Briaraeus Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Wracam do tematu mojej warki. W nocy z wczoraj na dzisiaj piwo na cichej dostało kożucha (plus przezroczystego fermentora, że mogę kontrolować takie rzeczy, kara dla mnie że ze 2-3 dni temu w swojej niecierpliwości uchyliłem wieko by sprawdzić aromat...). Piwo poszło do gara, zagotowałem je, przelałem do fermentora, chłodzę je teraz na balkonie owinięte w mokry ręcznik. Po prawie tygodniu fermentacji cichej Blg spadło z 10 do 9,5 (a więc nie była to "druga burzliwa" ). Co mam z tym piwem teraz zrobić? Warto by zadać tę brzeczkę/piwo drożdżami winiarskimi (podobno odfermentowują mocno)? Mam jeszcze Safale S-04 z myślą o kolejnej warce, ale jeśli T-58 zeszły z 17,5 na 9,5 (to nawet nie jest połowa!) to czego mogę się spodziewać po S-04? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 (edytowane) Zaraz, przelałes na cichą piwo z 10 blg? A, doczytałem temat Dziwne, w jakiej temperaturze stało? Ekstrakty sa bardzo fermentowalne, powinno zejść niżej. Zadaj te S-04, do kolejnego piwa możesz dać gęstwę, chociaż taka przyprawowa może być niefajna. Edytowane 21 Listopada 2013 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Briaraeus Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 (edytowane) Cicha w tej samej temperaturze co burzliwa 21-23C. Drożdżom nie będzie przeszkadzać (mała to mała, ale zawsze) obecność alkoholu? Edit. Może warto wspomnieć, może nie, ale w brzeczce pływały gluty, jakby ktoś, za przeproszeniem, nacharkał mi tam Szczególnie widoczne było to przy gęstwie. Edytowane 21 Listopada 2013 przez Briaraeus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Briaraeus Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Znowu ja. Mineło ok 60h od zadania drożdży, a tu fermentacji ni widu ni słychu. Drożdże się namnożyły i osiadły na dnie fermentora. Brzeczka była napowietrzona, a drożdże uwodnione. Czyli co, jednak nie ma więcej nic do fermentowania? Czy jestem zbyt niecierpliwy (ale to pierwszy raz widzę taką niechęć do podjęcia pracy)? Edytowane 24 Listopada 2013 przez Briaraeus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 A zmierzyłeś blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Briaraeus Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Good point, ale Blg bez zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Ekstrakty sa bardzo fermentowalne Z tym stwierdzeniem bym się nie zgodził, piwa na ekstraktach słodowych nie schodzą tak nisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Tez mam problem z wysokim blg, nastawilem kilka dni temu WES bursztynowy (sam ekstrakt + 10l wody + drozdze Brewferm Top) i po niecalej dobie skonczyl fermentowac. Fermentacja ruszyla po ok. 12h i szla dosc ostro (mocne bulgotanie non stop przez kilka h), ale po kilkunastu h calkiem stanela i od 5 dni blg spadlo tylko o ok. 0,5 (poczatkowe ok. 11, po 24h 5,5, teraz od 3 dni 5,0). Pewnie wdala sie infekcja bo z wiadra strasznie wali jakby jablkami, ale co ciekawe po pobraniu malej probki piwo pachnie bardzo ladnie, a w smaku czuc tylko delikatny kwasek, a poza tym to juz teraz jest calkiem smaczne. Co robic? Czekac jeszcze kilka dni? Nie mam jeszcze pojemnika na cicha, wiec nie przelewam. Temp. pomieszczenia na poczatku ok. 21-22 st., temp. brzeczki przez pierwsza dobe ok. 2 st. wyzsza, teraz temp. pomieszczenia i brzeczki 23 st. (podnioslem troche temp. 2 dni temu ale nic sie nie zmienilo). Drozdze najpierw wrzucilem do wody o temp. ok. 22 st. i po kilkudziesieciu minutach wrzucilem do brzeczki jak miala ok. 25 st. Trzymac to dalej w fermentorze? Martwi mnie ten kwas ktory czuc po uchyleniu wieka Przelewac do butelek tez sie troche boje bo nie chce granatow... EDIT: Odlalem mala probke i zrobie FFT, oprocz tego przelalem 0,5l do plastikowej butelki i bede ja kontrolowal, zobacze co sie stanie. Edytowane 24 Listopada 2013 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Briaraeus Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Wczoraj wieczorem dodałem do brzeczki 0,5kg cukru (mam nadzieję) inwertowanego. Dzisiaj powierzchnia spieniła się, a z rurki wydobywa się gaz. Ergo, moim zdaniem w brzeczce nie było już nic ciekawego dla drożdży. Nie pozostaje mi nic innego jak pokalać ducha piwowarstwa i rozcieńczyć piwo do pożądanego ekstraktu końcowego, a % do rozsądnego poziomu podnieść cukrem. Albo, ochrzcić to czymś a'la świateczny podpiwek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 i od 5 dni blg spadlo tylko o ok. 0,5 (poczatkowe ok. 11, po 24h 5,5, teraz od 3 dni 5,0). Pewnie wdala sie infekcja bo z wiadra strasznie wali jakby jablkami Po co grzebiesz w wiadrze po 24h?, co dał Ci ten pomiar?. Cierpliwości kolego, po dodaniu drożdży zamykasz fermentor i zapominasz o nim na tydzień, po tym czasie jest dopiero sens robienia jakiegokolwiek pomiaru. Jeśli nie możesz rozstać się z fermentorem to doglądaj kontrolując temperaturę fermentacji. Takie niepotrzebne zaglądanie zwykle kończy się infekcją Wyznacznikiem zakończonej fermentacji jest stałe Blg, a nie jakaś jego określona wartość, więc jeśli od kilku dni się nie zmienia to znaczy, że burzliwa się skończyła. W tej sytuacji nie musisz zlewać na cichą, możesz ją przeprowadzić w tym samym fermentorze. W przypadku piw z ekstraktów można ją pominąć, ale ja bym odczekał przynajmniej 10 dni od startu fermentacji. Jeśli to infekcja to lepiej nie będzie, wręcz przeciwnie, piwo do szybkiego wypicia, albo w kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Wiem, ze to za szybko, ale sadze, ze akurat w tym przypadku grzebanie po 1 dobie nie mialo wielkiego wplywu na ta infekcje. Chyba sie domyslam kiedy moglo to nastapic i bylo to krotko przed zadaniem drozdzy Przynajmniej mam nauczke na przyszlosc i wiem czego unikac przy nastepnych warkach. Poki co odczekam jeszcze ze 2 dni i jesli nic sie nie zmieni, to pewnie przeleje do butelek. Potem przechowam kilka dni w chlodzie i postaram sie wypic poki nie zrobi sie sam kwas, bo na razie naprawde jest niezle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Podziel się informacją czego unikać, może się komuś przyda . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Nic szczególnie odkrywczego, przed zadaniem drożdży chłodziłem brzeczkę w piwnicy w pomieszczeniu w którym po prostu śmierdzi (trzymam tam m.in. mączniki dla jaszczurek) i miałem uchyloną pokrywę fermentora. Podejrzewam, że wtedy się to stało, bo powietrze tam nie jest zbyt czyste... Nie wiem co mnie do tego skłoniło Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że otwarłem dzisiaj tą plastikową butelkę, która napełniłem wczoraj i piwko jest dobre, aż wypiłem całe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Briaraeus Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Dzisiaj drożdże zakończyły pracę, którą wznowiły po dodaniu cukru. Zgadnijcie na ilu Blg stanęło? Tak, 9,5. Pewnie spadnie jeszcze gdzieś o 0,5, ale i tak dość mocno zraziłem się do ekstraktów. Czas na zacieranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się