Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Witajcie, z racji mojej zbliżającej się 9-tej warki postanowiłem popisać sobie trochę na ten temat, co, jak, kiedy i dlaczego aż tyle chmielu :-). Poza tym bardzo dużo wyniosłem wiedzy z tego forum i mam nadzieję, że moje kilka słów też komuś ułatwi życie. Jak do tej pory zrobiłem 8 warek i chwaląc się trochę: każda była udana - piwo smakowało super, nie stwierdziłem żadnych infekcji (staram się bardzo dbać o higienę przy całym procesie i jak widać to działa), jedyny problem na jaki natrafiłem, to nadmierny rozrost drożdży po zabutelkowaniu Harcerskiego, które pływały gromadkami na powierzchni piwa i doszedłem do wniosku, że to przez napowietrzenie piwa przed butelkowaniem, mimo to i tak było smaczne :-). To tyle z racji napoczęcia mych zapisków, za dni kilka skrobnę coś konkretnego z mojej drugiej warki w tym sezonie a zapowiada się ciekawy FAH na lekkich sterydach (14 BLG, 50 IBU) na chmielach Magnum i Centennial oraz odrobinką Curacao gdzieś tam w tle :-). Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Powodzenia, samych udanych warek. PS. Też lubię Porcupine Tree http://www.youtube.com/watch?v=PU68QpDTyxU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czassi Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Powodzonka oby wszystko poszło dobrze i po Twojej myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Dzięki :-) Porcupine Tree jest genialne i do tego też nawiązałem :-) Kolejna warka już prawie za mną, ale łatwo nie było, ale od początku: #9 - Full Aroma Hops "Łosiorożec" 14blg 54 IBU Słód Pilzneński: 7 kg drobno śrutowany Chmiele: Magnum 30g - 60 min Centennial 20g - 45 min Centennial 20g - 25 min Centennial 25g - 5 min Wszystkie chmiele w szyszkach Drożdżaki: Safale US-05 Przyprawy: Curacao 10g na 15 min, 10 g na 5 min, mech irlandzki Zacieranie: wsypano do wody 40 st C, podgrzanie do 62 st C - przerwa 13 min podgrzanie do 72 st C - przerwa 55 min (70-72 st C) podgrzanie do 76 - przerwa 10 min i filtracja Uzyskałem 36 litrów pięknego, klarownego filtratu 12blg, co po chmieleniu dało 25 litrów brzeczki 15blg. Nie obyło się bez problemu, gdyż to była pierwsza warka na nowym mieszkaniu i okazało się, że cholerna płyta z Ikei chyba nie daje rady i nie obejdzie się bez wbudowania grzałek do kadzi warzelnej, bo grzało mi kilka ładnych godzin do zagotowania (garnek 37 l wypełniony po brzegi), ale za to ukazał się mym oczom przełom, jakiego jeszcze nie widziałem: ogromne, kilkucentymetrowe różnokształtne twory - mam nadzieję, że to naprawdę dobry znak :-). Drożdże uwodniłem i jakieś 4 godziny przed zadaniem ożywiłem je nieco odrobiną zagotowanego i ostudzonego ekstraktu słodowego - robię taki pseudo starter od kilku warek i mi pięknie startuje fermentacja, może za dużo kombinuję, ale to działa :-). To tyle na razie, czekam teraz na pierwsze oznaki startu fermentacji . EDIT: Piwko sobie aktualnie stoiu w piwnicy w temperaturze 17.5 st. C, drożdże się pięknie namnażają i lada chwila zacznie bulkać :-). Na pozostałości po zacieraniu w postaci młóta zaczaiła się moja lepsza i ładniejsza połowa i tak oto nic się nie zmarnowało a przybyły zajebiaszcze ciastka i chleb z młóta :-) Pozdrawiam :-) Edytowane 17 Listopada 2013 przez Drzewo Jeżozwierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Temperatura podczas fermentacji ustalił się na 17 st. C i przez 4 dni z 15 blg drożdżaki zjadły 8 blg, więc poczekam jeszcze trochę i leję na cichą i chmielenie na zimno. Póki co wszystko pięknie pachnie i pracuje, zobaczymy za dni kilka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Wiem, wiem, opierdzielam się, ale nie bardzo mam czas pisać tu wszelkie uwagi co do tego, co uwarzyłam, ale oczywiście postanowiłem się poprawić. Na początek powiadam, że Łosiorożec odniósł niezły sukces wśród znajomych i sam uznaję go za najbardziej udaną moją warkę, więc w najbliższym czasie trochę jeszcze poprawię recepturę (dojdą słody karmelowe i będę też inaczej chmielił - nie wiem jeszcze do końca czym, mam w zapasie: Magnum, Sybilla, Fuggles, Hallertauer Mittelfruh i Brewers Gold), ale to zaraz, póki co przedstawiam Wam etykietę Łosiorożca :-) Edytowane 14 Lutego 2014 przez Drzewo Jeżozwierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się