aniolhc Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Cześć czołem. Raczej nie ma się czym martwić ale mnie nurtuje jedno pytanie. Mianowicie w piątek wstawiłem swoje drugie piwo z ekstraktów z chmieleniem, pszeniczne na drożdżach wb-06. Drożdże uwodnione zadane do brzeczki poniżej 30 stopni. Fermentator wstawiony do piwnicy (17-18 stopni) i ... no właśnie bez rewelacji . Chodzi o to, że widać oznaki fermentacji ale takie bardzo delikatne nie ma piany zakrywającej całą powierzchnie, nie ma spektakularnej czapy piany. Przy pierwszym piwie było tak samo ale wszystko wyszło. Od czego to zależy, że burzliwa jest burzliwa i efektowna a innym razem takie fifarafa bez emocji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) Przede wszystkim pszenice fermentuje się w wyższych temperaturach, 20-22° jest dobrze. WB tak mają, raz potrafią fermentować naprawdę burzliwie, a innym razem spokojniej, nie ma powodu do niepokoju. Po prostu nie zaglądaj do wiadra. Nie wygląd, a pomiary są ważne. Edytowane 10 Listopada 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniolhc Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 A producent zaleca 18-19 i co teraz? W chwili obecnej nie przesniosę go do domu bo nie mam miejsca. Czy poprzez fementację w niższej temp nie otrzymam charakterystycznych cech piwa hefe weizen? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Zaprawdę powiadam Tobie pozostaw nastaw w spokoju jego:) Wszystko będzie dobrze. Najlepszym sposobem aby dać spokój piwu, jest planowanie następnej warki.. Tylko to działa.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniolhc Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 No nie latam jak kot ze sraczką i mierzę blg co 45 min Kołuję garnek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 A producent zaleca 18-19 i co teraz? W chwili obecnej nie przesniosę go do domu bo nie mam miejsca. Czy poprzez fementację w niższej temp nie otrzymam charakterystycznych cech piwa hefe weizen? Otrzymasz wszystko co trzeba. Nie wiem dlaczego Jacenty tak odpowiedział, ale ja postępuję jak kiedyś opisał Wogosz. Zaczynam od 14C i z czasem podnoszę. Drożdże nienajlesze, ale na początek do ekstraktów mogą być. Zdecydowanie lepsze W3638(Bavarian Wheat) lub W3068(Weihenstephan Weizen) Im niższa temperatura tym drożdże spokojniej fermentują, to normalne. No i mniej estrów będziesz miał. Co nie znaczy, że banan się nie pojawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się