pampi Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Za mną 3 warki i pewnie kiedyś chciałbym zrobić jakiegoś Lagera czy Pilsa. Jak sobie radzicie z temperaturą dolnej fermentacji a następnie z leżakowaniem w niskich temperaturach? Macie jakieś lodówki czy korzystacie z sprzyjających warunków atmosferycznych? Z ciekawości jak robią to browary przemysłowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruuski Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 ja własnie robie pierwszego pilsa i korzystam z lodowki. Temperature mam stabilna cały czas utrzymująca sie na jednakowym poziomie. Myśle, że w piwnicy też by mogło rownie dobrze fermentować niewielkie wahania temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 W ogóle zmieści się fermentor do lodówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 do minsk 16 nawet 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcane Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Do Silesi też 2 się mieszczą,oprucz tego piwo na drzwiach,oraz zamrażalnik z chmielem i piwo na leżąco w dwóch warstwach na spodzie tam gdzie pojemniki na warzywa. Sent from my Novo7 Aurora using Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pe1 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 7. dnień pyka Pils na balkonie (balkon jest oszklony co trochę łagodzi zmiany temperatury za oknem), przy temperaturze balkonowej 10 stopni pojemnik stał sobie goły, jak spadło do 8 stopni to owinąłem go karimatą i cienkim polarowym pledem, dziś pobrałem próbkę - temperatura próbki 12 stopni (przy 8 stopniowym otoczeniu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Aż cztery stopnie różnicy przy niezbyt z natury burzliwej fermentacji pilsa? To mnie trochę zaskoczyłeś. Myślałem, że dla tej wielkości pojemników jest mniejsza. Co więc dzieje się w intensywnie fermentujących górniakach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pe1 Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Dziś wziąłem kolejną próbkę, przy temperaturze balkonowej 6 stopni, próbka miała 10 stopni, czyli utrzymuje się różnica 4 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pe1 Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Aż cztery stopnie różnicy przy niezbyt z natury burzliwej fermentacji pilsa? To mnie trochę zaskoczyłeś. Myślałem, że dla tej wielkości pojemników jest mniejsza. Co więc dzieje się w intensywnie fermentujących górniakach? W intensywnie fermentującym górniaku (drugi dzień burzliwej) różnica temperatur wyszła mi minimalna, bo zaledwie 0.5 stopnia (22 stopnie otoczenie, 22.5 wnętrze fermentatora mierzone w połowie wysokości). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 U mnie także wychodziły podobne różnice. Stąd pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Może ktoś doprezyzować temat? Bo szukam rozwiązania dla porteru ktory chcę uwarzyć. Mam lodówkę i na maksymlna temperaturę jaką mogę liczyć to 6stopni, to trochę za mało dla drożdży S-23? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Do Silesi też 2 się mieszczą,oprucz tego piwo na drzwiach,oraz zamrażalnik z chmielem i piwo na leżąco w dwóch warstwach na spodzie tam gdzie pojemniki na warzywa. Sent from my Novo7 Aurora using Tapatalk 4 jak to jest z fermentacją w lodówce? Normalnie sobie bulkadełko pyka? To musi być niezły aromat przy otwarciu drzwiczek? Czy to bulkanie nie ma znaczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Jak masz rureczkę to i pyka, ale bez rureczki też można Potwierdzam aromat się nieźle kumuluje, przy ejlach to całkiem przyjemne. Gorzej jak się tak jajeczko nagromadzi przy jakim lagerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się