Sizla Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) Witam was już 3ci raz takie mam oto składniki : - słód pilzneński Strzegom - 6kg - słód monachijski Strzegom - 2kg - słód jęczmienny dymiony torfem whisky - 1kg - słód żytni weyermann - 1kg - słód żytni karmelowy weyermann - 1kg - płatki ryżowe - 0,2kg - Chmiel Nugget USA ( granulat ) -100g - chmiel lubelski (granulat) - 100g - chmiel Lubelski (szyszki) - 100g - chmiel Northem Brewer (granulat) - 5g - dodatki smakowe : trawa cytrynowa , skórka z cytryny - drożdże safeale 4 zacierać musze w 2 patiach bo mam zamały garnek na raz ;[ ale mimo wszystko to się u mnie sprawda wiec nie marudzę co byście zrobili z tych skladników ? chciałbym zrobić piwko na jakies 18* BLG - wystarczy ? jak proponujecie nachmielac przy uzyciu tych chmieli co mam ? Edytowane 16 Listopada 2013 przez Sizla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Brak odpowiedzi? Nie dziwię się. Masz szerokie pole do popisu. Określ dokładniej swoje oczekiwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) hmmm ogólnie to nie mam ciśnień zeby moje piwo było w jakims " stylu " poprostu ma być smaczne chciałbym zeby było to mocne i treściwe piwo z delikatnym dymnym posmakiem - bo z 1 kg dymionego słodu raczej bedzie delikatny ? - no własnie jeszcze trochę za slabo się znam zeby to móc samemu okreslić planowałem zrobić to tak : ( jako ze zacieram na 2 razy ... ) pierwsze zacieranie : temperatura 62°C ( aby uzyskać bardziej fermentowalną brzeczkę ) 3kg pilzeński , 2kg monahijski 1kg karmelowy zytni drugie zacieranie : temperatura 67°C ( aby z tej frakcji powstała ta " treściwa" , mniej fermentowalna część ) 3kg pilzeński , 1kg dymiony , 1kg żytni mam już filtrator z oplotu wiec to sobie ładnie potem bym przefiltrował i dał spowrotem do garka zeby wygotować brzeczkę i ją nachmielić jesli chodzi o chmielenie to myślałem tak : na 60 minut : - Chmiel Nugget USA ( granulat ) -40g - chmiel Northem Brewer (granulat) - 5g ( resztka z poprzedniego piwa - warto zużyć zamiast wywalić ) na ostatnie 5 minut + studzenie : - lubelski granulat : 40g na cichej dodam szyszki lubelskiego jeśli uznam ze chce wiecej chmielu ( Dlaczego dodaje się na cichej a na bużliwej nie ? czemu nie można np dosypać szyszek już na bużliwą ? ) jeśli zeczywiście jest tyle możliwości to poprostu zaproponujcie to co WAM by z tego najbardziej pasowała a ja się coś przy okazji naucze i czymś sięmoze zasugeruję Edytowane 16 Listopada 2013 przez Sizla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 dobra zrobiłem jak napisałem skoro nikt nic nie był wstanie zaproponować : ] blg przed chmieleniem ~17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 21 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 piwo zapowiada się świetnie , do dziś fermentuje w 18 °C BLG spadło do 7* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 dziś ciągle 7* blg piwko leci na cichą + 1kg glukozy i chmiel lubelski szyszka na aromat ~40 gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Jesteś idealnym przykładem jak nie należy formułować wypowiedzi. Zauważ, że brak odzewu, to na naszym forum rzadkość. Tu naprawdę chętnie wszyscy pomagają. Powiem Ci dlaczego nie doczekałeś się odpowiedzi, Twoje wpisy są chaotyczne, zbyt dużo pytań, zbyt wiele treści, wszystko zmieszane, ogólny bałagan. No i rzecz najważniejsza, błędy. Brak dużych liter, znaków interpunkcyjnych itd itp. Nawet zacząłem czytać, ale po kilku chwilach się zniechęciłem. Podejrzewam, że nie tylko ja tak zareagowałem. Skrzynkę piwa stawiam, że gdy pytania zaczniesz formułować zwięźlej i staranniej, to odpowiedzi Cię zasypią. Powodzenia. Sławek i Sizla 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) masz zapewne rację . najwazniejsze ze piwo dobrze się zapowiada ;] po dodaniu dodatkowego cukru i chmielu blg wróciło na 10* zobaczymy co dalej Edytowane 25 Listopada 2013 przez Sizla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się