Chmielenie 61min 60min 10g 30min 10g 15min 10g 13min mech irlandzki na 0 30g 22l 12,5brix Zadanie drożdży w 16c Safbrew Abbaye Na cicho dodałem 40g cascade polska Od fermentowało do 2,5blg Warka 48 30.05.2016 Belgian Blond Ale Pilzneński 4,5kg Cara Blond 0,5kg Biscuit 0,4kg Aroma 0,3kg Chmiel Magnu 10g, Magnat 10g, H. Tradition 45g cukier kandyzowany jasny 0,5kg mech irladzki 5g Zacieranie 5,7kg 19.95 2,5ml kw fosforowego Zasyp 56,36c 52c 10min 63c 25min 72c 35min 78c 5min Wysładzanie 2,5ml kw fosforowego 20 brix 5l+5l+5l+5l 30,5 l 12 brix Chmielenie 63min 55min Magnat 10g magnu 10g 30min H. Tradition 10g 15min H. Tradition 10g 13min mech irlandzki 5min cukier kandyzowany 0,5kg na 0 H. Tradition 25g 22l 15brix Zadanie drożdży w 21c gęstwa z warki 47 Safbrew Abbaye Od fermentowało do 3blg Edytowane 10 Lipca 2016 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 (edytowane) Warka 49 19.06.2016 Torfiak Pilzneński 1kg Pale Ale 3kg Barwiący 350g Jęczmień prażony 350g Wędzony Belgia 1kg Chmiel Simcoe 20g Wgv 30g mech irladzki 5g Zacieranie 5,7kg 19.95 Zasyp 56,7c 52c 10min 63c 35min 72c 25min 78c 5min Wysładzanie 20 brix 5l+5l+5l+5l 30,5 l 12,2 brix Chmielenie 60min 55min Simcoe 10g 30min Simcoe 10g 13min mech irlandzki 10min wgv 10g na 0 wgv 20g 23,5l 13,5brix Zadanie drożdży w 16c Mangrove Jack's m42 Od fermentowało do 3blg Warka 50 4.07.2016 English Barleywine Pale Ale 7kg Monachijski 0,75kg Wiedeński 0,75kg Pszenica 0,5 kg Karmelowy 30 i 150 po 0,5kg Bursztynowy 30-70 0,5kg Czerwony 40-60 0,5kg Chmiel Wgv 40g mech irladzki 5g Melasa 500g cukier kandyzowany brązowy 500g i biały 100g Zacieranie 11kg 36,3l 3,5ml kw fosforowego Zasyp 69,4c 63c 35min 72c 35min 78c 5min Wysładzanie 3,5 ml kw. fosforowego 20 brix 5l+5l+5l+5l 32,5 l 18 brix Chmielenie 60min 55min wgv 10g 30min wgv 10g 13min mech irlandzki 10min melasa 500g 5min cukier kandyzowane na 0 wgv 20g 25,5l 21,8brix Zadanie drożdży w 14c Mangrove Jack's m42 gęstwa z warki 49 Edytowane 10 Lipca 2016 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) Warka 51 4.07.2016 Warka 52 15.07.2016 Witbier Pale Ale 0,7kg Pilzneński 3,2kg Pszenica niesłodowana 2,1kg Płatki błyskawiczne owsiane 250g i orkiszowa 250g Chmiel Magnat 14g i Kazbek 30g mech irladzki 5g Kolendra Indyjska mielona 6g Skórki pomarańczy i cytryny świeżo startych razem 77,2g Zacieranie 6,5kg 22,75l 2,5ml kw fosforowego Zasyp 68,9c 63c 40min 72c 30min 78c 5min Wysładzanie 2,5 ml kw. fosforowego 17,5 brix 5l+5l+5l+5l 34,5 l 11 brix Chmielenie 60min Po 5 min od początku gotowania Magnat 14g Przed końcem gotowania 13min Mech irlandzki Przed końcem 5min Kazbek 30g i przyprawy 29l 12brix Zadanie drożdży w 19c Fermentis s-33 hydratacja Warka 53 19.07.2016 Single Hop Pilgrim Pale Ale 3kg Pilzneski 2,5kg Karmelowy 300 300g Pszenica 200g Chmiel Pilgrim 100g mech irladzki 4,1g Zacieranie 6kg 21 3,5ml kw fosforowego Zasyp 59,9c 55c 5min 64c 30min 72c 30min 78c 5min Wysładzanie 3,5 ml kw. fosforowego 20,5 brix 5l+5l+5l+5l 4brix 13,8 brix dolałem 2l wody 34,5l 12brix Chmielenie 60min 55min Pilgrim 10g 30min Pilgrim 10g 15min Pilgrim 10g 13min mech irlandzki 0 min 30g Pilgrim 28l 14brix Zadanie drożdży w 15c US-05 Hydratacja 40g pilgrim poszło na cichą Warka 54 31.07.2016 Pale Ale 1kg Monachijski 950g Wiedeński 950g Pszenica 1 kg Pilzneński 1kg Płatki błyskawiczne orkiszowa 550g i owsiane 550g Chmiel Magnat 20g i Magnu 20g mech irladzki 5g Zacieranie 6kg 21l 3ml kw fosforowego Zasyp 68,9c 63c 35min 72c 25min 78c 5min Wysładzanie 3 ml kw. fosforowego 20,8 brix 5l+5l+5l+5l 32,5 l 11,5 brix Chmielenie 60min 55min Magnat 4g Magnu 4g 30min Magnat 4g Magnu 4g 15min Magnat 4g Magnu 4g 13min mech irlandzki 0min Magnat 8g Magnu 8g 25,5l 12,5brix Gęstwa z warki 52 s-33 zadanie w 15c Warka 55 31.07.2016 America Wheat Karmelowy 300 200g Pszenica 2,9 kg Pilzneński 2,9kg Chmiel Simcoe 20g, Mosaic 20g, Citra 20g mech irladzki 5g Zacieranie 61kg 21l 3ml kw fosforowego Zasyp 68,9c 63c 40min 72c 20min 78c 5min Wysładzanie 3 ml kw. fosforowego 20,2 brix 5l+5l+5l+5l 32,5 l 12 brix Chmielenie 60min 55min 10g simcoe 30min 10g Mosaic 15min 10gCitra 13min mech irlandzki 0min 10g simcoe, 10g citra, 10g Mosaic 25,5l 14brix Gęstwa z warki 53 us-05 zadanie w 15c Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się