swistu1221 Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Witam! Jako że dopiero zaczynam z browarnictwem domowym, i od razu chce spróbować z jakąś własną recepturą prosił bym was sprawdzenie. Zależy mi na piwie czekoladowym, czytając parę tematów skleiłem coś takiego. Warka 23l Słody: Pilznerski 2kg monachijski I 2kg Carahell 1 kg Carafa II 0,4 kg Caraaroma 0,3 kg Chmiel: Perle 30g Dodatki: Laktoza 500g Odtłuszczone kakao DecoMorreno 100g 2 laski wanilii Drożdże S-04 Zacieranie: 30' w 65°C (słody jasne) 20' w 72°C (do negatywnej próby jodowej) Dodanie słodów ciemnych 10' w 72°C Podgrzanie do 78°C Gotowanie 60': Perle: 20g 60' 10g 20' Laktoza 500g 10' Dodatkowo na cichą mam zamiar dodać jedna-dwie laski wanilii, i kakao. Czy może kakao dodać na ostatnie 10' gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Osobiście sądzę, że: Niepotrzebnie dajesz jeszcze laktozę - ona spowoduje, że przy tym zacieraniu piwo będzie po prostu bardzo pełne, bardzo słodkie, a goryczka 30 g Perle tego nie zrównoważy. 100 g kakao to za mało. Ja daję całą paczkę odtłuszoczonego z lidla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swistu1221 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Dzięki za odpowiedź. To zakupie to Lidlowskie, a jak się zwie to kakao? I mam jedno pytanie. W jednym wątku czytałem że po dodaniu kakaa piwo nie odfermentowalo tak jak należy, temu się zastanawiam czy dać kakao dopiero na cichą czy może nie przejmować sie za bardzo i już w trakcie gotowania je dodać. A co do laktozy to zależy mi właśnie na bardziej mlecznej czekoladzie, więc może obniżę ilość laktozy do 250g i dodam więcej chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Tak, to po prostu kakao. Nie miałem problemów z odfermentowaniem, robiłem coś takiego: Back in Black - bardzo ładnie wyczuwalna czekolada i kawa Starlight - jeszcze fermentuje. Co istotne, ja na początku i tak odpuściłbym sobie laktozę. Nie uzyskasz dzięki temu mlecznej czekolady, po prostu podbijesz słodkość tego piwa. A i tak będzie pełne z racji zacierania. swistu1221 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się