Skocz do zawartości

<@ ranae @> piwo z Rawicza


ranae

Rekomendowane odpowiedzi

No przyznam szczerze że to było wyzwanie:) Próbowałem zrobić to na różne sposoby Jedna ostatecznie kropelka poszła w ruch. Najpierw przykleiłem od wewnątrz nakrętkę później wkręciłem kranik. trzyma nie cieknie wiec jest git.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wszystko na 60 min. na aromat dam jak przeleje na cichą!. mat mamy tego sporo. tylko napisze ile chce to Ci zostawię. Petainery maja 30l. Z butelkami będzie ciężko tzn niewiele.

Edytowane przez ranae
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 6 obdarowana chmielem:

30 kohatu

20 Simcoe

10 Cascade

10 Amarillo

6 Lubelski

Suma: 76g/23l

Podzielone na pół i dodane do 2 fermentorów z oddzielonymi drożdżami. Wyesty fajnie odfermentowały do 3,5 dość mocna flokulacja. US 05 do leżaka poszło mętne. Kilka dni fermentor był delikatnie nieszczelny wiec może się zakaziło, poczekamy zobaczymy:)

Edytowane przez ranae
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Narobiło się trochę zaległości wiec uzupełniam. Warka nr 6 została zabutelkowana jednak coś poszło nie tak z obliczeniami bo piwo było przegazowane ale to już historia bo go nie ma:) Jedyne co przychodzi mi na myśl to bardzo słaby aromat chmielowy. Myślę że powodów było kilka. Chmiel na zimno wrzuciłem w pończosze co chyba wpłynęło na ekstrakcje związków aromatycznych. Chmiel w szyszce nie nadaje się do chmielenia na zimno - nie wiem z czego to wynika ale faktem jest ze aromat chmielu kohatu była żaden a miał on duży udział w chmieleniu.

W tzw między czasie popełniłem jeszcze dwie warki o których niżej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...

Pytanie do wtajemniczonych w lambiki!

http://imageshack.co...5074/XwKRAW.jpg

http://imageshack.co...1860/oXQ3qh.jpg

http://imageshack.com/a/img901/8158/BWss6X.jpg

co to się tu nalęgło???

Edytowane przez ranae
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.