Dr2 Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Ja nigdy tego testu nie robiłem, bo nie wiem w czym by mi miał pomóc. Co najwyżej mógłby być taki test przydatny do określenia, do jakiego poziomu brzeczka może max. odfermentować, ale to programy w dość dużym przybliżeniu pokazują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolej1 Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Zacieranie 65C przez 60minut następnie podgrzane do 72C przez 15min kolejna zmiana temp na 76C prze kolo 20min. Wysadzenie do 24L. Surowce Słód pale ale Strzegom 5kg Słód monachijski typ I Strzegom 2kg Słód karmelowy czerwony Strzegom 0,2kg Jęczmień prażony Strzegom 0,05kg Chmiel goryczkowy Target 60g Chmiel aromatyczny Challenger 20g Chmiel East Kent Goldings 15g Drożdże piwowarskie Danstar Windsor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Ja nigdy tego testu nie robiłem, bo nie wiem w czym by mi miał pomóc. Ja teraz robię głównie w przypadku piw mocniejszych, by wiedzieć czy stała wartość ekstraktu na przestrzeni kilku dni to oznaka końca fermentacji (ekstrakt końcowy zgodny z testem), czy też niedokończonej lub zatrzymanej fermentacja. ale to programy w dość dużym przybliżeniu pokazują. Ale programy nie biorą pod uwagę niedogrzania zacieru, przegrzania, zakłamań termometru, co może mieć wpływ na fermentowalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się